Yeni Ödeme Kuruluşlarıyla Kayıt Dışı Ekonomi Kontrol Altına Alınacak

Dünya, ödeme alternatiflerinin, yenilikçi ürün ve servislerinin daha fazla kullanılacağı yeni bir döneme giriyor. Yasalar ve düzenlemelerle çerçevesi çizilen ödeme hizmetleri ve elektronik para kullanımının desteklenmesi, kayıt dışı ekonominin azalması için de atılan önemli adımlardan biri. Detaylar

Dünya, ödeme alternatiflerinin, yenilikçi ürün ve servislerinin daha fazla kullanılacağı yeni bir döneme giriyor. Dünya çapında e-ticaret pazarındaki kredi kartı payı, 2014’te yüzde 30 seviyelerindeydi. Bu oranın 2019’da yüzde 23’e düşmesi bekleniyor. Elektronik cüzdan kullanımının ise yüzde 20’lerden yüzde 26’lara çıkacağı tahmin ediliyor.  

6493 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye’de ödeme ve elektronik para kuruluşları, geçen yıl 11,3 milyon müşteriye hizmet ederek, 16 milyar TL işlem gerçekleştirdi. Ülkemizde unbanked (banka sistemi dışındaki kullanıcılar) ve finansal okuryazar olmayan kitle, yüzde 40 seviyelerinde. Kredi kartı ve banka kartı kullanmayan bu kitle, ödeme sistemleri ve finans dünyasına dahil edildiğinde mevcut pasta daha da büyüyecek.

Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de dijitalleşme ile birlikte alternatif ödeme kanalları geleneksel yöntemlere önemli bir alternatif olarak ortaya çıkıyor. İnternete erişimin kolaylaşması, akıllı telefon kullanımının ve finansal bilincin artması, daha uygun fiyatlarla daha hızlı işlem yapılması ile nakit dışı ödeme yöntemlerinin yaygınlaşması, tüketicileri yeni ödeme kuruluşlarına ve servislerine yönlendiriyor.

Yasalar ve düzenlemelerle çerçevesi çizilen ödeme hizmetleri ve elektronik para kullanımının desteklenmesi, kayıt dışı ekonominin azalması için de atılan önemli adımlardan biri. Pazardaki ağırlıklarını artıran finansal teknoloji girişimleri, bankalarla rekabete girebilecekleri ürünler geliştirerek mevcut pastadan pay almayı hedefliyor. Bankaların piyasaya giren yeni oyuncular karşısında zorlanması ise kaçınılmaz görünüyor.

Türkiye’de Kredi ve Maaş Kartı Kullanımı Oranı Yüzde 84

Amerika’da kredi ve maaş kart sisteminin toplamı yüzde 65, dijital cüzdan kullanımı yüzde 15 seviyesinde. İngiltere’de kredi kartı yüzde 14, maaş kartı yüzde 45, dijital cüzdan kullanımı yüzde 23 oranında. Dijital cüzdan, banka transferleri gibi ödeme sistemleri kullanımının bu ülkelere nazaran az olduğu Türkiye'de ise kredi ve maaş kart toplam kullanımı yüzde 84. 

Finansal Okuryazarlık Artacak, Nakit Para Dolaşımı Azalacak

6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları kanunu ile ödeme sistemleri alanında yeni bir yola girildi. Bu kanun ile para transferleri, fatura ödemeleri dahil her türlü ödeme işlemleri yasal bir temele kavuşmuş oldu. Markaların kendi mağazaları içinde çalışan kapalı devre kart projeleri ve sadece bankaların uhdesinde yürüyen ön-ödemeli kart iş modelleri de bu yasa kapsamında ve e-para şirketleri vasıtasıyla açık sisteme dönüşebilecek. Pazara giren yeni ödeme oyuncuları ile ödeme pazarı son 10 yıl içinde iki kattan daha fazla büyüdü. Önümüzdeki yıllarda yeni ödeme hizmetleri ve elektronik para şirketleri ile pazar çift haneli rakamlar ile büyümeye devam edecek.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 3.755 kişi okudu.
Kategori: Tanıtım Haberi
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor