Mehmet Şimşek: OHAL'in Amacı Uzun Vadeli Riskleri Minimize Etmektir!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "OHAL ilanının bir tek hedefi, amacı var. O da paralel ihanet şebekesinin devletin bütün kurumlarından köklü bir şekilde temizlenmesi ve uzun vadeli risklerin minimize edilmesine ilişkin süreçtir." dedi. Detaylar haberimizde..

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "OHAL ilanının bir tek hedefi, amacı var. O da paralel ihanet şebekesinin devletin bütün kurumlarından köklü bir şekilde temizlenmesi ve uzun vadeli risklerin minimize edilmesine ilişkin süreçtir." dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, NTV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin tek hedefinin, demokrasi ve milli iradeyi yerle bir etmek olduğunu vurgulayan Şimşek, milli iradenin ve demokrasinin sekteye uğratılması girişimine milletin topyekun karşı durduğununu söyledi. Türkiye'nin temellerinin sağlam olduğunu belirten Şimşek, yatırımcılarla gerekli diyaloglar kurulduğu için darbe girişiminin piyasalara yansımasının nispeten sınırlı kaldığını ancak bazı artçı şoklar yaşandığını ifade etti.

"Normal Vatandaşlarımız Açısından En Ufak Bir Kaygıya Gerek Yok"

Olağanüstü hal (OHAL) kararını değerlendiren Şimşek, şunları kaydetti:

"OHAL ilanının bir tek hedefi, amacı var, o da paralel ihanet şebekesinin devletin bütün kurumlarından köklü biçimde temizlenmesi. Yani Türkiye'nin, demokrasinin karşı karşıya olduğu uzun vadeli risklerinin minimize edilmesidir. OHAL, size kanun hükmünde kararname ile bu temizliği etkin ve hızlı şekilde yapma imkanı sağlıyor. Bu kararnamelerin Anayasa Mahkemesine götürülmesi kapısı kapalı. Hedef çok açık ve net, normal vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Normal vatandaşlarımız açısından en ufak bir kaygıya gerek yok. Ekonominin normal işleyişi, iş alemi, ticaret, yatırımlar, tüketim, finansal piyasaların işlemesi açısından en ufak farklı bir düşünce, planlama yok."

Söz konusu yapının kamudan temizliğinin çok hızlı idari kararlar gerektirdiğini ve bunun yasal altyapısına ihtiyaç bulunduğunu anlatan Şimşek, "Orantılı, ölçülü çerçevede OHAL'in verdiği yetkileri kullanacağız ama bu kullanımda bir tek hedef vardır. O da ihanet şebekesidir." dedi.

"Paralel İhanet Şebekesinin Cezalandırılmaması Bu Ülkeye Yapılacak En Büyük Adaletsizliktir"

Şimşek, Türkiye'nin hukuk devleti olduğuna işaret ederek, "Hukuk devleti ilkesinden, adaletten vazgeçmeyeceğiz fakat şu da bir gerçek, bu paralel ihanet şebekesinin cezalandırılmaması, devletin içerisinde kalmaya devam etmesi, bu ülkeye yapılacak en büyük adaletsizliktir, demokrasimizin ve özgürlüklerimizin karşı karşıya olduğu en büyük risktir." diye konuştu.

OHAL'dan normal vatandaşların etkilenmemesi için gereken her türlü şeyin yapılacağını dile getiren Şimşek, "Dün vatandaşlarımız, iş alemimiz işini nasıl yapıyorsa bugün devam edecek. Dün vatandaşlarımız, demokrasi meydanında nasıl gösterilerini yapıyorsa, yapmaya devam edecekler. Sayın Cumhurbaşkanımız dün açıkladı. Ekonomik özgürlükler, piyasaların işleyişi, genel yatırımların devamı anlamında maksimum hassasiyeti göstereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Bütün Sıkıntılara Rağmen, Türkiye Dış Borcunu Çok Rahat Şekilde Çevirmiştir"

Türkiye'nin yakın tarihte çok büyük zorluklar ve büyük sıkıntılara rağmen, dış borcunu rahat şekilde çevirmiş bir ülke olduğuna işaret eden Şimşek, "Küresel finans krizi yaşandı. Avrupa'da borç krizi yaşandı. Yanı başımızda Arap Baharı sonrası büyük bir kargaşa yaşandı. Terör tehdidiyle yaşayan bir ülkeyiz. Bütün bu sıkıntılara rağmen, Türkiye dış borcunu çok rahat şekilde çevirmiştir." diye konuştu.

Önümüzdeki 12 aylık dönemde yaklaşık 170 milyar dolarlık vadesi dolabilecek borcun söz konusu olduğunu ifade eden Şimşek, bunun önemli bir kısmının da ticaretin finansmanına ilişkin olduğuna dikkati çekti.

"Türkiye'de Hanehalkının Ciddi Düzeyde Döviz Fazlası Var"

Türkiye'de hanehalkının çok ciddi düzeyde döviz fazlası olduğunu anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Sonuçta, çok açık ve net olarak Türkiye'nin dış borç çevirmesinde, inşallah bu sıkıntılı dönemde de sorun yaşanmayacağına inanıyorum. Çünkü Türkiye'nin temelleri sağlam. Çünkü biz yanlış bir şey yapmayacağız. Politika çerçevesini değiştirmeyeceğiz. Tam aksine... Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasının satır aralarına bakın, 'Tasarrufları artırıcı reformları önceliklendireceğiz' dedi. Bu ne demek? Bu, bundan sonraki dönemde yapacağımız reformlarla yurt dışı tasarruflarına bağımlılığı azaltacağız demek. Bunu da idari kararlarla değil, zaten gündemimizde olan reformlarla yapacağız. Bu millet, darbeye nasıl güçlü bir şekilde karşı durduysa, dışarıdan ahkam kesenlere karşı, doğru düzgün analiz yapmadan, bizimle istişare edilmeden karar verenlere karşı da bir ve beraber olacak."

"Piyasalar İnanılmaz Direnç Gösteriyor"

S&P'nin söz konusu kararının diğer kuruluşlar üzerinde baskı oluşturabileceğine işaret eden Şimşek, içinde bulunulan duruma oranla Türkiye ekonomisinin ve piyasaların inanılmaz bir direnç gösterdiğini vurguladı.

Türkiye'nin kamu maliyesinde herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Şimşek, "Bizim geçen sene bütçemiz dengedeydi. Kamu borcunun milli gelire oranı OECD ülkelerinin ortalamasının neredeyse 4'te 1'i kadar düşük. Türkiye istihdam oluşturuyor. Turizmdeki bu kadar olumsuz gelişmeye rağmen cari açık daralıyor, enflasyon tek hanede, büyüme OECD'nin en yükseği, istihdam oluşturuyoruz, bütçede bir sorun yok... Böyle kaç tane ülke var? Bu kararlar benim tarzım değil. Reyting kuruluşları tabi işini yapacak, ama karar vermeden önce bizi dinlemelerini, o zahmette bulunmalarını bekleriz." diye konuştu.

AA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor