Melek Yatırım Ağları Yeni Ufuklar İçin Güç Birliği Yaptı!

Galata Business Angel, Keiretsu Forum, BIC Angels ve Şirket Ortağım melek yatırım ağları, güç birliğine giderek Türkiye’deki melek yatırımcılara yönelik “Melek Yatırımcılıkta Yeni Ufuklar” konulu bir buluşma düzenledi. Detaylar haberimizde..

Galata Business Angel, Keiretsu Forum, BIC Angels ve Şirket Ortağım melek yatırım ağları, güç birliğine giderek Türkiye’deki melek yatırımcılara yönelik “Melek Yatırımcılıkta Yeni Ufuklar” konulu bir buluşma düzenledi.

Türkiye’de girişimcilik ve melek yatırım ekosistemi her geçen gün daha da büyürken, bu büyümeye ivme kazandırmayı amaçlayan önde gelen dört melek yatırım ağı, gelecek vadede girişimlere yatırım yapmayı amaçlayan melek yatırımcılar için “Melek Yatırımcılıkta Yeni Ufuklar” konulu bir eğitim düzenledi.

Galata Business Angels (GBA), Keiretsu Forum, BIC Angels ve Şirket Ortağım melek yatırım ağları tarafından Levent 199 – Workington’da düzenlenen yarım günlük ücretsiz buluşmada, ekosistemin uzman isimleri, Türkiye’de melek yatırım ve bu alandaki fırsatları katılımcılarla paylaştı. Melek yatırımcılar açısından vergi düzenlemeleri gibi finansal konular hakkında da bilgilerin paylaşıldığı etkinlikte networking seansları da düzenlendi.

Eğitim, Şirket Ortağım’dan Akın Kozanoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı “Melek Yatırımcılıkta Yeni Ufuklar” paneli ile başladı. Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı Kurucusu ve Ağ Başkanı Mehmet Buldurgan, “2016 yılı, melek yatırımcılık ve girişimcilik adına önemli bir yıl olacak. Ekosistemiz bu yıl kitle fonlama mevzuatı ile hızlanacak. Girişimcilerden akıllı parayı daha iyi kullanmalarını ve mali raporlara sadık kalmalarını bekliyoruz” dedi.

BIC Angel Kurucu Ortağı Dr. Joachim Behrendt ise konuşmasında melek yatırım ağlarından ve melek yatırımcılardan umutlu olduğunu, yeni yatırım modelleri denemenin fayda sağladığını ve bunun insanların ufkunu genişleteceğini belirterek, henüz melek yatırımcı skalasının çok dar olduğu üzerinde durdu.

“Lider Yatırımcılara Avantaj Sağlanmalı”

Konuşmasında piyasada olan gelişmeleri değerlendiren Galata Business Angel Başkanı Emre Kurttepeli, “Her bir yatırımcının riski dağıtmaları açısından en az 5 ile 10 arası girişime destek vermesi gerekiyor. Kendi deneyimlerime göre önerim; yatırımcılar bildiği konulara ve ilgi alanlarına göre yatırım yapmalı. Amerika’da bir yatırımın geleceği bir veya iki senede belli olurken, Türkiye’de bu dönem en erken dört veya beş seneyi buluyor. Günün sonunda bu süreler mutlaka göz önünde bulundurulmalı.” dedi.

Keiretsu Forum’un Yönetim Kurulu Başkan Vekili Candan Karabağlı, Keiretsu Fonu’na girmesinin kendi başarı oranını nasıl arttırdığına, uluslararası ağın verdiği güce, yeterli yatırımcının olmadığına, mevcut yatırımcıların melek yatırımı tam olarak anlayamadığına, melek yatırımı anlayan yatırımcıların da zor bir süreçten geçtiğine değindi. Bunlara ek olarak, lider yatırımcı konseptinin çok önemli olduğunu ifade eden Karabağlı, lider yatırımcılara avantaj sağlanması gerektiğini de vurguladı.

“Kamu Tek Başına Her Yere Yetişemez”

Etkinliğin ikinci kısmında T.C Hazine Müsteşarlığı’ndan Hakan Ertürk, “Türkiye’de Melek Yatırımda Devlet Destekleri ve 2016 Yılı Beklentileri” başlıklı konuşmasında yatırımcılara olan devlet desteğini değerlendirerek şunları söyledi: “Fonların fonu, melek yatırımcıları etkileyecek önemli bir destek. Türkiye’de girişim sermayesi fonu ayıran şirket sayısı 33’te 1. Melek yatırımcıların sayısı şu an 380 civarı ve yatırım olarak 9 bine yaklaştık. Bu rakamlar başlangıç için iyi. Ancak Melek yatırımcılıkta yatırımcıların ciddi bir eğitim alması gerekiyor. Kitle fonlaması tarafındaysa kanun ve yönetmeliğimizi bitirdik, sadece onaylanması kaldı. Bizim özel sektörden beklentimiz, zincirleri kırması. Kamu ve özel sektör iş birliği önemli bir birliktelik fakat kamu tek başına her yere yetişemez.”

Milli Basketbolcu ve aynı zamanda Melek Yatırımcı olan Sinan Güler ise, neden melek yatırımcı olduğunu anlatıp, spor camiası çerçevesinde yatırımcılığı değerlendirdi: “Melek yatırımcılıkla ilgim aslında GBA’nın karşısına girişimci olarak çıktığımda başladı. Bunun ardından melek yatırımcılıkla ilgili okumaya ve araştırmaya başladım. Yatırım olanaklarını çoğaltmak ve sporcu kariyerimin bittiği noktada ekosistemde bir şekilde yer almak için melek yatırımcı olmaya karar verdim. Kendimi yabancı hissemediğim nokta kazanmayı bilmek kadar kaybetmeyi öğrenmenin ve hazmetmenin de hem melek yatırımcılık hem de basketbolda da olması. Böylesi dinamik bir ekosistemin içinde yer almak heyecan verici oldu benim için. Bildiğim kadarıyla spor camiasında yatırımcılıkla ilgilenen çok insan yok. Dilerim benim gibi yatırım yapan sporcuların sayısı artar. Burada vergi avantajlarının çok etkili olacağına inanıyorum.  Hatırlamamız gereken en önemli şey, yatırımcılık ve girişimciliğin de bir takım oyunu olduğu.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 19.490 kişi okudu.
Kategori: Yatırım
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor