Fikri Işık: Satınalma Önceliklerinde Yerli Malı Bilincini Arttırmalıyız!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Özel sektörün yerli malı kullanması konusunda bilincin artmasını istiyoruz" dedi. Detaylar haberimizde..

Antalyalı iş adamlarıyla bir araya gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bakanlık olarak temel hedeflerinin yerli, yenilikçi ve yeşil üretim olduğunun altını çizerek, Türkiye ölçeğinde üretilmesi gereken ne varsa yerli olarak üretilebilmesi gerektiğini, buna hükümet olarak ciddi destekler verdiklerini vurguladı.

Bir üründe yerlilik oranı yüzde 50'nin üzerindeyse kamu alımlarında yüzde 15 fiyat avantajına sahip olduğuna dikkati çeken Işık, bunun yerli üretimi desteklemek açısından önemli olduğunu dile getirdi. Işık, "İstiyoruz ki Türkiye kamu alımlarını yerli ve yenilikçi üretim noktasında bir kaldıraç olarak kullansın. Dünya başardı, Türkiye olarak biz niye başarmayalım. Şu anda çok olumlu gelişmeler var." dedi.

İleri teknoloji ürünlerin üretiminde Türkiye'nin tamamının 5'inci bölge teşviklerinden faydalandırıldığına işaret eden Işık, orta ileri teknoloji ürünlerde de bu teşviği uygulamaya sokmak için çalışma yaptıklarını bildirdi. Bakan Işık, "Türkiye'nin ithalat bağımlılığı olan ürünlerde, ihracat potansiyeli yüksek ürünlerde Türkiye'nin tamamını 5'inci bölge teşviklerinden yararlandıracağız." diye konuştu.

Üretim yaparken havayı, suyu, toprağı kirletmeden, çevre dostu üretim yapılması gerektiğini de söyleyen Işık, atalardan miras kalan toprakların gelecek kuşaklara en iyi şekilde bırakmak gerektiğini kaydetti.

İhalelerde Yerli Malına Teşvik

Konuşmalarının ardından iş adamlarının sorularını yanıtlayan Işık, ihalelerde yerli malı oranının uygulanmadığının ifade edilmesi üzerine, konuya bürokratların da çok hassas yaklaşmadıklarını söyledi.

Bakan Işık, şöyle konuştu:

"Bazı bürokratlar maalesef yüzde 15'e kadar deyince sanki 15'e kadar uygulama hakkına sahipmiş gibi yorumluyor. Halbuki iki teklif var, arasındaki fark yüzde 15'e kadarsa sen bu yüzde 15'i uygulamak zorundasın. Bununla ilgili bir kurumumuzun başkanı tebliğ yayımlamış. Gazetede okudum fena halde canım sıkıldı. Aradım kurum başkanını. 'Sen bu genelgeyi niye böyle yayımladın?', 'Ben kanunu böyle algıladım.' 'Bundan bakanın haberi var mı?', 'Biz genelgeyi yayımlarken bakana onaya göndermiyoruz.' dedi. Sonra bakan beyi aradım, sağ olsun hemen müdahale etti ve o genelgeyi kaldırttı. Şimdi Maliye Bakanlığımızla o konuyu kimse farklı yorumlayamasın diye daha netleştiriyoruz. Bununla ilgili çok sıkı müeyyideleri artırıyoruz. Uygulamada gevşeklik gösteren özelikle bürokratları bakanlık olarak yakından takip ediyoruz."

Özel sektörde yerli üretimin teşvik edilip edilmeyeceğine yönelik sorular üzerine Bakan Işık, "Doğrusu özel sektör kendine en uygun malı alır. Özel sektörün yerli malı kullanması konusunda bilincin artmasını tabii ki isteriz. Vatan, millet, Sakarya deyip de üç kuruş ucuz bulduğunda ithal ürünü tercih eden insana da çok fazla milliyetçi dememek lazım. Bu da yerli üreticileri rehavete itmemeli." yanıtını verdi.

Haberin tamamını okumak için: http://www.sanayi.gov.tr/NewsDetails.aspx?newsID=23241&lng=tr

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 9.116 kişi okudu.
Kategori: KAMU, Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor