TET Proje Baharı Etkinliğinin Kazanan Projeleri Belli Oldu!

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (TET) 2012 yılında başlattığı TET Ar-Ge Proje Baharı’nın 5.si bu yıl Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte; elektrik, elektronik ve bilişim alanındaki toplam 509 proje arasından seçilen ve 115 proje sergilendi. Detaylar

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (TET) 2012 yılında başlattığı TET Ar-Ge Proje Baharı’nın 5.si bu yıl Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte; elektrik, elektronik ve bilişim alanındaki toplam 509 proje arasından seçilen 115 farklı proje sergilendi. 115 projeden 4 farklı kategoriden 12 proje ise ödül almaya hak kazandı.

TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, birlik olarak projesi olanları desteklemeye devam edeceklerini söyledi. “Bu seneki etkinliğimize büyük destek veren kuluçka merkezleri ve üniversitelerimizin, TET Ar-Ge Proje Pazarı’nda yer alması, ortak bir bilgi ve paylaşım platformu yaratma açısından da Proje Baharı’nı özel bir konuma taşıyor. Bu kurumlara da katkılarından ve desteklerinden ötürü teşekkür ediyoruz” dedi.

Projeler; aralarında akademi dünyasının önemli isimlerinin yanı sıra sanayiciler ve iş dünyasından oluşan bir jüri tarafından seçildi. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları, Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamaları, Enerji Üretim, İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar ve Diğer Elektrik Elektronik Uygulamaları olmak üzere 4 farklı kategoride değerlendirilen projelerden başarılı bulunanlara toplamda 150.000 TL ödül verildi.

Panellerle Girişimcilik Sohbetleri

Yeni teknolojik ve inovatif projelerin sergilendiği etkinlikte gün içerisinde, ‘Bir Girişimcinin Zihin Haritası’ başlıklı semineri ile Işık Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Beba konuşmacı oldu. ‘Kuluçka Merkezleri ve Yatırımcılar’ başlığında bir de panelin de yapıldığı etkinlikte moderatörlüğünü Prof. Dr. Melih Bulu’nun yaptığı panele Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Yöneticisi İhsan Elgin, Lab-X Melek Yatırımcı Ağı Kurucu Fuat Sami ile Koç Kuluçka Merkezi Program Koordinatörü Fatih Akşener katıldı. Ayrıca moderasyonu Serhat Çiçekoğlu tarafından gerçekleştirilen Innovation and Cities zirvesinde ise Cambridge Innovation Center Genel Müdürü Marcus Fernhout, Illinois Science Coalition CEO’su Mark Harris, Microsoft Türkiye CTO’su Onur KOÇ ve Mabbly and Advisor TV Kurucu ortağı Adam Fridman konuşmacı olarak yer aldı.

Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları, Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamaları, Enerji Üretim, İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar ve Diğer Elektrik Elektronik Uygulamaları olmak üzere 4 farklı kategorinin 1.’lerine 20 bin TL, 2.’cilerine 10 bin TL ve 3.’cülerine de 7 bin 500 TL verildi.

Ödül Almaya Hak Kazanan Projeler

Kategori Proje Hakkında
Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları Ödülü: Nesnelerin İnterneti için Görünür Işıkla İletişim Modülü Mahmut Durgun tarafından hazırlanan “Nesnelerin İnterneti için Görünür Işıkla İletişim Modülü”, popülaritesiyle bilimin ve endüstrinin gözdesi olan nesnelerin interneti trendini görünür ışıkla iletişim metodunu birleştiriyor. Çeşitli cihazlar tasarlamanın ve üretmenin peşinde olan teknoloji devleri, akademik dünya ve girişimciler nedeniyle her geçen gün yeni bir ürüne denk geliniyor. Bu trendlerin büyük bir hızla ürettiği ürünleri ve çözümleri görüldüğü günümüzde, Mahmut Durgun bu iki teknolojinin bir arada yer almasını sağlayacak Nesnelerin İnterneti için Görünür Işıkla İletişim Modülü oluşturulmasını amaçlıyor.
Enerji Üretim, İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar Ödülü: Elektroeğirme yöntemi ile yeni nesil nano malzemeler kullanılarak lityum iyon pil üretimi Alper Bayram’ın projesi, günümüzde elektrik enerjisinin depolanması için geliştirilmiş bataryalardan lityum-iyon pillerin, diğer pillere kıyasla yüksek kapasite ve enerji yoğunluklarıyla geniş kullanım alanına sahip olmasından yola çıkıyor. Yapılan son çalışmalar, lityum-iyon pillerin kapasitelerinin optimizasyonu için nanomalzemelerin kullanılabilmesi üzerine yoğunlaşıyor. Alper Bayram’ın projesi, elektroeğirme yöntemi ile üretilen yeni nesil metal-oksit kompozit nanoliflerin, lityum-iyon pillerin katotlarında kullanılabilirliğini araştırmayı amaçlıyor.
Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamaları Ödülü: Esnek, hızlı şarj edilebilir pil Alican Emre Köksal’ın hazırladığı projede lityum pillerle aynı enerji yoğunluğuna sahip, hızlı şarj edilebilir ve esneyebilen düşük maliyetli pil anlatılıyor ve elektronik uygulamalar için yeni bir çözüm sunuyor.

Diğer Elektrik, Elektronik Uygulamaları Ödülü:
Gıda güvenliği için taşınabilir, biyosensör tabanlı mikotoksin test cihazı: MiSens Projesinde tahıllardaki mikotoksinlerin hızlı ve güvenilir olarak kantitatif tespiti için elektrokimyasal metodla çalışan taşınabilir analiz cihazının geliştirilmesini amaçlayan Yıldız Uludağ, proje kapsamında Aflatoksin ve Deoksinivalenol mikotoksinlerini tespit edebilecek MiSens cihazı geliştirdi. MiSens cihazı, laboratuvar ve deneyimli personel gerekmeksizin hızlı, duyarlı ve seçici mikotoksin tanısı yapabilmekte ve kullanım kolaylığı, hızlılık ve maliyet açısından mevcut teknolojilerden üstün.

TET Arge Proje Baharı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tetprojepazari.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor