2016 Yıldızlı Projeler Yarışması'nda Ödüller Sahiplerini Buldu!

Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü tarafından YTÜ Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi desteği ile bu sene 8. kez gerçekleştirilen Yıldızlı Projeler Yarışması 2016’da 85 üniversiteden 333 proje mücadele etti. Detaylar haberimizde..

Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü tarafından YTÜ Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi desteği ile bu sene 8. kez gerçekleştirilen Yıldızlı Projeler Yarışması 2016’da 85 üniversiteden 333 proje mücadele etti. Ön eleme sonrasında 4 kategoride finale kalan 24 proje YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen yarışmada jürinin karşısına çıktı.

Final etkinliğinde “Akıllı Diş Fırçası”, “Bal Porsuğu Keşif Robotu”, “Patlayıcı ve Narkotik Madde Saptanması için Bal Arısı Kullanılarak Biyosensör Geliştirilmesi (Kovan)”, “Güvenli ve Esnek Elektromobil”, “Yeşil Bitkiler İle Düşük Maliyetli Yerli Güneş Paneli Üretimi” gibi pek çok proje kategorilerinde dereceye girmek için jürinin karşısında sunum yaptı.

Jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda 4 kategoride dereceye girmeye hak kazananlar belirlendi. Kazanan projeler düzenlenen tören ile ödüllerini aldı.

Törende konuşan Yıldız Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş, Türkiye’nin teknoloji ve Ar-Ge ihtiyacının çok büyük olduğunu belirterek, ülkenin bilim ve teknoloji alanında büyük bir savaş vermesi gerektiğini ancak bu mücadelenin maalesef henüz istenen seviyede olmadığını dile getirdi.

Projeler Özgün Fikir Sunmalı ve Var Olan Bir Soruna Çözüm Getirmeli

Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nizamettin Aydın da, etkinliğin gerçekleştirilmesinde çaba harcayan IEEE üyesi öğrencilerini tebrik etti. Aydın, etkinliğe destek veren sponsorlara ve Yıldız Teknopark yönetimi ile projelerin değerlendirilmesinde katkı sağlayan jüriye de ayrıca teşekkür etti.

Proje kavramının tanımını yapan Aydın, proje yapabilmenin profesyonel iş hayatında faydalarına değindi. Bu anlamda Yıldızlı Projeler Yarışması’nın önemli olduğuna dikkat çekti.

Yapılanın bir yarışma olduğu için projelerin birinci, ikinci ve üçüncü gibi derecelendirileceğini belirten Aydın, aslında tüm projelerin özgün bir fikir sunması ve bu fikirle var olan bir soruna çözüm üretildiği için hepsinin aslında değerli olduğunu dile getirdi.

YTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi ve IEEE Kulübü Danışmanı Prof. Dr. Galip Cansever de, Ar-Ge’ye yapılan yatırımların fazla olduğu girişimci ülkelerde patent başvurularının diğer ülkelere göre çok yüksek olduğunu söyleyerek, bilgi ekonomisinin 21. Yüzyılın ekonomi sistemi olduğuna dikkat çekti.

Sanayi devrimini yaşayamayan ve sanayi toplumuna geçemeyen ülkelerin tarım toplumu olarak hayatlarına devam ettiğini aktaran Cansever, bilgi ekonomisine geçemeyen ülkelerin ekonomik hayattan silinme tehlikeleri bulunduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin ihraç ettiği sanayi ürünlerinin yaklaşık yüzde 75’inin düşük ve orta teknolojideki ürünler olduğunu aktaran Cansever, Endüstri 4.0 denen 4. Nesil sanayi devrimini hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda dereceye girmeye hak kazanan proje sahiplerine ödülleri verildi.

Kazanan Projelere Ödül Yağdı

Yıldızlı Projeler Yarışması’nın kazananları ise YTÜ Teknopark bünyesinde yer alan Prototip Atölyesi ve Kuluçka Merkezi’ndeki ofisleri kullanma hakkı elde ettiler. Yarışmayı kazanan projeler KOSGEB, TÜBİTAK ve Sanayi Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi gibi teşviklere başvuruda YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin desteğini almaya hak kazandı. Yarışmada ayrıca her kategorinin birincilerine 6.000 TL, ikincilerine 4.000 TL, üçüncülerine de 2.000 TL ve dereceye giremeyen finalistlere 250 TL olmak üzere toplamda 51.000 lira ödül dağıtıldı. İngiltere Warwick Üniversitesi tarafından İnovasyon ve AR-GE eğitimi ve Radore Startup Pack de verilen ödüller arasında.

Etiya, Aktek Bilişim, Kale Kilit, Makel Elektrik, Ziraat Teknoloji, Birer Elektrik, Fon Proje, İKBİM, IBM, Radore, Endeavor, ETMD, Etohum, İETT, TEB, SG, Ektrikport, shiftdelete.net, GirişimHaber ve Kampüstkinlikleri sponsorluğunda gerçekleşen Yıldızlı Projeler Yarışması 2016’da dereceye giren projeler ise şöyle;

Kategori Kazana Proje Kazanan İsim
Bilişim, Elektrik, Telekomünikasyon ve Yazılım Uygulamaları OTSİMO
  • Hasan Zafer ELCİK - ODTÜ
SLOTHES
  • Kadir DEMİRCİOĞLU–Okan Üniversitesi
  • Ömer ÖZGEL–Yıldız Teknik Üniversitesi
  • Selçuk YAŞAR–İstanbul Üniversitesi
  • Rahim ÖNER–Yıldız Teknik Üniversitesi
Gerçek ve Sahte Parmakizi Ayırt Edici
  • Ayşe Betül ERDEN – Yıldız Teknik Üniversitesi
Elektrik, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Enerji Verimliliği Kalitesi Yeşil Bitkiler İle Düşük Maliyetli Yerli Güneş Paneli Üretimi
  • Halit ÇETİN – Erciyes Üniversitesi
Lityum Hava Pili
  • Çağdaş KIZIL – Akdeniz Üniversitesi
Lityum İyon Bataryaları
  • Barış Cem ALPAY - Marmara Üniversitesi
  • Asel Damla ŞİMŞEK – Marmara Üniversitesi
  • Nazan ÖZGÜZ – Marmara Üniversitesi
Mekanik, Mekatronik, Robotik ve Otomasyon Bal Porsuğu
  • Davut Eren ŞADOĞLU – Karabük Üniversitesi
Kovan_Patlayıcı ve Narkotik Madde Saptanması için Bal Arısı Kullanılarak Biyosensör Geliştirilmesi
  • Babür ERDEM – ODTÜ
Dijital Tarım
  • Ramazan ÇETİN – Yıldız Teknik Üniversitesi
Sağlık, Gıda, Biyoteknoloji, Metalurji ve Malzeme Uygulamaları Geri Dönüşümde Devrim Atık Kestane Kabuğundaki Gizli Elmas Aktif Karbon
  • Osman ULUDAĞ – Hava Harp Okulu Komutanlığı
  • Mehmet SELEN – Hava Harp Okulu Komutanlığı
Titanyum Dioksit ile İmpregne Edilmiş Bitkisel Atık Ürünlerden Aktif Karbon Üretimi
  • Berkan ÇELİK – Abant İzzet Baysal Üniversitesi
e-Şekerim
  • Sezai ÖZDEMİR – Yıldız Teknik Üniversitesi
Radore Özel Ödülü SM Reklam
  • Beyhan GÜL – Pamukkale Üniversitesi
Dijital Tarım
  • Ramazan ÇETİN – Yıldız Teknik Üniversitesi
e-Şekerim
  • Sezai ÖZDEMİR – Yıldız Teknik Üniversitesi
IBM Özel Ödülü Bilişim, Elektrik, Telekomünikasyon ve Yazılım Uygulamaları Kategorisinde ilk 3’e giren projeler kazanmıştır.

Yıldızlı Projeler Yarışması hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.elektrikport.com/proje web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor