Türkiye Coğrafi İşaretlerle Markalaşmaya Devam Ediyor!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yapılan coğrafi işaret başvuruları ve tescil sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu. Detyalar Haberimizde...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, coğrafi işaretlerle yerel değerlerin korunması yönündeki hareketliliğin 2015 yılında da sürdüğünü ve 49 coğrafi işaret ile 7 tescil başvurusu yapıldığını belirterek, "Bu rakamlarla birlikte tescilli coğrafi işaret sayısı 187'ye ulaştı, 208 başvurunun işlemleri ise devam ediyor. Türkiye coğrafi işaretlerle markalaşmaya devam ediyor" dedi.

Bakan Işık, Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yapılan coğrafi işaret başvuruları ve tescil sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.

Coğrafi işaretlerin, yöresel ürünlerin geleneksel özellik ve kalitelerinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağladığını belirten Işık, aynı zamanda bölgelerine ve üreticilerine marka değeri ve dolayısıyla da ekonomik değer kazandırdığını söyledi. Bu konuda paydaşlar arası iş birliğinin önemine işaret eden Işık, ilgili kurum ve kuruluşlara da önemli sorumluluklar düştüğünü vurguladı.

Işık, coğrafi işaretli ürünlerden elde edilen katma değerin artırılmasıyla kalkınma sürecine destek sağlanmasının amaçlandığını ifade etti.

"Aydın İncirine AB Nezdinde Koruma Yolda"

Coğrafi işaretlerle yerel değerlerin korunması yönündeki hareketliliğin 2015 yılında da sürdüğünü vurgulayan Işık, "Geçen yıl 49 coğrafi işaret ve 7 tescil başvurusu yapıldı. Bu rakamlarla birlikte tescilli coğrafi işaret sayısı 187'ye ulaştı, 208 başvurunun işlemleri ise devam ediyor. Türkiye coğrafi işaretlerle markalaşmaya devam ediyor" diye konuştu.

Işık, Balıkesir Höşmerim Tatlısı, Tokat Kebabı, Edremit  Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Kars Kaşarı, Eflani Çember Bezi, Oltu Taşı ve Kilis Katmeri için yapılan coğrafi işaret başvurularının tescil edildiğini bildirdi.

AB nezdinde tescil edilen coğrafi işaretlerin, Türkiye'nin uluslararası markalaşmasında büyük önem taşıdığına dikkati çeken Işık, geçen yıl Aydın İnciri ve Aydın Kestanesi için AB nezdinde coğrafi işaret başvurusunda bulunulduğunu aktardı. Bunlardan Aydın İnciri'nin ilanının AB Gazetesinde yayınlandığına değinen Işık, 6 aylık yayın süresi sona erdiğinde Aydın İnciri'nin AB tescilli Coğrafi İşaret sıfatı kazanacağını ifade etti.

Işık, Antep Baklavası'nın AB nezdinde tescilli coğrafi işaret olduğunu ve Aydın Kestanesi’ne ilaveten İnegöl Köfte, Malatya Kayısısı, Afyon Sucuğu ile Afyon Pastırması başvurusu incelemelerinin de sürdüğünü söyledi.

"Daha Çok Coğrafi İşaret Başvurusu Yapın"

Tescile konu ürünün üreticisi olan gerçek veya tüzel kişiler, tüketici dernekleri, konu ve coğrafi yöreyle ilgili kamu kuruluşlarının coğrafi işaret başvurusu yapabileceğini belirten Işık, bu konuda ilgililerin ihtiyaç duyduğu eğitim, bilgilendirme ve danışmanlık desteklerini TPE'nin sağladığını dile getirdi.

Işık, Türkiye'nin yöresel değerler açısından çok zengin olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ülkemizde daha yapılacak çok sayıda başvuru ve tescillenecek coğrafi işaret var. Türkiye'nin dünya marka pazarındaki yerini sağlamlaştırması ve büyütmesi için TPE'nin yürüttüğü çalışmalar artarak devam etmeli. Bunun için de daha çok coğrafi işaret başvurusu yapılmalı. Ülke olarak yöresel değerlerimizi uluslararası camiada kabul gören değerlere dönüştürerek, ulusal ekonomimize katkı sağlayan bir düzeye getirmeyi hedefliyoruz."

Geçen Yıl Yapılan Coğrafi İşaret Başvuruları

  1. Marmara Adası Mermeri
  2. Ağın Leblebisi
  3. Antep Kutnu Kumaşı
  4. Antep Katmeri
  5. Adıyaman Etsiz Çiğ Köfte
  6. Urfa Yağı
  7. Uşak Tarhanası
  8. Uluborlu Banağı
  9. Göynük Bombay Fasulye
  10. Göynük Tokalı Örtme
  11. Antep Beyranı
  12. Gemlik Zeytinyağı
  13. Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri
  14. Ahlat Bastonu
  15. Akşehir Hersesi
  16. Akşehir Peynir Baklavası
  17. Antep Yuvarlaması
  18. Ankara Keçisi Oğlağı Eti
  19. Gümüldür Mandalinası (Mandarini)
  20. Mersin Harnup Pekmezi
  21. Alanya Yenidünyası
  22. Alanya Avokadosu
  23. Bursa İpeği
  24. Gebze Bayram Çöreği
  25. Gülnar Çavşir Balı
  26. Gülnar Kuş Üzümü
  27. Gülnar Leklek Fasulyesi
  28. Akçakoca Fındığı
  29. Vezirköprü Semaveri
  30. Kazaziye İşlemesi
  31. Gölbaşı Peygamber Üzümü
  32. Antep Şiveydizi
  33. Mut Zeytinyağı
  34. Nallıhan İğne Oyası
  35. Karacasu Pidesi
  36. Yarımada Hurma Zeytini
  37. Nallıhan Örtmesi
  38. Mezopotamya Bulguru
  39. Karavu Konsantresi
  40. Kızılcık Tarhanası
  41. Kozalak Reçeli
  42. Bergama Tulum Peyniri
  43. Bolu Dağ Çileği Reçeli
  44. Yakakent Mantısı
  45. Tut Dutu
  46. Tut Dut Pekmezi
  47. Kilis Zeytinyağı
  48. Urfa Peyniri
  49. Antep Peyniri

BTSB kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 3.181 kişi okudu.
Kategori: Uluslararası
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor