Türkiye 2016 Küresel İnovasyon Endeksi’nde 16 Basamak Yükseldi!

Türkiye, Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında 2015 yılında 58. sıradayken, bu yıl 16 basamak birden yükselerek, 39,03 puan ile 42'nci sırada yer aldı. Detaylar haberimizde..

Türkiye, Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında 2015 yılında 58. sıradayken, bu yıl 16 basamak birden yükselerek, 39,03 puan ile 42'nci sırada yer aldı.

Her yıl gerçekleştirilen Küresel İnovasyon Endeksi raporunun bu yıl 9.su Cornell Üniversitesi, INSEAD (The Business School for the World) ve Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) işbirliği ile geçtiğimiz hafta yayınlandı. 2016 yılı raporunun ana teması “Küresel İnovasyon ile Kazanma” olarak belirlendi.

Küresel İnovasyon Endeksi ülkelerin inovasyon faaliyetlerini çok boyutlu bir zeminde inceliyor. Ülkelerin uzun dönemli büyümelerinin, üretim faaliyetlerinin teşvikinin ve iş yönünden gelişimlerinin amaçlandığı 2016 yılı raporunda 128 ülke incelendi.

İnovasyon endeksi için oluşturulan veriler iki alt eksene dayanmaktadır. Bunlar İnovasyon Girdi Alt Endeksi ve İnovasyon Çıktı Alt Endeksi'dir.

Girdi Alt Endeksi 5 temel bileşen ve bu bileşenler 3 göstergeden oluşmaktadır:

  1. Kurum ve Kuruluşlar (politik çevre, düzenleyici çevre, iş çevresi)
  2. İnsan Kaynağı ve Araştırma (eğitim, yükseköğretim, ar-ge)
  3. Altyapı (bilişim, genel altyapı, sürdürülebilir çevre)
  4. Pazar Gelişmişliği (kredi, yatırım, ticaret & rekabet)
  5. İş Gelişmişliği (bilgi işçileri, inovasyon çevresi, bilgi birikimi)

İnovasyon Çıktı Alt Endeksi ise 2 temel bileşenden oluşmaktadır:

  1. Bilgi ve Teknoloji Çıktıları (bilgi üretimi, etkisi ve yayılımı)
  2. Yenilikçi Çıktılar (maddi olmayan varlıklar, yenilikçi ürün ve hizmetler, çevrimiçi yaratıcılık)

Türkiye, Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında orta gelirli ülkeler arasında dördüncü sırada yer alıyor. İlk sırada, bu yıl en inovatif ilk 25 ülke arasına katılan Çin var. İkinci, AB üyesi Bulgaristan. Üçüncü ülke, Birleşik Arap Emirlikleri ve sonra Türkiye geliyor.

Türkiye, bu sıralamada bir Kuzey Afrika ve Batı Asya ülkesi olarak yer alıyor. Bu bölge açısından bakıldığında da Türkiye en inovatif dördüncü ülke durumunda. İlk üçte, İsrail, Güney Kıbrıs ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yer alıyor.

Küresel İnovasyon Endeksi 2016 Sıralaması

  • 2015 yılında 58. sırada kendine yer bulan Türkiye bu yıl 16 basamak birden yükseltti ve 39,03 puan ile 42'nci sırada yer aldı.
  • Bu yıl da ilk sırayı 66,28 puanla İsviçre alırken, İsviçre'yi İsveç, İngiltere ve ABD takip etti. Geçen yıl listede 29'uncu sırada bulunan Çin ise bu yıl 25'nci sıraya yükseldi.
  • Türkiye, yüksek-orta gelirli 34 ülke arasında Çin, Malezya, Bulgaristan'dan sonra 4.sırada yer alıyor. İnovasyon çıktı-alt endeksinde ise Malezya'nın önüne geçerek 3.sırada yer alıyor.
  • En iyi performansı ise, inovasyon etkinliğinde gösteren Türkiye Bulgaristan'ın da önüne geçerek Çin'den sonra 2.ülke olmuştur.

Türkiye'nin Son 3 Yıl Kıyaslamalı İstatistikleri

 

Türkiye, inovasyon etkinliğinde 13.sıraya yükselerek iyi bir gelişme kaydetmiştir. 7 ana göstergenin alt başlıklarını incelediğimizde ise,

  • İnsan kaynağı ve araştırma alanında yükseköğretim kayıtlarında (16.sıra),
  • İş gelişmişliği alanında ticaret-rekabet-Pazar ölçeğinde (12.sıra),
  • Bilgi ve teknoloji çıktılarında bilgisayar yazılım harcamalarının GSYH içindeki payında (9.sıra),
  • Yenilikçi çıktılar alanında maddi olmayan varlıklar (5.sıra) ile yenilikçi mal ihracatının toplam ticarete oranında (14.sırada )gelişme kaydettiği görülmektedir.

Ancak genel sıralamada 128 ülke arasından 42. sırada olan Türkiye, 'siyasi ortam' göstergesinde 88, 'düzenleyici ortam' göstergesinde ise 96. sırada yer almaktadır.

Küresel İnovasyon Endeksi 2016 hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz buradaki dökümanı inceleyebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor