Ekonomik Göstergeler Hızlı Bir Toparlanma ve Normalleşmeyi İşaret Ediyor!

Uluslararası yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Toplantısı’nda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ohâl uygulamalarına dayanılarak ekonominin işleyişine en küçük bir şekilde müdahale edilmemiştir, edilmeyecektir. Ülkemizdeki olağanüstü hâl uygulaması tamamen AB prosedürlerine uygundur" dedi.

Uluslararası yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Toplantısı’nda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Olağanüstü hâl uygulamalarına dayanılarak ekonominin işleyişine en küçük bir şekilde müdahale edilmemiştir, edilmeyecektir. Ülkemizdeki olağanüstü hâl uygulaması tamamen Avrupa Birliği prosedürlerine uygundur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Toplantısı’nda yerli ve yabancı iş adamları ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Uluslararası yatırımcılara ve temsilcilerine hitaben, Türkiye’nin küresel sermayeye yönelik attığı adımların ortada olduğunu ve bu sermayenin 2003 yılından bugüne nasıl tırmandığını hatırlatarak, “Türkiye’nin ekonomide en güvenilir ülkelerden birisi olduğunu sizler gördünüz, sizler yaşadınız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bize karşı yapılan bu darbe hareketinin arkasında da Türkiye’nin zaten bu yükselişini hazmedemeyen mihrakların olduğunu çok açık ve net söylemek durumundayım. Bu olay sadece içeride planlanan, içeride tezgâhlanan bir olay değildir. Ben açık sözlüyüm; bu olay içeride aktörleri olan, ama senaryosu dışarıda yazılan bir darbe hareketidir. Bunları sizler de az-çok biliyorsunuz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Merkez Bankasındaki Döviz Rezervi 125 Milyar Doların Üzerine Çıktı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Evet, ülkemiz 15 Temmuz’da bir darbe girişimi yaşamış olabilir, ama bu durum asla ertesi günden itibaren hayatın normal akışında devam ettiği gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Dikkat ederseniz, darbe girişiminin hemen ardından yaşanan sınırlı bir dalgalanma dışında, ekonomik göstergeler, hızlı bir toparlanmaya ve normalleşmeye işaret ediyor. Dolar yeniden 3 liranın altına indi, borsa yükselişte, diğer veriler de toparlanmayı ve yeniden olumlu yönde yükselişi teyit ediyor. Merkez Bankası’ndaki döviz rezervimiz azalmak şöyle dursun, 125 milyar doların üzerine çıkarak, artmıştır. İşsizlik ve faiz oranları yüzde 10’un altında seyretmeyi sürdürüyor. Yılın ilk çeyreğindeki yüzde 4’lük büyüme oranımızı, yılsonuna kadar koruyacağımıza inanıyorum. Milletimiz ne marketlere, ne bankalara, ne döviz bürolarına hücum etmemiştir. Eskiden olağanüstü hâl ilan ettiğinizde hatırlayın, marketler boşaltılırdı, bakkallar boşaltılırdı, herkes evinde stoklamaya giderdi. Ama şimdi tam aksine millet evine değil evinden meydanlara koştu.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ülke ve millet olarak, her sorunu kendi sınırları içinde tutma kabiliyetine ve imkânına sahip olduğunu sayısız örnekle ortaya koyduğunu kaydederek, Türkiye’nin, büyük hedefleri olan, bu hedeflere ulaşmak için de ciddi potansiyeli bulunan bir ülke olduğunu, hâlen yürüttüğü ve hazırlıklarını yaptığı projelerle potansiyelini en üst düzeyde harekete geçirmenin çabası içinde olduğunu kaydetti.

“Türkiye'de Yatırım Yapan Uluslararası Yatırımcılar Sürekli Kazandı”

Türkiye’nin, geçen 14 yılda pek çok badire atlatmasına, pek çok engelle karşılaşmasına, pek çok saldırı ve provokasyona maruz kalmasına rağmen, asıl hedeflerinden, asıl projelerinden asla vazgeçmediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süre içinde Türkiye’de yatırım yapan uluslararası yatırımcıların kaybetmeyip sürekli kazandığını belirtti.

Darbe girişimi günlerinde yaptıkları Millî Güvenlik Kurulu, Bakanlar Kurulu ve diğer tüm toplantılarda ekonomiyi asla gündemlerinden çıkarmadıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında atılan adımlarla devletin işleyişini hızlandırıp yeniden yapılanması sürecini başlattıklarını ve TSK’nın yeniden yapılanması sürecini başlattıklarına vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buna ihtiyacımız vardı, bu adımın atılması gerekiyordu. Eğer bu adımı atmayacak olursak, işte bu FETÖ’cüler-metöcüler Silahlı Kuvvetlerimizi işgal eder ve ondan sonra da kalkar milletin vergileriyle, milletin verdiği paralarla aldığı uçakları, tankları, ne bileyim topları milletine doğrultur. Bu adımı atmak zorundayız. Ve üzülerek hâlâ bunda tereddüt edenleri görünce gerçekten üzülmemek mümkün değil. Bugün değilse ne gün? Bütün bu olaylar olduktan sonra ne zaman? Bunda artık duramayız. Bu adımı atmak zorundayız. Bu adımı atacağız ki ha bu ülke bir daha bu tür olayları yaşamasın” şeklinde konuştu.

“Ekonominin İşleyişine Müdahale Edilmedi”

Türkiye’nin, bu süreçte demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere, hukuka olan bağlılığını, hiçbir şüpheye yer kalmayacak şekilde ispat ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Atılan her adım Anayasa ve yasalara uygun olarak gerçekleştirilmiş, Meclis ve Hükûmet çalışmalarına ara vermeden devam etmiştir. Olağanüstü hâl uygulamasına dayanılarak ekonominin işleyişine en küçük bir şekilde müdahale edilmemiştir, edilmeyecektir. Ülkemizdeki Olağanüstü hâl uygulaması, tamamen Avrupa Birliği prosedürlerine uygundur. Şu anda biliyorsunuz üç aylık bir olağanüstü hâl ilan ettik. Hemen birileri dışarıdan; ‘Darbeye karşı takdir ediyoruz, ama gelişmelerden endişeliyiz. Bu kadar kişinin tutuklanması, açığa alınması filan’ diyor. Tavsiye ediyorum, Doğu Almanya-Batı Almanya, o süreci bir incelesinler, acaba ne kadar kişi açığa alınmış, ne kadar kişi içeri alınmış orada. Şu anda bize nasihat etmeye kalkan Almanlar bunu gayet iyi görürler diye düşünüyorum. Bunları bizler hep inceledik. Batının neler yaptığını bu konularda çok iyi biliyoruz. Biz darbe girişimi gibi çok daha ağır bir saldırıya maruz kalmamıza rağmen, pek çok alanda Avrupa ülkelerinde geçerli olağanüstü hâlden daha yumuşak bir uygulama içindeyiz.”

“Yatırımcılara Zarar Verecek, Hiçbir İşe İzin Vermeyiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak 2023 yılında dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri hâline gelme, toplam millî gelirini 2 trilyon dolara, kişi başına millî gelirini 25 bin dolara çıkarma, dış ticaretini 1 trilyon dolara ulaştırma hedefinde olduklarının altını çizdi ve “Burada uluslararası yatırımcıların desteği ve imkânlarıyla biz bunu tahrik edeceğimize, bunu başaracağımıza inanıyoruz. Dolayısıyla, yatırımcılara zarar verecek, yatırımcıları üzecek hiçbir işe kalkışmayız, izin vermeyiz. Bu yönde hiç endişeniz olmasın” değerlendirmesinde bulundu.

“Gündemimizde Ülkemizi Adım Adım İleriye Taşıma Azmi Var”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemlerinde sadece darbe girişimi, terör örgütlerinin eylemleri ve bunlara ilişkin alınacak önlemler olmadığını, bunları zaten kararlılıkla ve süratle yaptıklarını ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim gündemimizde, bu ayın sonunda, 26 Ağustos’ta açılışını yapacağımız Yavuz Sultan Selim Köprüsü var. Bizim gündemimizde, bu yılın sonunda açılışını yapacağımız Avrasya Tüneli var. Bizim gündemimizde, en kısa sürede inşasına başlamak için sabırsızlandığımız 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü var. Bizim gündemimizde, mutlaka hayata geçirmek kararında olduğumuz Kanal İstanbul Projesi var. Bizim gündemimizde, inşası süren hızlı tren hatlarımızı tamamlama, yenilerine başlama heyecanı var. Bizim gündemimizde, yatırımları artırma, istihdamı artırma, ihracatı artırma, eğitimli işgücünü artırma, yeni nesillere vizyon kazandırma; velhasıl ülkemizi adım adım ileriye taşıma azmi vardır.”

“Şayet geçmişe takılıp kalsaydık, önümüze çıkartılan engellere bakıp vazgeçseydik, Türkiye’yi 14 yılda 3 kat büyütemezdik. Şayet ufkumuzu, vizyonumuzu geniş tutmasaydık, mücadeleyi bir an bile olsa bıraksaydık, ülkemizi bugünlere getiremezdik” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımcılardan savunma sanayii alanında da yatırımlarda bulunmalarını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının son bölümünde, Türkiye ile ilgili yürütülen dezenformasyona değinerek, bunun aşılmasında uluslararası yatırımcılardan katkı beklediklerini belirtti ve şöyle devam etti:  “Sizler uluslararası birçok kuruluşun Türkiye’deki CEO’larısınız, temsilcilerisiniz. Temsilcisi olduğunuz ülke veya kuruluşların, o ülkelerde yapılan dezenformasyonlarını eğer düzeltmede bizlere yardımcı olursanız bundan mutlu oluruz.”

Günün 24 saati, yılın 365 günü milletinin hizmetinde bir Cumhurbaşkanı olarak, yatırımcıların sorunlarıyla ilgilenmenin, en başta gelen görevi olduğunu ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini “Bu kapının size daima açık olduğunu bilmenizi istiyorum” diyerek tamamladı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor