Hükümetin Endüstri 4.0 Planı İş Dünyası Tarafından Heyecanla Bekleniyor!

MAKTEK 2016'da gerçekleştirilen seminerlerde Türkiye’nin endüstri 4.0 yolunda attığı adımlar tartışıldı. Konuşmacılar özellikle önümüzdeki günlerde hükümetin açıklayacağı “Türkiye’nin Endüstri 4.0 Yol Haritası”nı heyecanla beklediklerine dikkat çekti. Detaylar Haberimizde..

Dünya makina devlerini İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 3'ncü kez bir araya getiren MAKTEK Avrasya'da Endüstri 4.0 seminerler zinciri tamamlandı. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu olan TÜYAP tarafından TİAD ve MİB işbirliği ile düzenlenen MAKTEK Avrasya'nın mottosu “endüstri 4.0” oldu.

Avrasya'nın en büyük buluşması MAKTEK 2016'da gerçekleştirilen seminerlerde nitelikli iş gücü ve verimlilik masaya yatırıldı. Konuşmacılar gün boyunca süren seminerlerde makinaların yaygınlaşmasına rağmen, nitelikli istihdam ihtiyacının artacağı mesajını verdi.

 Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu olan TÜYAP tarafından TİAD ve MİB işbirliği ile düzenlenen MAKTEK Avrasya'nın “Takım Tezgahları ve Üretimde Endüstri 4.0” semineri büyük ilgi gördü.

Seminerde konuşan SES 3000 CNC Takım Tezgahları ve CAD/CAM Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Mühendis Erdal Gamsız Türkiye sanayisi için endüstri 4.0’ın çok büyük bir avantaj olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin 2. ve 3. Sanayi Devrimi’nin arasında olduğunu vurgulayan Gamsız, “Takım tezgahı sektörü olarak biz 4.0 a hazırız. 1990’lı yıllarla Türkiye’de üretimin artması ile Türkiye’de hızlı bir sanayileşme başladı. Günümüzde ise fabrikanızı akıllı telefonunuzla yönetiyorsunuz. Türkiye’de sektör olarak endüstri 4.0’a hazırız” dedi. Esnek üretimle verimliliğin artacağını söyleyen Gamsız, endüstri 4.0 için nitelikli insan gücünün önemine de dikkat çekti. Gamsız, “Türkiye dahil sanayileşmiş ülkeler içindeki fiyatlara yakın ve müşteri taleplerine bağlı hızlı üretim yapmak gerekiyor. Esnek üretim Türkiye sanayisi için büyük şans.” ifadelerini kullandı.

“Makinalar Artık Bizimle Konuşuyor”

DMG Mori İstanbul Makine Tic. adına konuşan Servis Müdürü Barış Eser de makinaların bizlerle konuşmaya başladığını ifade etti. Eser “Bugüne kadar biz makinaya verdiklerimizle yetiniyorduk. Bugün makinanın bizimle konuşmasını sağlıyoruz. Bu endüstri 4.0’ın kesintisiz üretim yaptığı anlamına geliyor.” dedi. Endüstri 4.0 ile makinanın en az servis sorunu çıkardığını ifade eden Eser, böylece daha planlı üretim gerçekleştirildiğini belirtirken “Yani bir parçanız kırılmadan, o parçayı siz çok daha önceden tedarik edip, değiştirilmesini sağlıyorsunuz. Siz makinaya sormadan, makina size her şeyi anlatıyor. Zaten endüstri 4.0’ında hedefi bu.” diye konuştu.

Schunk Intek Bağlama Sistemleri ve Oto Sanayi Ege Bölgesi Satış Sorumlusu Semih Nüman ise endüstri 4.0’ın bilişim ile teknolojiyi bir araya getirmeyi hedeflediği vurguladı. Makinalar arası iletişimin altını çizen Nüman artık endüstri ortamında kullanılan bütün nesnelerin birer sanal kimliği olduğunu anlattı. Nüman ayrıca endüstri 4.0 ile akıllı fabrikaların en önemli hedef olduğunu ifade etti.

15 Ekim günü gerçekleştirilen seminerlerde ise Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy, Mitsubishi Elektrik İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Can Tolga Bizel konuşma yaptı. Ayrıca Sabancı Üniversitesi’nin düzenleyeceği panelde “Endüstri 4.0 Yol Haritası” aktarıldı.

Hükümetin Endüstri 4.0 Planı İş Dünyası Tarafından Heyecanla Bekleniyor

Avrasya'nın en büyük buluşması MAKTEK 2016'da gerçekleştirilen seminerlerde Türkiye’nin endüstri 4.0 yolunda attığı adımlar tartışıldı. Konuşmacılar özellikle önümüzdeki günlerde hükümetin açıklayacağı “Türkiye’nin Endüstri 4.0 Yol Haritası”nı heyecanla beklediklerine dikkat çekti.

Seminerde konuşan Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy, Türkiye’de endüstri 4.0’ın Kasım 2015’den itibaren konuşulmaya başladığına dikkat çekti. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin endüstri 4.0 yol haritasının açıklanacağının altını çizen Ersoy, “Türkiye’de böyle bir yol haritası hazırlanırsa Almanya’dan sadece dört buçuk sene geride kalacağız. Bu çok iyi bir süre. Aslında şu an çok güzel bir yerdeyiz. Özellikle çevremizdeki ülkelerden biz daha iyi bir konumdayız” dedi.

Türkiye’nin endüstri 4.0’ı konuşuyor olmasının çok önemli olduğunu belirten Ersoy, 4.0’ın aslında çok akılcı ve adeta aşık olunabilecek bir sistem olduğunu söyledi. Ersoy, ilk bakıldığında çok mekanik görünmesine rağmen, endüstri 4.0’ın insani ve daha gezegen sever olduğunun altını çizdi.

Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy’un ardından konuşan Mitsubishi Elektrik İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Can Tolga Bizel ise hayatımızdaki değişimlerle birlikte endüstrinin de değiştiğini, böylece üreticilerden de beklentilerimizin farklılaştığını belirtti. Bizel sözlerini şöyle sürdürdü: ”Internet önce evlerimize, daha sonra arabalarımıza ve şehir hayatımıza girdi. Gelecekte buzdolabınız sizin ne isteyeceğinizi bilecek. Araçlar bize daha spesifik bilgiler verecek”. Akılı telefonlar ile aslında her birimizin endüstri 4.0’a adım attığını söyleyen Bizel, ayrıca ticaretin de farklılaşarak internete kaydığını ifade etti.

Endüstri 4.0 Akademisynlrce de Tartışıldı

MAKTEK 2016 kapsamında endüstri 4.0’ın akademik ve iş dünyası boyutu ise Sabancı Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen “Endüstri 4.0 Yol Haritası” başlıklı panelde tartışıldı. Sabancı Üniversitesi’nden Dr. Emre Özlü’nün moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte yine aynı üniversiteden Prof Dr. Gündüz Ulusoy, Prof Dr. Erhan Budak, Mitsubishi Elektrik İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Can Tolga Bizel, Festo Yönetim Kurulu Başkanı Osman Türüdü, Özel Makine İmalatı Teknik ve Ticari Direktörü Yıldırım Arslan konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Gündüz Ulusoy panelde endüstri 4.0’ın aslında bir devrimden ziyade bir evrim olduğuna dikkat çekerken, Prof. Dr. Erhan Budak endüstri 4.0 ile kültürel değişimin ve günlük hayatımızdaki farklılaşmanın altını çizdi. Özel Makine İmalatı Teknik ve Ticari Direktörü Yıldırım Arslan’da endüstri 4.0’a ayak uyduramayan firmaların rekabet güçlerini kaybedeceklerini anlattı. Festo Yönetim Kurulu Başkanı Osman Türüdü ise endüstri 4.0’ın daha az hammadde ve daha az enerji tüketmeyi sağladığını ifade etti.

MAKTEK 2016 Fuarı boyunca dört gün süren seminerlerde konuşmacılar toplam 30 uzman isim, Endüstri 4.0 konusunda 1.200 dakika görüşlerini paylaştı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor