Müslüman işadamları arasında global iş ağı kurulması amacıyla yola çıkılarak kurulan ve bu yıl 20. kez gerçekleştirilen IBF-International Business Forum, 16. MÜSİAD EXPO ile eş zamanlı olarak 9-12 Kasım 2016 tarihlerinde WoW Hotel’de gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..
Müslüman işadamları arasında global iş ağı kurulması amacıyla yola çıkılarak kurulan ve bu yıl 20. kez gerçekleştirilen IBF-International Business Forum, 16. MÜSİAD EXPO ile eş zamanlı olarak 9-12 Kasım 2016 tarihlerinde WoW Hotel’de gerçekleştirildi.
22 ülkeden işadamları dernekleri başkanlarından oluşan bir icra kurulu (BOG) tarafından yönetilen, yılda bir kere yapılan kongre ve beraberindeki ticari faaliyetlerle bir araya gelinen uluslararası iş platformu olan IBF’nin, bu yılki ana oturum konusu "İnovasyon Ekonomisi ve Yatırım Ekosistemi" olarak belirlendi.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Teknolojinin Ticarileştirilmesi ve Pazar Başarısı” başlıklı oturumda “TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisleri Desteği ve Ticarileşme” başlıklı bir sunum yaptı. Üniversitelerdeki teknolojilerin sahaya aktarılması için Teknoloji Transfer Ofislerinin (TTO) kurulduğunu belirten Prof. Çelik, bu konuda ülkemizde TÜBİTAK’ın görevlendirildiğini ve 2012 yılında açılan çağrı ile TTO’ların desteklenmeye başlandığını anlattı. TÜBİTAK tarafından geliştirilen TTO Modelinde birbiri ile ilişkili beş modül bulunduğunu kaydeden Prof. Çelik, “Üniversiteye araştırma fonlarının akışı sağlanarak girdi oluşturulmakta, daha sonra sanayi ile ortak projeler, patent lisanslarının aktarımı ve girişimcilik yoluyla bilginin işe aktarımı sağlanmaktadır. Teknoloji Transfer Ofisleri araştırmanın fonlanması ve araştırma çıktılarının aktarılmasında aktif rol oynamaktadır. Yurt dışında TTO’lar büyük oranda patentlerin lisanslanması faaliyetlerine odaklanmış iken Ülkemizin ihtiyaçları göz önüne alınarak daha geniş bir süreç destek kapsamına alınmıştır.” diye konuştu.
TTO’ların aralarındaki iletişimin artıtılması ve yurt dışındaki başarılı ofislerle iş birlikleri geliştirilmesinin planlandığına değinen Prof. Çelik, “Bu ofislerde katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin geliştirilmesi ve markaların oluşturulması amacıyla başta öncelikli sektörlerde olmak üzere ticarileştirme faaliyetleri desteklenmeye devam edilecektir. Türkiye'nin bilim alanında izleyeceği politikalarda belirlenen enerji, sağlık, havacılık, uzay, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma sektörlerinde işletmelerin prototip geliştirme süreçleri ve teknolojik ürün oluşturulması desteklenmeye devam edecektir. Ayrıca, 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun ile öncelikli alanlarda ve belli yerlerde oluşturulmasını sağlayacak Türkiye Araştırma Altyapıları Yol Haritası oluşturulması planlanmıştır. Başta orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünler olmak üzere teknolojik ürünlerin geliştirilmesine imkan sağlanacaktır.” dedi.
TÜBİTAK kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.