Emekli Öğretmenden Taşınabilir Teyemmüm Tableti ve Tesbihi Girişimi!

Emekli öğretmen Yıldız Yalnız, İstanbul ve İzmir'de kurduğu 3 atölyede imal ettiği teyemmüm tableti ve teyemmüm tespihini, yurt dışına ihraç etmeye hazırlanıyor. Detaylar haberimizde..

Emekli öğretmen Yıldız Yalnız, İstanbul ve İzmir'de kurduğu 3 atölyede imal ettiği teyemmüm tableti ve teyemmüm tespihini, yurt dışına ihraç etmeye hazırlanıyor. Babaannesinin tuğlayla teyemmüm abdesti almasından esinlenen ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan aldığı 'caizdir' fetvasıyla harekete geçen 50 yaşındaki Yalnız, saf çamur ve sudan üretim yapıyor. Yalnız, marka tescilini de aldığını söylüyor.

Günde Binlerce Üretim Yapılıyor

Emekli olduktan sonra 2 yıl önce çömlekçiliğe başlayan 50 yaşındaki Yıldız Yalnız, hasta olan babaannesinin tuğlayla teyemmüm abdesti almasından esinlenerek saf çamur ve sudan teyemmüm tableti ve tespihi üretmeye başladı. Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulundan ürettiği tablet ve tespihler için "teyemmüm için kullanılması caizdir" belgesi alan Yıldız Yalnız, marka tescilini yaptırdı.

Yalnız'ın kurduğu 3 ayrı atölyede yapıp 900 derecede pişirdiği teyemmüm tableti ve tespihlere, özellikle Avrupa ve Arap ülkelerinden yoğun ilgi var. Yıldız Yalnız, ürünlerini Malezya, Endonezya, Almanya, Belçika, Fransa ve Suudi Arabistan'a ihraç etmeye hazırlanıyor.

Hasta Olan Babaanne İlham Kaynağı Oldu

Yalnız, yaptığı açıklama, en iyi çömlekler tornada yapıldığı için birkaç tane torna makinesi satın aldığını belirterek, atölyede 3 kişiyle tabak, bardak, güveç, vazo yapmaya başladığını anlattı.

Atölyede çalıştığı esnada bir kişinin kendisinden kırık dökük bir çömlek parçası istediğini aktaran Yıldız Yalnız, "Daha sonra birkaç kişi daha istedi. Merak ettim, 'Nerede kullanacaksınız?' diye sordum. 'Mahallemizde yaşlılar var, teyemmüm abdesti almaları için onlara vereceğiz.' dediler. Hasta olan babaannemin de bir tuğlada teyemmüm aldığı aklıma geldi ve o anda teyemmüm tableti yapmaya karar verdim." diye konuştu.

Diyanetten "Caizdir" Fetvası Aldı

Teyemmümün, suyun bulunamadığı, suya ulaşılamadığında kullanılan bir ibadet yolu olduğunu bildiğini, ancak araştırdığında bunun sadece böyle olmadığını gördüğünü dile getiren Yalnız, sadece yaşlılar için değil, hastalar veya elinde yara olan, suyla temasın tıbbi anlamda sakıncalı görülebildiği durumlarda da teyemmüm gerektiğini öğrendiğini ifade etti.

Teyemmümün, Maide suresinde olduğunu gördüğünü belirten Yıldız Yalnız, şöyle devam etti: "Dinimiz zorlaştırmıyor, her şeyi kolaylaştırıyor. Bir de 'abdestli kalmak, abdestsiz yere basmamak' diye bir kavram olduğunu öğrendim. 1-2 ay araştırdım. Camilere gittim, imamlarla konuştum. Çok beğendiler, çok gerekli olduğunu söylediler. Bunun çok ciddi bir ihtiyaç olduğunu gördüm. Teyemmüm taşının temiz olması gerekiyor. Taşla, bir mermer parçasıyla da teyemmüm alınabilir ama dışarıdaki bu malzemeler ne kadar temiz. Temizlik ve saflığı çok önemli. Esas olan toprak." şeklinde konuştu.

Saf Su ve Çamurdan Yapılan Tespihlerin Marka Tescili Alındı

Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı'na gittiğini, böyle bir iş yapmak istediğini söyleyip, nasıl bir yol izlemesi gerektiğini sorduğunu kaydeden Yalnız, "Aldığım yanıtlar beni çok mutlu etti. Herkes çok iyi fikir olduğunu, bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Bununla ilgili bir başvuruda bulundum diyanete. Bu teyemmüm tabletinin fetvasını aldım Din İşleri Yüksek Kurulundan. Diyanetten bunun olurunu aldıktan sonra üretime başladık. Patent için başvurdum. Marka tescili için noterden onay aldım. Böylece üretime başladık." ifadelerini kullandı.

Ürettiği teyemmüm tableti ve tespihleri tamamen toprak ve sudan ürettiğine, içinde hiçbir katkı maddesinin olmadığına işaret eden Yıldız Yalnız, "Ürünler 900 derecede fırınlandığı için sağlamdır. Kişiye özeldir. Herkes evinde, arabasında, iş yerinde, çantasında bulundurabilir. ihtiyacı olan birine hediye olarak verilebilir. Kullanımı ve taşıması çok kolay. Yıkanabilir. Kuruma süresi 3 ila 5 dakikadır. Tamamen saf topraktandır. Teyemmümde asıl olan temiz ve katışıksız olmasıdır." dedi.

İslam Ülkelerinden Yoğun Talep Var

Yalnız, araştırmalarında, Türkiye'de ve dünyada böyle bir üretimin olmadığını gördüğünü aktararak, kurduğu internet sitesi sayesinde Avrupa ve Arap ülkelerine ulaştıklarını, oralardan çok büyük bir talep olduğunu dile getirdi. Avrupa ve Arap ülkelerinden gelenlerle görüştüklerini, çok sayıda numune verdiklerini belirten Yıldız Yalnız, Malezya ile anlaşmaların tamamlandığını, yakında bu ülkeden gelecek talepleri karşılamak için çalışmalara başlayacaklarını kaydetti.

Bu işe İstanbul Kadıköy'de 3 kişiyle küçük bir atölyede başladıklarını, ancak talepleri yetiştirmek için Pendik ve İzmir Menemen'deki atölyelerde de imalata başladıklarını aktaran Yalnız, "Şu anda 20 çalışanımızla atölyelerimizde talebe göre günlük 5-6 bin tane üretiyoruz. Teyemmüm tableti ve tespihler bugüne kadar düşünülmediği için çok büyük bir ihtiyaç olduğunu gördük. Görüşmelerimiz sonunda yurt dışından gelecek talebe göre atölyelerimizde üretime başlayacağız. İhtiyacı olan herkese, her yere ulaşmak istiyoruz." diye konuştu.

Yıldız Yalnız, amacının sadece ticaret yapmak değil, İslam alemindeki ihtiyacın giderilmesi anlamında sosyal sorumluluk niteliği taşıdığını da sözlerine ekledi.

Taşınabilir Teyemmüm Tablet ve Tesbih Girişimi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.teyemmumtableti.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yeni Şafak kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor