Mavi ve Beyaz Derken İş Dünyasının Yeni Gözdesi: Altın Yaka!

Sanayi döneminden sonra bilgi çağına girdik ve şimdi ise bilgi çağından başka bir çağa doğru yol alıyoruz. Bu yeniçağ iş dünyasında da hem işverenler hemde profesyoneller üzerinde kendini gösteriyor. Nasıl mı?

Unutmamak gerekir ki sanayi döneminden sonra bilgi çağına girdik ve şimdi ise bilgi çağından başka bir çağa doğru yol alıyoruz. Bu yeniçağın adını farklı farklı adlandıran filozoflar mevcut. Ama genel yaklaşımlar aynı ve girdiğimiz yeniçağın genel bazı karakteristik özellikleri var.

Bilgi çağında çalışanların bilgiye ulaşmaları ve bilginin denetimi söz konusu iken yeniçağın karakteristiğinde ise bilginin artık o kadar önemli olmadığı, bunun yerine hayal kurmanın ve sezgi gücünün kritik öneme sahip olduğu bir durum söz konusu. Yeniçağda rutin işleri bilgisayarlar yaparken insana düşen yaratıcı zekâsını ortaya koymak olacak. 

Günümüzde mavi yakanın yerini beyaz yaka alırken beyaz yakanın yerini ise artık “Altın Yaka” almaktadır.

“Altın Yaka” Kimdir?

“Altın Yaka” ters düşünen insanlardır. Bilinen kalıpların dışına çıkan ve kendine özgü yaklaşımlar geliştiren insanlara “Altın Yaka” denmektedir.

Önümüzdeki kısa zaman dilimi içersinde mavi yaka diye bir yaka da kalmayacak. Ya da bizim bildiğimiz şekliyle niteliksiz işçilere verdiğimiz isim olan mavi yakalar olmayacak. Bunların yerini bugünkü beyaz yakalar alacak. Bugünkü beyaz yakalar ise “bilgisayar başı işçileri” haline gelecekler; hatta geldiler bile.

Bilgisayarı kullanan değil bilgisayarın kullandığı çalışanlar haline gelince siz de bugünkü mavi yakaya benzer şekilde “bilgisayar başı işçileri” ordusuna bir nefer olarak adınızı yazdırmış oluyorsunuz.

“Altın Yaka” nın en belirgin özelliği rutin işlerden daha çok yeni bilginin ve hatta informel bilginin de diyebiliriz, üretimini yapmasıdır.

Günümüzün piyasalarını tıpkı hız yapan bir araca benzetebiliriz. Hız yaparken hem önünüze bakacak ve hem de arkanızı kontrol edeceksiniz. Tabii bu arada kafanızdan da günlük planınızı geçirirken bunu da zaman yönetimine uygun halde getireceksiniz. Bitmedi, bütün bunları yaparken stres yönetimi yapmayı da ihmal etmeyeceksiniz. Bugünün insanı dünün insanı gibi değil; aynı anda birden fazla işi yapan ve birden fazla aleti aynı anda kullanma becerisine sahip olan insandır.

Dünyada piyasa anlayışları da benzer şekilde ciddi şekilde bir makas değişimine uğramaktadır.

Daha düne kadar değişmeyen içerik yaygın iken şimdi ise hızla değişen esnek içeriğe doğru yol alıyoruz. Hatta bir yerde fazla kalırsanız orada sürecin bir parçası haline gelmeye başlıyorsunuz, der filozoflar.

Yine kısa zaman öncesine kadar homojenlik, tek tiplilik söz konusu iken şimdi ise çok çeşitli olmaktan bahsedebiliriz.

Bugünün Beyaz Yakalıları Kendilerini Nasıl “Altın Yaka”ya İntikal Ettirecekler?

İşte bazı öneriler:

  • Kitabı tersten okuyun,
  • Günde 15 dakika “ben yaptığım işi nasıl daha farkı yaparım” diye kendinize zaman ayırın,
  • Bilinen kalıplarla konuşmayın veya aynı kalıpla olacaksa eğer bunu bilinen kelimelerle konuşmayın,
  • Benzer sorulara aynı tür cevaplar vermeyin, sürekli farklı türde cevap üretin,
  • Mümkünse aynı yoldan işe gitmeyin, farklı yollar kullanın,
  • Kendi mesleklerinizin dışındaki konulardan kitaplar okumaya çalışın,
  • Teknik kafalar sosyal meseleler daha fazla eğilirken sosyal beyinler ise teknik konulara ilgi gösterin,
  • İki elinizi farklı farklı işler yapmaya alıştırın, göreceksiniz ki beyniniz iki farklı konuyu ilginç bir şekilde kompoze ediverecektir.
  • Yaptığınız işin bambaşka bir işle ilişkisini kurmaya çalışın. Leonardo Da Vinci’nin dediği gibi tabiatta her şeyin her şeyle bir ilişkisi vardır. Farklı kombinasyonlar sizi altın yaka olmaya doğru götüren yol işaretlerden bir tanesidir,

  • Konulara bir pencereden değil birkaç hatta altı pencereden bakmaya çalışın. Yaratıcılık üstatlarından Edward de Bono’nun altı şapka yaklaşımını hatırlayalım ve kitabını alıp okuyalım. Bir konuya altı farklı bakış açısı geliştirmek zihninizdeki oturmuş kalıpların kırılması açısından oldukça önemli,
  • Aykırı sunumlardan kaçınmayalım. Bir toplantıda herkes aynı şekilde düşününce hiç kimsenin görüşü önemli olmaz. Bir kişinin farklı bakış açısı ise bir anda öne çıkan görüş oluverir.
  • Dünyanın inovasyonda ileri gelen isimlerini yakın takibe almak ve kitaplarını okumak, videoları varsa izlemek gerekir. Değişim üzerine ne varsa bilmek ve bunları kendi işinize nasıl uyarlayabileceğinizi düşünmek önemli işleriniz arasında olmalı.

Makale haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorumlar

Mehmet Erel
Mehmet Erel
@GirisimHaber Ayrıca Ceo ların yerini CDO lar alacak chief destroyer officer ( Eski sistemi yok edip yeni düzen kurabilenler)

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor