Son Bir Yılda Ülkemizde 1 Milyon Kişi İş Sahibi Oldu!

Türkiye'de işsizlik oranı, nisan ayında yüzde 9,3 ile 11 ayın en düşük seviyesine gerilerken, son 1 yılda 1 milyon kişi iş sahibi oldu. Detaylar haberimizde..

Türkiye'de işsizlik oranı, nisan ayında yüzde 9,3 ile 11 ayın en düşük seviyesine gerilerken, son 1 yılda 1 milyon kişi iş sahibi oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgiye göre, işsizlik oranı yılbaşından bu yana devam eden düşüş eğilimini nisan ayında da sürdürdü. Nisanda işsizlik, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 0,3 puan azalarak yüzde 9,3 seviyesinde gerçekleşti.

Verilere göre, son 1 yıl içerisinde 1 milyon kişiye istihdam sağlandı. İş gücü sayısı nisanda 30 milyon 462 bin, istihdam edilenlerin sayısı 27 milyon 638 bin ve işsiz sayısı 2 milyon 824 bin oldu.

Mevsimsel olarak işsizlik oranlarında en sert düşüşün yaşandığı aylar nisan olurken, bu eğilimin haziran aylarına kadar sürdüğü dikkati çekiyor.

TÜİK verilerine göre, istihdam edilenlerin 5,4 milyonu tarımda, 5,4 milyonu sanayide, 2,1 milyonu inşaat ve 14,8 milyonu da hizmetler sektöründe yer alıyor. Genç nüfusta işsizlik oranı nisan ayında yüzde 16 ile Mayıs 2014'ten bu yana gördüğü en düşük seviyesine geriledi.

"İş Gücüne Katılımda Rekor Seviye"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, işsizlik oranındaki değişimin mevsimselliğin gerektirdiği yönde ve boyutta gerçekleştiğini belirterek, "Özellikle iç talebin seyri açısından önemli bir gösterge olarak izlediğimiz istihdamın yıllık artış hızının yüzde 3,8 ve tarım dışı istihdamın yıllık artış hızının yüzde 5,5 ile geçen aya benzer olduğunu görmekteyiz ki, bu manşet verilere benzer bir tablo çizmektedir." dedi.

Bürümcekçi, mevsim etkilerinden arındırılmamış verilerin tarihsel gelişimine bakıldığında, genellikle işsizlik oranının yılın en düşük noktasını haziranda gördüğünü, bu ayı takiben de şubata kadar yükseliş eğilimine girdiğini söyledi.

İşsizlik oranındaki yükselişin, mevsim etkilerinden arındırılmış verilerde gözlenip gözlenmediğinin trend açısından daha önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Bürümcekçi, mevsimsellikten arındırılmış verilerde trend açısından istihdamdaki aylık değişimlerin daha fazla bilgi içerdiğini, piyasaların ABD verilerini izlediği gibi, Türkiye'de de mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı istihdamın aylık değişiminin takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Bürümcekçi, şöyle devam etti:

"Bu şekilde bakıldığında, Türkiye ekonomisinde 2012-2014 yıllarında aylık ortalama 70 bin kişilik güçlü sayılamayacak bir tarım dışı istihdam yaratılmıştı. 2015 yılında ise aylık ortalama 66 bin kişi ile önceki yıllardan farkı olmayan bir görünüme işaret etmişti. Bu yıl ilk çeyrek ortalaması ise 123 bin artışla ivmelenmeye işaret etmişti. Nisandaki artış ise 158 bin ile yine güçlüdür. Diğer taraftan, mevsimsellikten arındırılmış iş gücüne katılım oranı yüzde 51,9 ile yeni rekor seviyesine ulaşırken, işsizlik oranındaki düşüşü sınırlayıcı etkide bulunmuştur. Aynı zamanda, iş bulma ümidi açısından olumlu bir gelişmeyi de yansıtmıştır."

TRT Haber kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor