Girişimcilere Öneriler: Çok Çalışın, Risk Alın, Aşk İle Yapın!

Girişimci gençlere maddi destek sağlayan bazı kurum ve kuruluşların üst düzey yetkililerinden gençlere yol gösterecek çok faydalı öneriler var. Detaylar haberimizde..

Girişimci gençlere maddi destek sağlayan bazı kurum ve kuruluşların üst düzey yetkililerinden gençlere yol gösterecek çok faydalı öneriler var.

Hürriyet Gazetesi yazarı Esra Ülkar'ın kaleme aldığı haberimizi genç girişimcilerimiz ve girişimci adaylarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz. Okumanızda fayda var. :)

Gürsel Kızılaslan: "Girişimcilik Bir Yaşam Tarzı"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOSGEB İstanbul Boğaziçi Müdürü Gürsel Kızılaslan'dan girişimci gençlere öneriler: Çok çalışın, risk alın, aşk ile yapın! 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOSGEB İstanbul Boğaziçi Müdürü Gürsel Kızılaslan öncelikle girişimcilik bir yaşam tarzı, bu nedenle girişimci olmayı istemek gerekiyor, bir şeyi istediğinizde bütün bir kainat da o istediğinizin hayırlı bir şekilde olması için el ele veriyor. İstemek fiilini yerine getirdikten sonra girişimcilere tavsiyelerim şöyle diyerek önerileri sıraladı:

1- Hedef Belirleyin: Çünkü hedefi olmayan gemiye rüzgâr bile yardım etmiyor.

2- Farklı Olun: Yenilikçi sıra dışı yaklaşımlarda bulunun, çünkü herkesin gittiği yoldan gittiğinizde iziniz kaybolur, ancak yol olmayan yerde iz bırakırsınız.

3- Çok Çalışın: En güzel manzara en zor ve en yüksek tırmanıştan sonra görünür ve hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmadı.

4- Vazgeçmeyin: Çünkü ‘vazgeçinceye’ kadar başarısız sayılmayacaksınız. Başarısızlık yere düşmek değil, ayağa kalkmayı reddetmektir. Kazananlar hata yapmayanlar dan değil asla vazgeçmeyenlerden çıkar.

5- Başarısız Olun: Başarısızlıktan korkmayın, hiç denememekten korkun. Başarı oranını yükseltmek için başarısızlık oranınızı da artırmalısınız.

6- Risk Alın: En büyük risk, hiçbir risk almamak. Çünkü yüzleşmediğimiz korkular sınırlarımız olur, yüzleşin sınırlarınızla.

7- Aşk İle Yapın: Hayatın 1 numaralı kuralı; ne yaparsan yap aşk ile yap ve seni mutlu eden şeyi yap.

8- Başlayın: Fırsatlar kapılarını sonuna kadar açtığında ardından gitmek için tereddüt etmeyin. Yola çıktığınızda yol da görünmeye başlar, evet uzun ve zorlu bir yol ama kesinlikle yolculuğa değer. Başlamak için en uygun zamanı beklerseniz hiç başlayamayabilirsiniz. Mevlana’nın dediği gibi “Güzel günler sana gelmez, sen ona gitmelisin”. Şimdi başla, şu an bulunduğun yerden elindeki imkânlarla başla!

Fon desteği alınabilecek kurum ve kuruluşlara başvuru yaparken şunlara dikkat etmenizde yarar var:

  • Basit olun: Yazılı veya sözel başvurularınızı, detaylı ancak net ve anlaşılır bir şekilde hazırlayın.
  • Sunuma iyi hazırlanın: Öncesinde bir başka kişiye sunumunuzu yapın.
  • İş fikrinizi başkalarıyla paylaşın: Çevrenizdeki tecrübeli insanlarla fikirlerinizi paylaşın ve yorumlarını dinleyin.
  • Projenize inanın: İnanmadığınız şeye başkalarını da inandıramazsınız.

