PERYÖN: “Kadın Liderlerin Sayısını Artırmayı Hedeflemeliyiz”

PERYÖN Başkanı Sevilay Pezek Yangın, 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’de kadın istihdamının istenen seviyeye gelmesi için kadın liderlerin sayısının artırılması gereğine dikkat çekti. Detaylar haberimizde..

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Genel Başkanı Sevilay Pezek Yangın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle dünyada ve Türkiye’de kadının çalışma hayatındaki yerine ilişkin yaptığı açıklamada, “Kadınların iş dünyasındaki yeri hala istenilen düzeyde değil. İş hayatında cinsiyet çeşitliliği ve kadının güçlendirilmesi, ekonomik ve sosyal kalkınmanın en önemli gerekliliğini oluşturuyor. Yönetimdeyse çeşitlilik, yaratıcılık ve yenilikçiliği tetikliyor, çeşitliliğe sahip yönetim kurulları daha güçlü kararlar alıyor, şirketleri daha yüksek finansal performans elde ediyor. İş hayatında kadınların yönetici rollerini üstlenmeleri, kadınların istihdama katılımı ve etkinliğini artırmak en önemli hedeflerimizden biri olmalı” dedi.

Kadın liderliği gelişimi, Türkiye’de insan yönetiminin gelişimi için çalışmalar yapan Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin (PERYÖN) odaklandığı konuların arasında yer alıyor. PERYÖN Başkanı Sevilay Pezek Yangın, 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’de kadın istihdamının istenen seviyeye gelmesi için kadın liderlerin sayısının artırılması gereğine dikkat çekti. Yangın, “Son 20 yılda yapılan geliştirmeler, dünyada kadının iş yerindeki konumunu biraz daha iyiye taşısa da, temsil, eşitlik ve kariyer açısından kadınlar erkeklerden hala çok geride. Türkiye’de kadının iş yaşamına katılımı yüzde 30 düzeyinde. Kadın yöneticilerin oranı yüzde 12,2 iken kadın CEO’ların oranıysa yüzde 2 seviyesinde. İş hayatında cinsiyet çeşitliliği ve kadının güçlendirilmesi, ekonomik ve sosyal kalkınmanın en önemli gerekliliğini oluşturuyor. Yönetimde çeşitlilik, yaratıcılık ve yenilikçiliği tetikliyor, çeşitliliğe sahip yönetim kurulları daha güçlü kararlar alıyor, şirketleri daha yüksek finansal performans elde ediyor. Yönetimdeki kadın oranını, istihdamdaki kadın oranını da doğrudan etkiliyor. Bu yüzden is¸ hayatında daha çok kadının yo¨netici rollerini u¨stlenmesi, kadın lider sayısının ve etkinligˆinin artırılması en önemli hedeflerimizden biri olmalı. PERYÖN olarak hem kadın liderliğinin gelişiminin önemine dikkat çekmek hem de kadınları liderliğe teşvik etmek adına çalışmalarda bulunuyoruz. Büyümeyi ancak kadınların daha çok istihdama katılımıyla sağlayabiliriz” dedi.

2016 başında sonuçları açıklanan, PERYÖN - Mercer işbirliğiyle gerçekleştirilen “Kadınların İşgücüne Katılımı Araştırması” dünyada da yönetim kademesinde yukarı çıkıldıkça kadınların sayısının azaldığını gösteriyor. 42 ülkeden 1.3 milyonu kadın 3.2 milyon çalışanın katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre, dünyada işgücünün yüzde 40’ı kadın ve kadınlar daha çok destek birimlerinde rol alıyor. Profesyonel seviyede ise kadın işgücünün oranı yüzde 38 olarak karşımıza çıkıyor. Kadınların yüzde 33’ü müdür seviyesinde, yüzde 26’sı kıdemli müdür ve yüzde 20’si ise direktör rollerinde görev alıyor.

Yangın, kadın liderliğinin teşviki ve kadınların istihdama katılımını artırmak için önerilerini şöyle sıralıyor:

  • Kadınlar, eğitim yıllarından itibaren, erken yaşlarda yönetim rolleri için teşvik edilmeli, onları iş hayatına yön verecek lider rollere taşıyacak meslek tercihleri için cesaretlendirilmeliler,
  • Kız çocuklarına ilk öğrenim öncesi ve sonrası hazırlanmış olan oyuncaklar, bilgisayar oyun programları, çizgi filmler, kitaplarda ileride kadının geri planda kalacağı, destek rollerini seçeceği şekilde tasarlanmamış olmalı,
  • Kadınların teknoloji okuryazarlık becerileri artırılmalı,
  • Meslek liseleri, Meslek Yüksek Okulları ve üniversitelerde iş yaşamına ara vermiş kadınlara yönelik esnek programlar oluşturulmalı,
  • Kadınlar kendi işlerini kurmaları ve istihdam yaratacak lider rollerine gelmeleri konusunda desteklenmeli,
  • Toplum üzerinde etkileri olan film, dizi ve programlarda da örnek olabilecek, iş ve özel hayatında mutlu ve başarılı kadınlara yer verilmeli,
  • Ücret, işe alım ve terfi süreçlerinde cinsiyete özel kriterler tanımlanmamalı, adil davranılmalı,
  • İşyerinde anne-baba dostu, esnek çalışma saatleri ve evden çalışma gibi uygulamalar artırılmalı.

Haberimizi kadın okurlarımız ve girişimci (işveren) okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor