Dijitalleşme Çılgınlığı Mı? Yoksa Kurumsallaşma İştahı mı?

Firmalar için kurumsallaşmanın ne kadar önemli olduğunu belirtmemize gerek yok. Ayrıca ciddi zaman gerektirdiği ve çok zahmetli bir yol olduğu da biliyoruz. Ancak enteresan gelişmelere tanık oluyoruz; “dijitalleşme devrimi” denklemleri alt üst etmeye devam ediyor. Detaylar haberimizde..

Firmalar için kurumsallaşmanın ne kadar önemli olduğunu belirtmemize gerek yok. Ayrıca ciddi zaman gerektirdiği ve çok zahmetli bir yol olduğu da biliyoruz. Ancak enteresan gelişmelere tanık oluyoruz; “dijitalleşme devrimi” denklemleri alt üst etmeye devam ediyor. Kurumsallaşma meselesi değişimin karakteri gereği bir form değişikliğine doğru gidiyor. Daha şimdiden bazı kurumsallaşma teorileri enkaza dönüşmüş durumda.

Kurumsallaşma yerini hızlı büyüme ruhuna sahip nano anlayışlara bırakıyor. Ya bu ruha sahip olacak ve döngüye uygun alt yapıları oluşturacaksınız veya yarıştan düşeceksiniz.

Neyi Eksik Yapıyoruz?

Firmalarımızın ayakta kalma oranı çok düşük. Piyasaya giren firmalardan beş yıl içinde maalesef %75’den fazlası batmaktadır. Bunun çok sebepleri olmakla birlikte ana nedenlerden bir tanesi bilgiye olan ilginin düşük olmasıdır. Düşünün, ikinci el araba alırken bir ustaya danışma ihtiyacı hisseden insanlarımız, bir firma kurma esnasında veya ayakta kalma ve büyüme dönemlerinde “işi bilene” danışmaktan imtina etmektedir. Bunu anlamak mümkün değildir. Birçok gereksiz şeye azımsanmayacak oranlarda para harcayan firma sahiplerimiz firmanın asıl ihtiyacı olan stratejiler için dışarıdan bilgi almayı akıl edememektedir… Etmemektedir.

Şirketler 3 Gruba Ayrılır

  1. Ürünü farklılaştıran şirketler (Müşteriye sürprizler sunmaya kendini adamış olanlar)
  2. Düşük maliyetli şirketler (kuantum sıçramasına doğru gidenler)
  3. Nişçi şirketler (Firmayı havalara uçurmaya hazır olanlar)

Bunlardan birinde iyi olun. Diğer ikisinde ise yeterli olun. Birincide üstün konumunuzu seçin.

Marka sadece ürün ve hizmet değildir; bir marka aslında bir vaattir. Müşteriye neyi vaat ediyorsanız aslında siz o’sunuz. Neyi vaat ettiğinizi bulun ve müşteriye bunu da iyice anlatın.

Marka, bir şirketin ismi olmanın ötesinde firmaların müşterilerine verdiği sözün semboller, kelimler ya da işaretlerle altını çizmektir.

Mesela, Londra merkezli Easy grup şirketi bu alanda lider sayılır. “Easy” İngilizcede kolay, kolaylık ve basitlik anlamına geliyor.

Easy markası kolay anlamına gelen bu mesajın marka kullanım hakkını başka sektörlere devretti ve alanında inovatif bir çığır açtı.

Yaptığı tam da bir marka inovasyonuydu ve “Easy” ismini farklı farklı sektörlerde başarıyla kullanma becerisi gösterdi. Önce Easy jet (uçak hizmetleri) ve sonra Easy Car (araba kiralama) işinde markayı başkası üzerinden konumlandırdı. Ayrıca Easylnternetcafe (cafe hizmetleri) ve Easy Cinema ile Easy Hotel hizmetlerinde de hep aynı “kolaylık ve basitlik” mesajını vererek müşterinin azımsanmayacak şekilde ilgisini çekti.

Firma olarak Ürün ve/veya hizmetiniz için:

  • Öncelikle markalaşma enerjinizi kendini yöneten bir sisteme dönüştürmeye çalışın.
  • Değişim ekonomisine hazırlanırken felsefenizi kültürel temasla birleştirmeye çalışın.
  • Müşteriler markalardan daha yaratıcı gösteriler talep etmektedir. Buna karşılık geleneksel formlar markanın daha yaratıcı olmasının önüne geçmektedir. Markanızı altı yaşında çocuğun hayal gücüyle birleştirerek mucizeler yaratabilirsiniz.
  • Markalaşmada firma içindeki toplam kütle enerjinizin açığa çıkmasını hedefleyin.
  • Daha detaylı bir müşteri tanımlaması yapın.
  • Belirli bir hedef konu seçin ve bunu da en iyi şekilde yapın.
  • Müşterinin önemseyeceği bir değer önerisi geliştirin.
  • Müşterinizin toplam yaşam değeri belirleyin. (müşterinin bir yılda aldığı ortalama değeri yirmi ile çarpın ve müşterinin toplam yaşam değerini bulun)
  • Yeni “niş” müşteriler ve kesimler bulmaya çalışın.
  • Yeni satış stratejileri geliştirmeye çalışın.
  • Yeni fiyatlandırma modelleri üzerinde kafa yorun.
  • Ürün ve/veya hizmetiniz için katma değeri arttıracak özellikler bulmaya çalışın.

Firmanızda yeni fikir geliştirme atölyeleri yapın şu sorulara cevap bulmaya çalışın:

  • Firmanızın karşılaştığı fırsatlar mutlaka vardır, her birinin kârlılık potansiyelini ve başarı kazanma olasılığının neler olabileceğini hesaplayın.
  • Müşterilerinizin ürününüz ve hizmetinizle ilgili karşılaştığı sorunların bir listesini çıkarın ve bunlara da çözüm önerileri geliştirin.
  • Müşterileriniz ürün ve hizmetinizi başka ne şekilde almak ve kullanmak istiyorlar? Değişik versiyonlar üzerinde çalışın.
  • Ürünü alma ve kullanma ile elden çıkarmada müşterilerinizin izlediği normal müşteri faaliyet çevrimini çizin. Hangi noktalarda ne gibi fırsatlar ve aksamalar var, bunları çıkartın.
  • Sektörünüz için stratejik boşluk analizi yapın. Nerelerde müşterinin ilave istekleri var, bunları araştırın ve bulduklarınız üzerinde analizler yapın.

İnovatif Bir Marka Yaratma İçin 10 Öneri

  1. İnovatif bir kimliğiniz olsun ve bunu da net ifadelerle müşteriye aktarın.
  2. Çekirdek değişim önerinizi tanımlayın ve yenilikçi olarak nasıl algılanmak istediğinizi açıkça ortaya koyun.
  3. Sektörünüzdeki inovatif örneklerden faydalanın ve ayrıca müşteriye sunumlarınızda “farklı” ifade kalıpları kullanın.
  4. Trendlerin kokusunu rakiplerden önce almaya çalışın ve buna uygun stratejiler geliştirin.
  5. Kendinize ait bir “iş modeli” bulmaya çalışın. Yapamıyorsanız dışarıdan destek alın.
  6. Firma çalışanlarından yenilikçi fikirleri toplamak üzerine kafa yorun. Gelen iyi fikirleri ödüllendirin.
  7. Bir söz der ki; eğer yüksek kaliteli bir ürünü dünyadaki en düşük fiyata satamazsanız oyun dışı kalacaksınız demektir. Müşterileri muhafaza etmenin yolu sürekli olarak onlara daha fazlasını nasıl daha ucuza vereceğinizi arayarak bulun.
  8. Artık fiyatınızı yükseltemezsiniz, maliyetleri düşürmenin bin bir yolu var, onu bulmaya odaklanın.
  9. Müşterinin bugünkü isteklerine değil yarın olabilecek muhtemel isteklerine odaklanın.
  10. Ar-ge’ye mutlaka pay ayırın. Bugün dünyada ciro içinde %5 ile 7 arası Ar-ge payıdır. Yeni nesil ürünü ortaya çıkarmanın başka yolunu bulma şansınız yok.
Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor