Türkiye’nin İlk Yerli Metrobüsü Bursa'da Üretildi!

Türkiye’nin ilk yerli tramvay ve metrosunun üretildiği Bursa, bir ilke daha imza attı. Kestel İlçesi’nde tesisleri bulunan AKIA firması 290 yolcu kapasiteli Türkiye’nin ilk yerli metrobüsünü üretti. Detaylar haberimizde..

Türkiye’nin ilk yerli tramvay ve metrosunun üretildiği Bursa, bir ilke daha imza attı. Kestel İlçesi’nde tesisleri bulunan AKIA firması 290 yolcu kapasiteli Türkiye’nin ilk yerli metrobüsünü üretti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AKIA fabrikasını inceledi. AKIA Genel Müdürü Remzi Baka, “Dizel, hibrit ve elektrikli versiyonlarını da üretiyoruz. Türkiye’ye faydalı olmak için çalışıyoruz” dedi. Metrobüs, 25 metre uzunluğunda ve 3 körüklü.

Balkanlara İhracat

Bursa’daki metrobüs üretiminden dolayı heyecan duyduğunu ifade eden Altepe, Türkiye’deki gelişime işaret ederek, “Güçlü bir Türkiye’nin oluşumunda güçlü şehirler önemli. Güçlü bir şehir olan Bursa’da da yerli üretimin artmasını ve yüksek katma değerli araçların üretimini hedefliyoruz” dedi.

Bursa’nın sanayinin önemli bir merkezi olduğunu ifade eden Altepe, şöyle konuştu:

“Bursa, yerli üretimde ilkleri başardı. Öncelikle raylı sistem araçlarından başlayarak, özellikle belediyeleri ilgilendiren konularda, Bursa’mız Büyükşehir Belediyesi’nin de öncülüğünde, bu hamleleri gerçekleştirdi. İlk yerli tramvay, ardından ilk yerli metro aracı üretimi yapıldı.

Avrupa’da üretilen ve hızlı tren başta olmak üzere tüm araçların en önemli parçaları da Bursa’da üretiliyor. Başta uçak olmak üzere arıtma cihazları, çamur yakma sistemleri, otopark sistemleri de artık yerli üretilebiliyor. Bursa’da yeni yerli üretim kalemlerinden biri de metrobüs.”

Altepe, üretimin İstanbul’un da talebi olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Balkan ülkeleri başta olmak üzere dünya ülkelerine otobüs üreten AKIA firması tarafından Bursa’da Mercedes motorlu kaliteli güzel bir araç üretildi. İnşallah, yerli üretim metrobüsümüz, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin tüm şehirlerinde ve dünya ülkelerinin caddelerinde kullanılacak.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor