Türkiye'ye Güvenenler, "Yatırıma, İstihdama, İhracata Devam" Dedi!

İstanbul Sanayi Odası (İSO), üyesi olan 600’ü aşkın uluslararası sermayeli firmayı “Türkiye’ye Güvenenler, Türkiye’de Üretenler” konulu toplantıda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü

İstanbul Sanayi Odası (İSO), üyesi olan 600’ü aşkın uluslararası sermayeli firmayı “Türkiye’ye Güvenenler, Türkiye’de Üretenler” konulu toplantıda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile buluşturdu. Başbakan Binali Yıldırım toplantıya telekonferans yöntemi ile bağlandı.

Toplantıda konuşan yabancı sermayeli firmaların yöneticileri kısaca şu mesajları verdi:

Siemens Sanayi ve Ticaret Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis:

“Artık hiçbir olay sadece tek bir ülkenin sorunu değil, küresel oyuncular olarak bunu biliyoruz. Türkiye’ye uzun vadeli bir bakışla geldik. Birlik ve beraberlik içinde olduğumuz takdirde sorunlarımız mutlaka çözülür. Biz 160 yıl önce de Türkiye’de olamayanı bu topraklara getirebildik. Türkiye’de bu alanlarda bulunmaya devam edeceğiz. Elbette fabrikalar kuracağız ama bu alanda ufkumuz açık olmalı.”

Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş. Türkiye, Rusya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya Hukuktan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Saraç:

“Türkiye’nin geleceğine olan inancımız tamdır. Yakında Konya’da devasa bir fabrika kuruyoruz. Üretim kapasitemiz artacak. Bu yatırımı Türkiye’de yapmış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz.  Unilever Türkiye’nin istikrarlı büyümesine katkıda bulunarak yatırımlarımıza devam edeceğiz. Daha çok çalışacağız, daha çok istihdam yapacağız ve daha çok üreteceğiz.”

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem:

“Türkiye, Shell için öncelikli 10 ülkeden biri. Türkiye’nin potansiyeline ve geleceğine yürekten inanıyoruz. Başta enerji olmak üzere birçok alanda yatırım yaptık ve yapmaya da devam etmekteyiz. Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Bakanlarımıza uluslararası yatırımcıları destekleyici çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz. Uluslararası yatırımcılar için güven veren çalışmalar yapılmaktadır. Bu da ülkemizin rekabet gücünü artıracak yöndedir.”

Ford Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç:

“Ortaklarımızla beraber ülkemize olan inancımız ve güvenimizi sadece sözde dile getirmiyor, yatırımlarımız ve aksiyonlarımız ile bunun altını dolduruyoruz. Son beş yılda yaptığımız 30 milyar TL’lik yatırım, ülkemizin geleceğine duyduğumuz güvenin göstergesi. Türkiye’ni daha fazla yabancı yatırım çekebilmesi için olmazsa olmaz hususları; güvenilir ve adil bir hukuk sistemi, uluslararası standartlarda bir demokrasi, nitelikli işgücü ve Ar-Ge, inovasyon, girişimcilik ve katma değeri teşvik eden bir ekosistemdir. Son birkaç yılda hükümetimiz, sanayicilerimize Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı teşviklerini sundu. İnanıyorum ki, bu teşvikler ve bütünsel stratejiler ile ihtiyacımız olan yeni bir ‘Yatırım Hamlesi’ni başlatabileceğiz.”

Good Year Lastikleri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Sarıoğlu:

“Türkiye’de 1962’den bu yana faaliyetteyiz. Adapazarı ve İzmit’te yer alan fabrikalarımızda günlük toplam 20 bin üretim yapıyoruz. Ülke çapında yayılmış geniş bayilerimizle istihdam yaratıyoruz ve geçmişten bugüne dek yaptığımız yatırımlarla büyümeye devam ediyoruz. Amacımız ayrıca Türkiye’de sosyal sorumluluk sahibi bir firma olmaktır.”

ABB Elektrik Sanayi Murahhas Üye Sami Sevinç:

“Türkiye’de sanayici olmak gelişmiş bir lunaparkta bulunmak gibi. Sanayicilere sadece atlıkarıncaya binme beklentileri varsa yanlış beklenti içinde olduklarını söylüyorum. Türkiye’de sanayici olmanın daha ziyade roller coster’a binmeye benzediğini söylüyorum. Bu çerçevede önümüzdeki günler de kolay geçmeyecektir. Bunun çözümü için devlet büyüklerimizin katkısı çok önemli. Alışık olduğumuz çıkış süreci başlayacaktır.”

BASF Türk Kimya Sanayi ve Ticaret CEO’su Buğra Kavuncu:

“Önümüzdeki yıllarda kimya sektöründe üretim hacmini artırabileceğiz. Bizim şirketimizde de rekabet söz konusu. Global bir şirket olarak Türkiye’de neden yatırım yapılması gerektiğini izah ediyoruz. Ama bu anlamda işimiz çok zor değil. Dolayısıyla uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye her zaman ilgisi oluyor.  İnsan kaynağı açısından da şanslı bir ülkeyiz. Siyasi istikrar ve huzur çok önemli ama maalesef yurt dışındaki algı konusunda son zamanlarda zorlanıyoruz. Ama ben bu konuda her şeyi yapmaya hazırım. Dünya küçük, burada söylediğiniz her şey yurt dışına da yansıyor.”

Sandoz / Novartis Türkiye ve Orta Doğu Bölgesi Başkanı Dr. Altan Demirdere:

“10 Ağustos’ta Global CEO’muz Türkiye’ye gelecekti. Ancak seyahat ertelendi. Biz de buna karşı çıktık. Çünkü CEO’nun gelişi çok önemliydi. Kurşun geçirmez araba, koruma gibi isteklerde bulundular. Sonra buraya gelince her şeyin normal olduğunu gördü. Korumaları ve arabayı bıraktı ve mutlu bir şekilde ülkesine döndü. Bir ülkeye yatırım, evliliğe benzer. Önce söz olur, eğer her şey yolunda giderse nişanlanır ve uzun vadeli plan yaparak evlenirsiniz. Biz de Türkiye ile evliyiz ve boşanmaya hiç niyetimiz yok. Sandoz/Novartis, Türkiye’yi sevmekten ve güvenmekten hiçbir zaman vazgeçmeyecektir.”

Procter & Gamble Tüketim Malları Sanayi Türkiye ve Kafkaslar Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu:

“Ülkemizin geçtiği bu zorlu dönemden en iyi şekilde çıkacağına inancımız tamdır. 1987 yılından bu yana Türkiye’de 700 milyon dolar doğrudan yatırım gerçekleştirdik. Bu yıl da 80 milyon dolarlık bir yatırımın içindeyiz. Yatırım ortamının gelişmesi için devletimizin kararlılığını memnuniyetle karşılıyor ve aldıkları önlemler için kendilerini alkışlıyoruz. Türkiye’ye güvenmekten vazgeçmeyeceğiz.”

Nestle Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Zeynep Sungu:

“Nestle Türkiye’den hiçbir zaman vazgeçmedi. Türkiye ekonomisinin gücüne ve büyüme potansiyeline inancımız tam. Türkiye dünyanın en büyük büyüme potansiyeline sahip ülkesi. Türkiye’nin istikrarını birlik olduğu taktirde geliştireceğine gönülden inanıyoruz. Sağlıklı beslenme için projelerimiz bulunuyor. Bu proje için 3 milyon ayırdık ve hedefimiz milyonlara ulaşmak. Bu kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte bir protokol imzaladık. 12 yaşındaki çocuklara doğru beslenme ile ilgili eğitim veriyoruz.”

İSO kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor