Avrupa Birliği Hibe Destekleri İçin Başvurular Nasıl Yapılıyor?

Avrupa Birliği, Katılım Öncesi Mali Yardımlar kapsamında sivil toplum kuruluşları tarafından geliştirilen projeleri "Hibe Programı" adı verilen bir yöntem ile finanse ediyor. Peki bahsedilen Hibe Programları'nın başvuruları nasıl ve nereden yapılıyor? Detaylar Haberimizde

Avrupa Birliği, Katılım Öncesi Mali Yardımlar kapsamında sivil toplum kuruluşları (ticaret ve sanayi odaları, meslek odaları, üniversiteler, dernekler, vakıflar, kooperatifler, birlikler, sendikalar vb.) tarafından geliştirilen projeleri "Hibe Programı" adı verilen bir yöntem ile finanse ediyor. Peki bahsedilen Hibe Programları'nın başvuruları nasıl ve nereden yapılıyor?

Hibe Programı, halihazırdaki Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamındaki öncelikler çerçevesinde merkezi düzeydeki kamu kuruluşları (Bakanlıklar, Müsteşarlıklar vb.) tarafından geliştirilmiş projelerin içerinde yer alan ve söz konusu proje alanındaki AB uyum çalışmalarına sivil toplum kuruluşlarının da katılmasını desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir uygulama.

Ülke genelinde tespit edilen sorunlara çözüm bulmak amacıyla geliştirilen hibe programlarının etkileri ve sonuçları, hibe programı altında finanse edilen mikro projeler ile çok daha geniş bir alana yayılabilmekte. Yine aynı şekilde, mevcut sorunların çözümüne yönelik öneriler, çok daha geniş bir kitle tarafından dile getirilebilmekte.

Hibe Programları'nın şeffaf ve objektif uygulanmasını temin etmek üzere duyuru, başvuru ve değerlendirme görevi Hazine Müsteşarlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi (İKG Pro) tarafından yürütülüyor.

Dolayısıyla, projelerin Avrupa Birliği'nin merkezinin bulunduğu Brüksel'e veya herhangi bir AB ülkesinde ki bir Avrupa Birliği kuruluşuna iletilmesi gerekmiyor.

Hibe Programı'nın proje başvuru süreci Merkezi Finans ve İhale Birimi'nin ya da İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi'nin teklif çağrısı duyurusu ile başlıyor ve yaklaşık 2-3 ay sürüyor. Sivil toplum kuruluşları, "Hibe Programı"nın konusuna bağlı olarak geliştirdikleri projeleri, hibe rehberinde belirtilen başvuru süresi içerisinde sözleşme makamına (MFİB/İKG Pro) sunmak zorundadırlar. Aksi takdirde Hibe Programı'ndan faydalanma şansını kaybetmiş olurlar.

Hibe Programları için proje başvuruları genel olarak Türkçe hazırlanıyor ve sunuluyor. Ancak, bazı şartlarda projelerin İngilizce olarak hazırlanması da istenebiliyor.

Hibe Programları kapsamında her bir proje için sağlanan hibe desteğinin miktarı Hibe Programı'nın bütçesine ve amacına göre değişiyor. Hibe Programları için düzenli bir duyuru zamanı bulunmuyor. Hibe programları program sahibi kurum/kuruluşlarca olgunlaştırıldıktan sonra MFİB/İKG Pro tarafından duyuru için hazır hale getiriliyor. Dolayısıyla, proje geliştirmek isteyen sivil toplum kuruluşlarının MFİB / İKG Pro tarafından yapılan çağrıları belirli sıklıklarda web sayfaları üzerinden takip etmesi gerekiyor.

Hibe Programlarına ilişkin duyurulara aynı zamanda Avrupa Birliği Bakanlığı'nın web sayfasında da yer veriliyor. Ancak, Avrupa Birliği Bakanlığı kamuoyunu bilgilendirme amacıyla yer verdiği duyurular için başvuru kabul etmiyor. Başvuruların yine MFİB veya İKG Pro üzerinden yapılması gerekiyor.

2002-2015 Yılları Arasında Uygulanan AB Hibe Programları

2002-2015 yılları arasında sosyal içerikli konularda gerçekleştirilen  hibe programları kapsamında sivil toplum kuruluşları tarafından geliştirilmiş (odalar, il özel idareleri, dernekler, vakıflar, belediyeler, kooperatifler, üniversiteler, sendikalar, köye hizmet götürme birlikleri vb.) 3548 projeye finansman sağlanmış.

Unutmayın, Avrupa Birliği Hibe Programları'nın duyuru, başvuru ve değerlendirmeleri Merkezi Finans ve İhale Birimi ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi tarafından yapılıyor ve değerlendirmelerin sonunda başarılı olan projelere finansman desteği sağlanıyor.

Hibe Programlarına ilişkin yayınlara Avrupa Birliği Bakanlığı'nın web sitesi üzerindeki "Yayınlar" bölümünden ulaşabilir, Avrupa Birliği Hibe Programları ve Sivil Toplum kuruluşlarına Sağlanan Destekler hakkında daha detaylı bilgi edinmek için ise buradaki pdf dosyasından yararlanabilirsiniz.

Haberimizi ticaret ve sanayi odaları, meslek odaları, üniversiteler, dernekler, vakıflar, kooperatifler, birlikler, sendikalar vb. kuruluşlarda faaliyet gösteren tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

Metin Toprak
Metin Toprak
Ben 19712 yilindan beri almanyada yasiyorum Türkiyenin erzincan Mollaköy beldesinde Dogdum kendi memeleketimde yatirimamacli ve kendi memeleketime sosyalfaliyet amacinda bulunmak icin Yüzme havuz turistlik tesis amacli Mollaköy cevresierzincan da
bir girisimde bulunmak icin Avrupa Hibe yardimda nasil yararlanacagimdan sizlerden yardim bekliyorum bana yardimci olursaniz cok memnun olacam selam ve saygilar
yapmak isdedigim proje olimpia ve kücük hauz olarak ik havuz ve pension  
15 20 dönümlük üzerinde ilk bir kücük ölcekde yatirim en kissa zaman icinde cevap bekliyorum selam ve saygilar

Metin Toprak
mai@toprak-druck.del

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor