İbrahim Çağlar: "İran’ın En Güçlü Partneri Türkiye Olacak"

İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, İran’la ticari ilişki sürecini uzun zamandır yakından izlediklerini belirterek, buna uygun olarak proaktif girişimlerde bulunduklarını açıkladı. Detaylar Haberimizi...

İran'a yönelik ambargoların kaldırılması sonrası İTO Başkanı Çağlar, 'İran ile tarihi ilişkilerimiz baz alındığında en güçlü ortağının Türkiye olacağını düşünüyoruz' açıklamasını yaptı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, İran’la ticari ilişki sürecini uzun zamandır yakından izlediklerini belirterek, buna uygun olarak proaktif girişimlerde bulunduklarını açıkladı. Çağlar, İran’ın özellikle bankalarına ve ana endüstrilerine uygulanan ambargonun kalkmasının dünya barışı ve Türkiye-İran ekonomik ilişkilerinde yeni bir şafak vakti olduğunu söyledi.

'İran'ı Mercek Altına Aldık'

Geçtiğimiz ay İran Odalar Birliği Başkanı ve beraberindeki 50 iş adamını İTO'da ağırladıklarını hatırlatan Çağlar, "Oda olarak uzun zamandır İran'ı mercek altına aldık. Ambargonun kalkacağını öngörerek bir yıl önce Tahran'da büyük ses getiren hazır giyim ve konfeksiyon fuarı düzenledik. İran Ekonomi Bakanı'nın katıldığı bir yuvarlak masa toplantısı yaptık. Her iki tarafın iş adamlarının da katıldığı üç ayrıca seminer gerçekleştirdik. Önümüzdeki Mayıs ayında da İran'da genel ticaret alanında bir Türk Ürünleri Fuarı (Expo Turkey in Iran) organize etmekteyiz. İnanıyorum ki bu fuar, yatırımcılarımız için önemli bir imkan oluşturacak" dedi.

Ortak Üretim Yapalım

Türkiye'nin İran ile ticaretini her zaman sürdürdüğünü belirten Çağlar, şunları söyledi: "İran'la bugüne kadar devam eden ticaretimizi ve karşılıklı işbirliğimizi yeni bir boyuta taşımalıyız. İran'ın şu anda en önem verdiği konu, kendi ülkesine yatırım yapılması. İran Cumhurbaşkanı Sayın Ruhani gelecek yıllarda 50 milyar dolarlık uluslararası yatırım çekmeyi hedeflediklerini açıkladı. İran'ın 32.6 milyar dolarlık varlıklarının da serbest bırakılması söz konusu. Türkiye'nin İran'la hem tarihi hem ekonomik ilişkileri düşünüldüğünde en güçlü iş ortağının Türkiye olacağını düşünüyoruz. İstanbullu tüccar olarak hedefimiz İran'a hem mal satmak hem de o ülkenin girişimcisiyle ortak üretim yapıp, üçüncü ülkelere açılmak. Her iki tarafın da kazanacağı birçok fırsat önümüzde. İran'da ortak yatırım alanları belirleyip üretime başlamak için bir an önce kolları sıvamamız gerekiyor."

2015'te İranlı 240 Yeni Firma Kuruldu

İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre İstanbul'da 2015 yılında İranlı yatırımcılar tarafından 240 yeni firma kuruldu. İstanbul'da halen İTO'ya üye İran sermayeli 1.715 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalar içinde geçtiğimiz yıl kurulan 240 firmanın en fazla ilgi gösterdiği sektör 48 firma ile “toptan ve dış ticaret” oldu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor