Y Kuşağı İşlerinizi X Kuşağına Nasıl Anlatıyorsunuz?

Web tabanlı müşteri deneyimi platformu olan Pisano’nun Müşteri Deneyimi Yöneticisi Serap Melikoğlu Y Kuşağı işlerinizi X kuşağı ailelerinize nasıl alatmamanız gerektiğini ve nasıl anlatabileceğinizi kaleme aldı. İşte detaylar..

İşte Pisano’nun Müşteri Deneyimi Yöneticisi Serap Melikoğlu'nun kaleme aldığı makale huzurlarınızda..

X ve Y kuşağına dahil olan bizler teknolojinin hızla gelişmesine şahit olduk. Y kuşağı teknolojiye daha hızlı adapte olurken X kuşağı teknolojik gelişmeleri takip ederken biraz daha çekingen davrandı.

Fakat bugünlerde genellikle ebeveyn olan X kuşağının hakkını yememeli ve sosyal medyaya, akıllı telefonlara ve bunun gibi birçok gelişmeye ne kadar iyi uyum sağladıklarını görmeliyiz. Yine de bazı terimler onlara hala çok uzak, hatta bazen mesleğimiz bile onlar için yabancı birkaç sözcükten ibaret olabiliyor.

Peki, siz Y kuşağından bir “müşteri deneyimi uzmanı” olsanız X kuşağından ebeveynlerinize mesleğinizi en pratik yoldan nasıl anlatırdınız?

Müşteri Deneyimi Nedir?

Müşteri deneyimi en basit tanımla müşterilerinizin firmanıza verdiği değeri yaratan tecrübedir. Müşterinin işletmeye gelmeden önce başlayan, hizmeti aldığı sırada devam eden ve işletmeden ayrıldıktan sonra bir süre devam eden süreçte müşterinin işletmeye verdiği değerdir.

Ebeveynler İçin Çeviri

Eve misafir çağırdınız diyelim. Eve çağırdığınız misafirin gelmeden önce “… Abla da şu yemeği çok güzel yapar. Evi de tertemizdir” şeklinde yaptığı yorumla evinize gelmek için oldukça güçlü motivasyonu olduğunu anlarız. Daha sonra kendi evine dönünce “pastanın tadı damağında” kaldı yorumuna kadar bu misafirinizin müşteri deneyimi sürecini kapsar.

Müşteri Deneyimi Uzmanı Kimdir?

Müşteri deneyiminin işletme için olumlu sonuçlar doğurması için müşteri deneyimi adımlarını oluşturan ve yöneten kişidir.

Müşteri Deneyimi Adımları

1. Mekanik Deneyim Öncesi

Müşteri işletmeye gelmeden önce alacağı hizmet için araştırma yapar. O işletme ile ilgili daha önce edinilmiş tecrübeleri öğrenmek ister. Bu kısımda işletme müşterinin isteklerini iyi öğrenip onu kendine çekmeye çalışır.

Ebeveynler İçin Çeviri

Misafir gelmeden önce evi dip köşe temizleyen anne, daha sonra gelecek misafirin sevdiği sevmediği yemekleri öğrenerek ona göre bir menü hazırlar. Kime kuzu eti dokunur, kim maydanoz sevmez bilir. Bu tarz bir misafirperverlikle karşılaşacağını bilen konuk da annenize misafirliğe zevkle ve sık sık gelir.

2. Mekanik Deneyim

Müşteri işletmeye geldikten sonra işletmenin müşteriyle birebir iletişimde olduğu dönemdir. Hizmetin verildiği dönem olduğu için en önemli müşteri deneyimi fazıdır. İşletme burada müşterisinin sorunlarına hızlı çözümler üretir ve beklentilerini karşılayabilirse büyük oranda başarılı bir müşteri deneyimi stratejisi gerçekleştirmiş olur.

Ebeveynler İçin Çeviri

Ebeveynlerimizin, eve misafir geldiği akşam tüm alışkanlıklarını onlar için değiştirdiklerini gözlemlemişsinizdir. O akşam televizyonda seyredilecek program bile misafirin zevkine göre ayarlanır, ebeveynlerin favori dizisi o akşam olsa bile. Anne misafirlik boyunca konuklarının hoş vakit geçirmesi için kendi çocuğunu kendisinden yaşça küçük misafir çocuğuyla oynamaya zorlar. Mutfak misafir evden ayrılana kadar hizmeti sürdürür.

3. Mekanik Deneyim Sonrası

Müşteri mağazadan çıktıktan sonra da müşteri deneyimi devam eder. Çünkü müşteri hala aldığı hizmet ya da ürünün etkisi altındadır. Eğer müşteri olumlu bir deneyim geçirmişse bu işletmenin imajına da olumlu yansıyacaktır.

Ebeveynler İçin Çeviri

Misafir evine uğurlanırken çayın yanında yenen kek ve böreğin olduğu bir çanta hazırlanır. Bir daha gelmeleri için ısrar edilir. Misafir arabasına binip gidene kadar camdan onlara bakıp el sallanır. Evin fiziksel yapısı müsaitse misafir aşağı kadar geçirilir. Misafir uzaktan geldiyse evlerine vardılar mı diye aranır.

Sonuç olarak:

Evinize gelen konuğa gelmeden önce aç mısın diye sorup ona göre hazırlık yapan, misafir geldiğinde ona tam teşekküllü sofra hazırlayan ve misafirini rahat ettiren ve misafir gittikten sonra onu arayıp yolculuğunun nasıl geçtiğini soran ve onları tekrar davet eden ebeveynlerimiz alanlarında oldukça başarılı müşteri deneyimi uzmanlarıdır.
İşletmeniz, eviniz mutlu müşterilerle, misafirlerle dolsun!

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

IŞILAY ARTUT
IŞILAY ARTUT
Selam. Ben bir sosyal arastirma uzmaniyim. Ve tam da kusaklar uzerine bir cok seminer verdim. X kusagi Ye kusaginin ebeveyni degil, abi ve ablasi. Y kusaginin ebeveyni Genelde Baby Boomerler oluyor. Ya da X kusaginin ilk yillari. X kusaginin cogunlugu z kusaginin anne babasi. Bilgi olarak gecmek ustedim

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor