Katma Değerli İhracat İçin Fikri Mülkiyet Hakları Korunmalı!

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteğiyle düzenlediği ‘Marka Hukuku Sempozyumu’ ile tekstil ve konfeksiyon sektörü temsilcilerini markalaşmadan, fikri mülkiyet haklarına, patentten taklit ürüne kadar bilgilendirdi. Detaylar haberimizde..

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteğiyle düzenlediği ‘Marka Hukuku Sempozyumu’ ile tekstil ve konfeksiyon sektörü temsilcilerini markalaşmadan, fikri mülkiyet haklarına, patentten taklit ürüne kadar bilgilendirdi.

Sempozyuma katılan Yargıtay 1. Başkanı İsmail Rüştü Cirit, “Türkiye’nin ihracatta kg başına düşen geliri artırma ve marka yaratma gibi önemli bir görevi var. Bunun için fikri mülkiyet haklarına, kişisel eserlere önem vermeliyiz” diyerek firmaların ürünlerini tescil ettirmesine ve hukuki yönden korunmasına dikkat çekti.

Sempozyumda söz alan TİM Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu 2015’te marka başvurusunda 96 bine yaklaşılmasını sevindirici bulduklarını belirtirken, İTHİB Başkanı İsmail Gülle de, hukuki konularda eksikliklerin giderilebilmesi için çalıştıklarını söyledi.

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, uluslararası rekabette fikri mülkiyet haklarının korunması ve uygulanmasına yönelik düzenlediği ‘Marka Hukuku Sempozyumu’ ile tekstil ve konfeksiyon sektörü temsilcilerini bilgilendirdi. Sempozyumun ana konuğu olan Yargıtay 1. Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Türkiye’nin tekstil ve konfeksiyonda dünyanın önemli üreticileri arasında yer aldığını belirterek “Türkiye’nin ihracatta kg başına düşen geliri artırma ve marka yaratma gibi önemli bir görevi var. Bunun için fikri mülkiyet haklarına, kişisel eserlere önem vermeliyiz” diyerek bunların hukuki yönden korunmasına dikkat çekti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteğiyle düzenlenen sempozyuma İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, TİM Yönetim Kurulu üyesi Ömer Burhanoğlu, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı. Etkinlikte markalaşmada, fikri mülkiyet haklarında, patent almada, saydamlıkta önemli yol alınması gerektiği üzerinde duruldu.

Yabancı Sermaye Yatırımı İçin Hukuk Önemli

Sempozyumda söz alan Yargıtay 1. Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Türkiye’nin büyük hedefleri olduğuna değinerek bunun için yabancı yatırımın önemine dikkat çekti. Cirit, yabancı sermayenin yatırım için önce hukuk düzenini araştırdığına değinerek, “Bunun için markanın korunması, fikri mülkiyet hakları, şeffaflık, hukuk düzeni önemli” diye konuşarak şöyle devam etti:

“Türkiye son zamanlarda birçok temel yasada toplumun gerçeklerine uygun değişiklik yaptı. Bunlar tam olarak yeterli mi? İşte bunun için buradayız. Hukuki sorunların çözümü için gerekli altyapı hazırlanması ve gelişmeler takip edilmeli. Tahkim, iş, aile hukuku gibi konular önemli. Türkiye tekstil ve konfeksiyonda dünyada ilk sıralarda, elektronikte dünyada 9. sırada. Bu sektörlerimizin iş yükünü hukuku yönde azaltabilmek için şimdiden hazırlıklarımızı yapmalıyız. STK temsilcilerinin de aktif olarak katılımı ve iş birliğiyle çalışarak gerekeni yapmalıyız.”

Hukukta da konu ile ilgili kaliteli ve bilgili hukukçuların yetiştirilmesine gerekliliğine değinen Cirit, “Burada fikri mülkiyet haklarını dikkate almaksızın klasik hukukla sorunlara çözüm üretilemez. Bizim de tahkim gibi önemli çalışmalarımız oluştu. Ancak bunlarda bir cazibe kazandırılmadığı için tahkime, arabulucuya, en son İstanbul’da açılan İstanbul Tahkim Merkezine önem veriyoruz. Sorunlarda hakem sistemiyle çözüme ulaşma hedefini cazip hale getirmeliyiz” dedi.