Sadece Türkiye ve dünya mühendisliği ve İstanbul trafiği için büyük bir kilometre taşı olmayan, aynı zamanda ülkemizin ciddi bir ekonomik hamle girişimi olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu bugün (26 Ağustos 2016) törenle açıldı. Detaylar haberimizde..
Sadece Dünya mühendisliği için ve İstanbul trafiği için büyük bir kilometre taşı olmayan, aynı zamanda ülkemizin ciddi bir ekonomik atılım girişimi olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu bugün (26 Ağustos 2016) törenle hizmete açıldı.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu sayesinde tam anlamıyla İstanbul trafiği nefes almaya başlayacak, diğer köprülerde ağır vasıtalardan eser kalmayacak. İstanbul'daki raylı sistem bu köprünün kendisine has özelliği sayesinde kuzey ilçelere doğru genişlemeye devam edecek. Aslında bunlar olumlu sonuçların mikro boyutta olanları. Tabi bu sonuçlarla birlikte yeşil kaybı gibi olumsuz sonuçlarda ortaya çıktı ve çıkacak. Ancak bu sonuçlar faydaları gözönüne alındığında tamiri ve ikamesi çok mümkün sonuçlar. Yapılan bu eser ve yatırımların sonuçlarına sadece o yatırım o eser özelinde bakmak yerine, tüm diğer yatırımlarla birlikte bu eserler bir bütün olarak ne ifade ediyor neyi amaçlıyor buna bakmak daha başarılı bir sonuç getirir hepimize.
Ülkemizdeki ulaştırma yatırımlarına teker teker kendi pencelerinden baktığımızda büyük resmi kaçırabiliyoruz. Gelin büyük resimde hangi puzzle parçaları var teker teker bakalım;
- Türkiye'mizin dörtbir yanına kilometrelerce otoyollar yapıldı, onlarca uzunlu kısalı tüneller-viyadükler yapıldı, yapılmaya devam ediliyor..
- Büyükşehirlerimize metro-tramway yatırımları yapıldı, yapılmaya devam ediliyor..
- Büyükşehirlerimizi birbirlerine ve diğer önemli şehirlere bağlayan hızlı tren yatırımları yapıldı, yapılmaya devam ediliyor..
- Önemli sahil kentlerimize liman yatırımları yapılmaya devam ediliyor..
- Havalimanı olmayan pek çok şehrimize havalimanları yapıldı, yapılmaya ve var olanlar iyileştirilmeye devam ediliyor..
- İstanbul'umuz ve iki ana karamız olan Trakya ile Anadolu Marmaray ile birbinine bağlandı. Devam eden iki yönlü uzatma projeleri ile Marmaray'ın işlevselliği giderek artırılıyor..
- Marmara Bölgemizi Ege ve İç Anadolu Bölgemize dahada yaklaştıran Osmangazi Köprüsü hizmete açıldı, gün geçtikçe bağlantı hartelleri teker teker açılıyor..
- Bugün (26 Ağustos 2016) ise bir başka önemli yatırım olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı. Kuzey Çevre Yolunun pek çok noktada çalışmaları devam ediyor ve bağlantı yolları teker teker açılacak..
- 20 Aralık 2016'da bir başka İstanbul Boğazı projesi olan Avrasya Tüneli hizmete açılacak. İstanbulun pek çok noktasından bu tünelin yollarına bağlantılar verilecek ve güzergah genişletme çalışmaları ile ek yollar yapılacak.. Yine Avrasya Tünelindeki raylı sistem ile Avrupa-Anadolu yakası metro ağları birbirine daha entegre olacak..
- Takvimler 2018'i gösterdiğinde İstanbul Yeni Havalimanı hizmete girecek ve tam kapasiye ulaştığında yıllık 150 Milyonluk yolcu kapasitesiyle sadece ülkemize değil tüm dünyaya hizmet verecek..
- 2020'li yıllarda Kanal İstanbul Projesi bitmiş olacak ve boğazın gemi trafiği tümden değişerek, artarak ülkemizin inisiyatifine girecek. Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'deki gemi trafiği tam anlamıyla yeniden düzenlenmiş olacak..
...
Değerli Girişim Haber okurları;
Yukarıdaki sıraladığım bu ulaştırma yatırımı hamlelerine tek tek değil, hepsini birden düşünerek büyük resme baktığınızda aslında ülkemizin nasıl bir imar sürecinden geçtiğini göreceksiniz. Bu süreç beni heyecanlandırıyor ve hepimizi heyecanlandırmalı. Farkındaysanız ülke genelindeki konut projelerini bu adımlara dahil etmedim, onlar artı ve eksileriyle ayrı bir makale konusı ve başlı başına ayrı bir sektör.
Tüm bu ulaşım yatırımlarına baktığımızda; aslında ülkemiz ekonomisinin canlanması için gerekli olan zeminin nasılda müsaitleştirildiğini görüyoruz. Aslında iç siyasi çekişmeler olmasaydı belkide 30-40 yıl önce tüm bu yatırımları tamamlamış bir Türkiye'de doğacaktık, büyüyecektik. Son 15 yıldır yaşanan istikrar sayesinde organize bir şekilde planlanan bu yatırımların nasılda sonuçlanıp hizmete dönüştüğünü teker teker görüyoruz. Aslında önemli bir tarihe tanıklık ediyoruz.
Dikkat çekmek istediğim asıl resim ise bu yatırımlarla hedeflenen Türkiye!
Şimdi sırtınızı koltuğunuza yaslayın; tüm bu yatırımları tamamlamış bir Türkiye nasıl bir Türkiye olurdu? Düşünün istiyorum. Tekrar tekrar düşünün istiyorum. Tekrar tekrar ve tekrar tekrar düşünün istiyorum..
...
Tüm bu yatırımlar sırayla tamamlandıkça zihinlerimizde şöyle bir Türkiye canlanmıyor mu???
- Hızlı, güvenli ve bol alternatifli ulaşım ağıyla; trafik kazası ölümlerinin ve maddi kayıpların çok daha az olduğu bir Türkiye.
- Bölgeleri ve şehirleri arası yatırım cazibesini dengeleyebilmiş, bunun sonucu olarak kuzeyiyle güneyiyle, batısıyla doğusuyla ve güneydoğusuyla; her m2 toprağında benzer imkanlarda / fırsatlarda iş yapma/yaptırma ve yaşama kalitesi sunmaya başlayan bir Türkiye.
- Bölgelerimizin ve şehirlerimizin kendisine has ekonomik ve kültürel değerlerini birbirine, bölgemize ve tüm dünyaya çok çok daha hızlı sunabilen bir Türkiye.
- Ticaret lojistiği ile gündelik sosyal lojistiği birbirinden ayırabilmiş, kendi milletine ve misafir turistine daha kaliteli turizm imkanları sunan bir Türkiye.
- Devlet kurumlarıyla ve iş dünyasıyla değişen dünyayı daha kolay yakalayabilen ve/veya daha hızlı pozisyon alabilen bir Türkiye.
- Yakaladığı ekonomik ve kültürel dinamizm ile bölge ülkelerindeki iş dünyasının ve toplumların her anlamda cazibesini çeken bir Türkiye.
- Coğrafi konumu ve tamamladığı ulaştırma yatırımları ile kara, deniz ve hava lojistiğinde dünyanın en önemli koridorlarından birisi olan bir Türkiye.
- Uluslararası ulaşımda; en kısa sürede en çok sayıda ülkeye ulaşabilen ve bu sayede pek çok sektörde dünyanın merkezi olmaya başlayan bir Türkiye.
- Dünya ekonomisinde çok daha etkin be yön verici olan, dolasıyla siyaseti çok daha güçlü bir Türkiye.
- Dünya ekonomisinden daha fazla pay alarak güçlenen daha müreffeh bir Türkiye.
- 2023 Hedeflerine ulaşmak üzere olan, ulaşamasa bile bu vizyon ile çağ atlayan sınıf atlayan bir Türkiye.
- 2053, 2071 ve 2099 Hedeflerine emin adımlarla koşarak ulaşan güçlü bir Türkiye.
- .. ve şimdiden kestiremeyeceğimiz diğer olumlu sonuçların değer kattığı bir Türkiye.
Değerli okurlarımız; tüm bu yatırımları tamamlamış bir Türkiye nasıl bir Türkiye olurdu? sorumuza cevaplarınızı makalemize yorum olarak lütfen sizde yazın.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile ilgili tüm istatistiki detayları Anadolu Ajansı'nın bu ve bu haberlerinde bulabilirsiniz. Ayrıca www.3kopru.com ve www.ysskoprusuveotoyolu.com web sitelerini de incelemenizi ayrıca tavsiye ederim.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ülkemize, milletimize, ülke & bölge ekonomimize ve tabiki İstanbul'umuzun çilekeş trafiğine hayırlı uğurlu olsun.
Makale haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.