SAP Türkiye ve Ashoka Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen genç sosyal girişimciler için destek programı “Hızlan FarkYarat”ın 2016 kazananları açıklandı. Detaylar haberimizde..
SAP Türkiye’nin Ashoka Vakfı ile birlikte yürüttüğü ve 18-30 yaş arası gençlerin sosyal girişimcilik projelerini destekleyen “Hızlan FarkYarat” programının 2016 yılı kazananları açıklandı.
Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP, global sosyal sorumluluk vizyonu çerçevesinde, Ashoka Vakfı ile birlikte yürüttüğü Genç Sosyal Girişimciler için Destek Programı “Hızlan FarkYarat”ın 2016 kazananlarını İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen SAP Inovasyon Forum’un açılışında açıkladı.
Bu yıl, “Projeni Kap Gel” mottosuyla yürütülen “Hızlan FarkYarat” programı ile Türkiye’deki dezavantajlı gençlerin daha iyi eğitim alarak, kariyer gelişimleri için gerekli donanıma sahip olmaları, toplumla etkin bir bütünleşme sağlayabilmeleri ve vizyonlarını genişletmeleri amaçlanıyor. Projeleriyle programa dahil olan 5 genç sosyal girişimciye, Ashoka Vakfı ve SAP Türkiye ekibi tarafından aylık eğitim bursu, mentorluk desteği sağlanacak ayrıca projeler sağlanan faydayı ölçen ve geliştiren bir raporlama sistemi ile takip edilecek.Bu sayede, genç sosyal girişimciler, alanında uzmanlaşmış isimlerle birebir toplantılar yaparak, projelerini geliştirme ve daha geniş kitlelere ulaştırma fırsatı bulacak.
Geçen yıla oranla bu yıl başvuruların iki kat arttığı programda projeler, yaratılan sosyal etki, yaratıcılık, inovatif yaklaşım, teknoloji kullanımı gibi çok çeşitli kriterlere göre Ashoka ve SAP Türkiye yöneticileri tarafından detaylı bir değerlendirmeden geçerek belirlendi. 50’yi aşkın başvurudan seçilen bu yılın proje ve proje sahipleri ise şöyle: E-Bursum ile Mesut Keskin, Kiron Mülteciler İçin Yükseköğretim projesiyle Phil Weidmann, Social Maker Lab projesiyle Özge Özmen, Dem Dernek girişimiyle Damla İşeri ve Otsimo projesiyle Zafer Elcik.
“Hızlan FarkYarat” programı kapsamında, geçtiğimiz yıl seçilen 5 projenin sosyal girişimcileri, Türkiye genelinde 50.000’in üzerinde çocuk ve gençle çalışarak, onların sosyal alanda güçlenmesinde rol oynadı.
Hızlan FarkYarat Programı’nın 2016 Yılı Kazananları
1- Mesut Keskin (23) İstanbul | E-Bursum, Kurucu
E-Bursum, Türkiye’deki öğrencileri, burs veren kurum ve kişilerle bir araya getiren bir online platform. Eğitimde fırsat eşitsizliğini en aza indirmeyi amaç edinen platform üzerinden; burs başvurusu, belgelerin yüklenmesi, mentorluk gibi birçok hizmet veriliyor. E-Bursum bugüne kadar 1800 öğrencinin burs bulmasını sağladı, 5000 öğrenciye burs arayışında doğrudan, 50.000 kişiye ise bilgilendirme yoluyla dolaylı olarak destek oldu.
2- Phil Weidmann (30) İstanbul | Kiron Open Higher Education, Türkiye Yöneticisi
Kiron Üniversitesi, yüksek öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kalan mülteci gençler için ücretsiz online üniversite dersleri sağlayarak, eğitimlerini tamamlamaları ve iş hayatına katılmalarına yardımcı oluyor. Almanya’da 1800 mülteci gençle gerçekleştirdikleri başarılı pilot uygulamanın ardından, 300.000 genç mültecinin bulunduğu Türkiye’de çalışmaya başlıyor. Türkiye’de 30 gençle başlattıkları Kiron modelini Türkiye’ye uyarlamak ve yaygınlaştırmak için desteğe ihtiyaç duyuyorlar.
3- Özge Özmen (25) İstanbul ve Soma/Manisa | Social Maker Lab, Kurucu
Özge’nin İstanbul ve Manisa’da yürüttüğü Social Maker Lab projesi, geçen yıldan bu yana Soma’nın Yırca Köyü’nde bulunan Yırca Hanımeli sabun evi ile beraber çalışmalar yürütüyor. 3 boyutlu yazıcıların kullanılmasına öncülük ederek hem işleri hızlandıran, hem de sabun evinin kar oranını artıran Social Maker Lab projesi kapsamında ayrıca, burada yaşayan öğrencilere yeni teknolojileri öğrenebilmeleri, deneyimlemeleri için de atölyeler düzenlenecek.
4- Damla İşeri (27) İstanbul | Anlat & Dem Dernek, Kurucu
Dem Dernek, Aşkını Başka Dilde Anlat projesi ile sağır ve duyan toplum arasındaki diyalog sorununu, algı değişikliği yaratarak çözmeyi hedefliyor. Proje, özellikle özel günlerde alternatif hediye arayanları hedefleyen, farklı mekan ve konseptlere göre dönüştürülebilen ve “duyan” katılımcılara, kendilerini işaret diliyle ifade ettikleri video hediyeler hazırlama imkanı sunan bir sosyal girişim. Bugüne kadar yaklaşık 400 kişi bu video hediyelerden faydalandı ve sosyal medyada yaygınlaştırarak çevrelerinde farkındalık yarattı. Damla, ileride benzer yaratıcı projelerle sağır ve duyan topluluklara yönelik çözümler geliştirmeyi hedefliyor.
5- Zafer Elcik (22) Ankara | Otsimo, Kurucu Ortak
Otizm sendromlu çocuklara ücretsiz eğitici oyunlar ve bu çocukların ailelerine büyük veri analizine dayalı kontrol imkânı sunan mobil bir platform olan Otsimo ise otizmli çocukların eğitimindeki en büyük problemlerden biri olan konsantrasyon eksikliğini oyunlaştırma teknikleriyle çözmeyi hedefliyor. Yaratılan uygulama sayesinde otizmli çocukların aylık 1500 TL’yi bulan masrafını 15 TL’ye kadar indirgemeyi başaran Zafer, bu yaz Amerika’da ODTÜ’nün Teknokent T-jump ofisinde çalışmalarına devam ederek, teknolojik altyapısını güçlendirecek.
“Hızlan FarkYarat” hızlandırma programı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz turkey.ashoka.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.