Cem Duran: Kaynaklara Ulaşmak Artık Daha Kolay

YTÜ TeknoPark Genel Müdür Yardımcısı Cem Duran'dan girişimci gençlere öneriler: Çok çalışın, risk alın, aşk ile yapın! 

YTÜ TeknoPark Genel Müdür Yardımcısı Cem Duran'ın genç girişimcilere önerileri:

"Girişimci gençlere ilk önerim, fikirlerini hayata geçirmeden önce bir ‘startup’da staj yapmaları ya da çalışmaları. Kendilerinden önce aynı yollardan geçmiş birilerinin yanında kısa da olsa çalışmalarını öneririm. Bu onlar için çok faydalı olur. Buna göre fikirlerini revize edebilirler ya da iş planlarını kurarken karşılarına çıkacak problemlerle ilgili daha gerçekçi öngörülerde bulunabilirler. Projelerini hayata geçirme aşamasına geldiklerinde de bu fikri, konuyla ilgili kişilerle paylaşarak yorumlarını almalarını öneririm. Bizim pozisyonumuzdaki kişiler, yıl içerisinde birçok iş fikri duyuyor ve dinliyor, bazılarının da hayata geçiriliş sürecine şahit oluyor. Bu nedenle ilgili kişilerin fikirlerinin alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Kuluçka desteği sağlayan birçok kurum var, bunların birinde şirket kurarak başlayabilirler. Sonrasında devlet desteklerinden yararlanmak için teknoparklar bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) kendilerine ücretsiz danışmanlık sağlayacaktır. Bu sürede işlerini hayata geçirip biraz yol aldıktan sonra Türkiye’deki ‘melek yatırımcılar’ın ya da yatırım fonlarının kapısını çalabilirler. Devlet destekleri dışındaki fonların sayısı Türkiye’de 30-40 civarında, hepsini ziyaret edip fikirlerini anlatabilirler. Bu kuruluşlar iş modelinden çok girişimciye bakar. Girişimcinin daha önceki başarıları, yaptıkları, isteği dikkate alınır. Buna göre başvuranın aklındaki iş modelinin ne kadarını hayata geçirebileceği değerlendirilir. Bu nedenle girişimcinin kendisi de iş modeli kadar önemli. İş modelinin ait olduğu sektörle ilgili tüm ayrıntıları ve rakipleri çok iyi bilmesi ve incelemesi beklenir. Kısacası; Türkiye’de girişimciler için kaynaklara ulaşmak çok kolaylaştı, eğer iyi bir ekibiniz ve fikriniz varsa birilerinin dikkatini muhakkak çekersiniz. Şunu da söylemek isterim, bir girişim için fon bulmak başarılı olacağının kanıtı olmadığı gibi bulmamak da başarısızlık göstergesi değil. Bununla ilgili Türkiye’de birçok örnek girişimci var. Milyon dolar seviyesinde yatırım alıp da ikinci yılı bitiremeyen birçok girişim sayabilirim ya da yatırım almamasına rağmen büyük başarılar elde etmiş olanlar da bulunuyor."

Erdal Bahçıvan: Motivasyon ve Özgüveninizi Yüksek Tutun

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'dan girişimci gençlere öneriler: Çok çalışın, risk alın, aşk ile yapın!

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın genç girişimcilere önerileri: 

"Ekonominin geleceğinde hükümetlerden bürokrasiye, sanayiciden hizmet sektörüne kadar her kesime büyük görev düşüyor. Fakat girişimcilik hiç kuşku yok ki ekonomimizde olumlu anlamda en büyük kırılımları yapabilecek ve olumsuz döngüleri tersine çevirebilecek önemli itici güçlerden. Bu nedenle Türkiye genç girişimcilerden çok şey bekliyor. Bunu karşılama noktasında, girişimcilik potansiyeli açısından hiç de fakir bir ülke değiliz. Araştırmalar Türkiye’nin genç nüfusunun yanında, girişimciliğe en istekli nüfusu da barındırdığını ortaya koyuyor. Rakamlar bugün Türkiye’de işgücüne katılmaya hazır 15-29 yaş arasındaki her iki gencimizden birinin kendi işini kurmak istediğini gösteriyor. Sanayiciler olarak bu istek ve motivasyonu desteklemek için herkese sorumluluk düştüğünün farkındayız. Girişimcilik konusunun yarınlarımız için hayati bir öneme sahip olduğu bilincinden hareketle İTÜ ARI Teknokent ile birlikte, öncü nitelik taşıyan stratejik bir işbirliğine imza attık. Türkiye ekonomisinin verimli ve sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacak teknoloji tabanlı girişimcileri desteklemeyi amaçlayan bu işbirliği, İTÜ Çekirdek Girişimcilik Ekosistemi çatısı altında hayata geçti. 2015 yılı İTÜ Çekirdek girişimci başvurularının değerlendirilmesinde odamız üyesi sanayicilerimizin de jüri üyesi olduğu süreç; 14 Kasım 2015’te gerçekleştirilen İTÜ Çekirdek’in ‘BigBang’ büyük finali ile devam etti. Finalde belirlenen iki girişimci projeye, odamız tarafından toplam 200 bin TL değerindeki ‘İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü verdik. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında yürüttüğümüz bir başka model de; girişimcilik ekosistemi açısından örnek teşkil eden ‘İSO KOZA Modeli’. Bu programla girişimcilerin en çok ihtiyaç duydukları konulardan biri olan yaratıcı fikirlerinin üretici, sanayici ile buluşmasını sağlıyoruz. Girişimciler böylece üretim ve fabrika ortamını deneyimleme fırsatının yanı sıra, sanayicilerimizin tecrübeleri ve yönlendirmeleri ile yaratıcı fikirlerini minimum risklerle hayata geçirme fırsatı ediniyor. ‘Sanayici Antrenör’ adı verilen destek sistematiğiyle odamız üyesi deneyimli ve bilgili sanayicilerimiz, yolunu bulmaya çalışan gençlere adeta fener tutuyor. Odamızın girişimcilik konusuna verdiği önem ve girişimciliğin ülkemizde kurumsallaşmasına katkı sağlayan öncü kuruluşlardan biri olma hedefi doğrultusunda bu konudaki çalışmaları önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edecek. Girişimcilerin, özellikle ilgi alanlarındaki trendleri takip etmeleri önemli. Genç girişimciler, özgüvenlerini ve motivasyonlarını yüksek tutmalı. Biz sanayiciler de tecrübelerimizle onlara yol gösterici olmalıyız. Biz de zaten bunu yapmaya uğraşıyoruz."

Başvurabileceğiniz Bazı Kurumlar

KOSGEB Destekleri

  • Yeni Girişimci Desteği: Geri ödemesiz 50 bin, geri ödemeli 100 bin TL’ye kadar fon desteği sağlanıyor. Bundan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni, KOSGEB Genç Girişimci Geliştirme Programı’nı, Küçük Ölçekli İşletme Kurma Danışmanlığı Desteği (KÖİDD) Programı’nı tamamlayarak eğitime veya programa katıldığını belgeleyen ve işletmesini kuran girişimciler, İŞGEM’de yer alan işletmeler yararlanabiliyor. Ayrıca, başvuracak işletmenin Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde kurulması ve girişimcinin başvuru tarihi itibariyle; son bir yılda aynı faaliyet konusunda vergi mükellefiyetinin bulunmaması, mevcutta kendisine ait gerçek kişi statüsünde başka bir işletmesinin olmaması, tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir işletmede yüzde 50’den fazla ortaklığının olmaması, başka bir işletme/kurum/ kuruluşta SGK hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekiyor.
  • Ar-Ge İnovasyon Destek Programı: Fon desteğinin geri ödemesiz toplam yaklaşık 1 milyon 287 bin, geri ödemeli ise 800 bin TL bütçesi bulunuyor. Amaç, bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ ve girişimcilerin geliştirilmesi, teknolojik fikirlere sahip tekno-girişimcilerin desteklenmesi, KOBİ’lerde Ar-Ge bilincinin yaygınlaştırılması ve artırılması, mevcut Ar-Ge desteklerinin geliştirilmesi, inovatif faaliyetlerin desteklenmesi, Ar-Ge ve inovasyon proje sonuçlarının ticarileştirilmesi ve endüstriyel uygulamaya yönelik destek mekanizmalarına ihtiyaç duyulması. Bu program için en çok 24 ay süre veriliyor. KOSGEB’in KOBİ’lerde Ar-Ge bilincinin yaygınlaştırılmasını amaçlayan Endüstriyel Uygulama Programı da bulunuyor.

İTÜ Çekirdek

İTÜ ARI Teknokent bünyesinde 5’inci yılına giren ‘Erken Aşama Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek’ ticarileştirilebilir bir teknoloji fikri ya da projesi olan girişimcilere, teknoloji şirketlerini kurup, geliştirmelerine olanak tanıyacak şekilde destek sağlıyor. Girişimcilere ofis, laboratuvar, prototip fonu, eğitim, mentörlük, yatırımcı buluşmaları gibi imkânlar verilebiliyor. 2015’te İTÜ Çekirdek destekçileri arasına TÜBİTAK, Otomotiv İhracatçıları Birliği ile İstanbul Sanayi Odası da katıldı.

YTÜ Teknopark

Bir fon bulunmasa da YTÜ bünyesindeki kuluçka merkeziyle girişimci gençler destekleniyor. 750 m2 olan merkezde 100’den fazla girişimciye bir ofis veriliyor. Kira alınmıyor, elektrik, su ve internet giderleri sağlanıyor. Gençlere mentörlük yapılıyor ve fikirlerini hayata geçirmeleri ya da ticarileştirmeleri için destek olunuyor. Ayrıca 400 m2 prototip atölyesinde, bir buluş fikri olan girişimcilerin fikirleri prototip haline getiriliyor. Tesiste, torna, matkap, freze, 3d printer gibi birçok ekipman ve bunları kullanmak için bir teknisyen bulunuyor. Bu hizmetler girişimcilere ücretsiz sunuluyor.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu üyeleri, lider konumda olan iş insanları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda çalışan akademisyenler ile bu sahada faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum, kuruluşu temsilcilerinden oluşuyor. 8 bin 341 üyesi bulunan kurul, iş kurmayı düşünenlere kuruluş ve sürdürme süreçlerinde ihtiyaçları olacak temel bilgileri vermek ve yol göstermek amacıyla girişimcilik eğitimleri düzenliyor. Yenilikler ve iş yaşamı ile ilgili konular hakkında bilgi vermek amacıyla seminer, paneller veriyor. Girişimcilerin sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyor. Türk ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacak sektörlerde girişimde bulunulmasına yardımcı olacak tedbirleri belirleyerek, bu sektörlere girişimcileri yönlendiriyor. Genç Girişimciler için 40 yaş altı sınırı bulunuyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Teknogirişim Sermaye Desteği ile, yeni ve yenilikçi iş fikirleri olan genç girişimcilerin fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için çekirdek sermaye sağlanarak desteklenmesi amaçlanıyor. Destekleme süresi 12 ay, en fazla destek miktarı ise 100 bin TL. Başvurmak için bakanlığın hazırladığı standart iş planı dosyası eksiksiz doldurulup bir CD’ye yüklenerek bakanlığa iletilmeli. Girişimci, tek bir iş fikriyle gerçek kişi olarak başvuru yapabiliyor, tüzel kişilik başvuruları değerlendirilmiyor. Daha önce destek alanlar başvuramıyor. Ayrıntılar için bakanlığın sitesinin incelenmesinde yarar var.

KOSGEB, İTÜ Çekirdek, YTÜ Teknopark, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz ilgili kurumların logolarına tıklayarak web adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Hürriyet Gazetesi kaynaklı haberimizi genç girişimcilerimiz ve girişimci adaylarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor