2016 Yılı İhracatının Gizli Şampiyonları ve Hikayeleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Dünya Gazetesi işbirliğinde bu yıl ilk kez düzenlenen “İhracatın Gizli Şampiyonları” ödüllerini TİM'in organize ettiği İhracat Zirvesi'nde aldılar. Detaylar haberimizde..

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Dünya Gazetesi işbirliğinde bu yıl ilk kez düzenlenen “İhracatın Gizli Şampiyonları” ödüllerini TİM'in organize ettiği İhracat Zirvesi'nde aldılar.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katıldığı İhracat Zirvesi'nin birinci gününde "İhracatın Gizli Şampiyonları" ödül töreni gerçekleştirildi. Törende 3'ü özel olmak üzere 13 kategoride ihracat gerçekleştiren firmalar ödüllendirildi.

Kategoriler ve Kazananları:

  • "Özgün Ürün" Tale Words,
  • "Sınır Tanımayan Şampiyon" ABC Lisans Üretim,
  • "e-ihracat" Kök-N Tasarım
  • "Turquality Şampiyonu" Polin Su Parkları,
  • "Hizmet İhracatı" Desird Tasarım,
  • "Üniversite-Sanayi İşbirliği" Dakotek Teknik Tekstil
  • "Ar-ge Merkezi İnovasyon" Teklas Kauçuk
  •  "Genç İhracatçı Ödülü" BB Mekatronik Sanayi,
  • "Genç İhracatçı Jüri Özel Ödülü" Asya Trafik Sinyalizasyon,
  • "En Çevreci Şampiyon" İpeker Tekstil,
  • "En Çevreci Şampiyon Jüri Özel Ödülü"nü Lila Kağıt,
  • "Girişimcilik Şampiyonu" Çalışkan Tarım
  • "Sürdürebilir İhracat Şampiyonu TİM Özel Ödülü" ASD Orman Ürünleri

Ödüller, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki ve DÜNYA Süper Veb Ofset AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent tarafından şirketlerin yöneticilerine takdim edildi.

Şampiyonların Hikayeleri

"Özgün Ürün" Şampiyonu Tale Words

TaleWorlds, 2005 yılında kurulmuş bağımsız bir oyun geliştirme şirket. Başta iki kurucusu ile başlayan Taleworlds, bugün kendi yayın ekibi de dahil yetmişten fazla çalışana iş gücü sağlıyor.

Mount & Blade oyunu,  yayınlandığı günden bu yana PC Gamer dergisinin "Tüm zamanların en iyi 100 bilgisayar oyunu" ödülü de dahil onlarca ödül kazanmış. Ekip şu günlerde sabırsızlıkla beklenen son oyunları Mount & Blade II: Bannerlord oyunu üzerinde çalışmakta. Ağustos ayı içerisinde yayınlanan PC Gamer dergisinde ''Dünyanın Gelmiş Geçmiş En İyi 100 oyunu'' içerisinde oyunları Mount&Blade: Warband 30. sırada yer almış.

Kullanılan tüm teknolojiler Ankara stüdyolarında yerli mühlendislerce geliştiriliyor. Tüm dünyaya sadece oyun değil, oyun geliştirme teknolojileri de satıyorlar ve onların teknolojileri ile diğer oyun şirketleri de oyunlar geliştiriyor. Bu anlamda yazılım ve teknoloji ihracatı da yapıyorlar.

Bugüne kadar 7 milyona yakın kopya oyun satmışlar. Satışlarının yüzde 96'dan fazlasını yurtdışına yapılmış. Toplam 212 ülkeye oyun satmışlar. Bu ihracatı yaparken diğer sektörlerden farklı olarak, hava, kara ya da deniz yoluna ihtiyaç duymaksızın, nakliyeden doğabilecek herhangi bir sıkıntıdan etkilenmeksizin, satış yapıyorlar.

Oyun satışa çıktığı ilk ay dünyanın en çok satan oyunları sıralamasında 1. sıraya yükselmiş. Geçen sene sene ODTÜ Teknokent'te Orta Ölçekli Firmalar kategorisinde İhracat yoğunluğu ödülü aldı. (Çalışanı başına en çok ihracat yapan firma). Geçtiğimiz ay Türkiye'nin hem dijital hem kutulu olarak çıkan ilk PlayStation ve Xbox oyununu satışa çıkardılar. Stüdyo şu anda serinin ikinci oyunu üzerinde çalışıyor.

Sınır Tanımayanlar Şampiyonu :  ABC Lisans Üretim Sağlık Ürünleri İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.

Piyasaya sunulduğu ilk yılın hemen ardından Çin'de Shanghai Bebek Ürünleri Fuarı'na stand sahibi olarak katılan ilk ve tek Türk bebek beslenme markası olan Mamajoo, ilk ihracatını da Çin'e yapmış.

2013 yılından itibaren yoğunluklu olarak ihracata başlayan Mamajoo, yine bir ilki gerçekleştirmiş ve Amazon Avrupa'da satılan ilk Türk bebek beslenme ve bakım markası olmuş.

www.amazon.de üzerinden önce Almanya'da satılan ve Alman tüketiciler tarafından her geçen gün daha fazla tercih edilen Mamajoo ürünlerinin Avrupa'daki satışlarını organize etmek için 2014 yılı sonlarına doğru Almanya Köln'de bir de ofis/depo açılmış.  Almanya'nın yanı sıra 2015 yılında İtalya, Fransa Polonya, Çekoslovakya ve Benelux ülkelerinde, 2016 yılı Nisan ayı başında da İngiltere'ye de Amazon üzerinden Mamajoo ürünleri satılmaya başlanmış durumda. Ayrıca firma mamajoo.com üzerinden Türkçe, İngilizce va Almanca olarak online alışveriş imkanı sağlıyor.

Firmaya bu yıl mayıs ayında bir de müjdeli haber gelmiş. Mamajoo 5 İşlevli Sterilizör, Almanya'nın bağımsız test sitesi olan www.expertentesten.de tarafından bilgileri dışında test edilmiş ve global markalar olan rakiplerine göre en iyi puanları alarak  “En İyi Ürün” seçilmiş. Firma başvurusunda “İlk kez bir Türk bebek beslenme ve bakım markasının ürününün Avrupa'da bağımsız Alman uzmanlar tarafından 'En İyi Ürün' seçilmesinin gururunu ülkemize yaşattığımız için de çok mutluyuz. Haziran ayında Baby&Kid Store Dergisi tüketici ödülü anketine katılarak, beslenme ürünleri kategorisinde Mamajoo ikinci olmuştur” diyor.

Uzun zamandır, üretimi Çin'in hakimiyetinde olan ve bir Türk markası tarafından Türkiye'de hiç üretilmemiş olan elektronik göğüs pompalarının tasarım ve üretimi üzerinde çalışarak sektörümüze ve Türk annelerine bu yeni ürünler satışa sunuldu. Burada yarattığımız diğer önemli katma değer ise, tamamen Türk yazılım ve mühendislik çalışması ile çevreye zararlı piller yerine USB veya powerbank ile de kullanılabilen yeni bir konseptte ürünler olmalarıdır.

En son Alman ve Japon teknolojileri ile Türk tasarımının gücünü üretim tesisimizde birleştirerek ürettiğimiz Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın ise BPA içermeyen 2. PES biberonu ile anne göğsü formunda ilk anti-kolik valfli biberon emziği Mamajoo markamızın ilk gurur kaynakları oldu.

Türkiye' de bebek ürünleri sektöründe ilk defa sıfır atıkla silikon emzikler ile çevre ve tüketici dostu ambalaj çözümleri sundukları ürünleri ile çok yakında yine bir ilk ve büyük bir yenilik kazandırmayı planlıyorlar.

Özgün Ürün Şampiyonu Kök-n Tasarım ve Danışmanlık San. ve Tic. Ltd. Şti.   

Sıradışı tasarımlara sahip ürünlerin kullanıcılara ulaşılabilir fiyatlarla sunmak vizyonu ile yola çıkan firma, 2010 yılında dijital baskı teknolojisini doğru şekilde kullanarak tüm dünyada ilk kez ayakkabıya baskı yapmayı başaran firma olmuş.

Firmanın konsept markası DOGO bugün 20'den fazla alt markayı ve 5.000'in üzerinde orijinal tasarımı kapsıyor. dogostrore.com üzerinden tüm dünyaya ulaşıyor.

2016 Ocak ayında İzmir AOSB'de 5.000 metrekare kapalı 3.000 metrekare açık, toplamda 8.000 metrekare ve Berlin, Barselona, Luzern, New jersey, Strasbourg, Tel Aviv, Al Ain, Keserwan şehirlerindeli mağazaları ile dünyanın çeşitli bölgelerinde sayıları her yıl artan satış noktaları ile Türk ürünlerinin marka gücüne vurgu yapmakta ve yeni Türk markalarının bu anlamda önünü açıyor.

Şu ana kadar tüm dünyada 5 milyonun üzerinde insanla buluşan Kök-N, 58 ülkedeki takipçisine, 150'nin üzerinde satış noktası, kendi mağazaları, franchise mağazaları ve e-ticaret kanallarıyla ulaşıyor.

Ayakkabıdan çantaya tekstilden ev dekorasyonuna büyük oranda el imalatı olan ürünleri, kullanıcılarına bir hayat tarzı ve kendini ifade etme fırsatı sunan benzersiz tasarımlarıyla tüm dünyadan talep alıyor.

Turquality Şampiyonu Polin Waterparks

Firma, su kaydırakları ve su parkları tasarım, üretim, mühendislik ve montajında A'dan Z'ye hizmet sunan su parkı tedarikçisi. Bugün global arenada pazar lideridir. 100 ülkede 2500'den fazla su parkı projesi gerçekleştirmiş.

Birçok su kaydırrakları dünyadaki en prestijli ödüllerin sahibi olmuş. Örneğin sektörde yeni bir kilometre taşı olarak gösterilen kendinden temalı ilk su kaydırağı “King Cobra” 2012, 2013 2014 2015 ve 2016 yıllarında, 5 yıl üst üste “Avrupa' nın En İyi Su Kaydırağı” seçildi. Dünyanın ilk “Cartoon Network” Su Parkında imzaları var. Bu park bu yıl “Dünya Su Kaydırakları Birliği”nin büyük ödülüne layık görüldü. İlk kez bu ödülü Amerika dışında bir firma kazandı.

Sadece su kaydırakları tasaraımında değil, su kaydırağı üretim teknolojilerinde sundukları yeniliklerle de sektörde adlarını teknoloji lideri olarak koruyorlar. Örneğin, su kaydıraklarındaki üretim teknolojisini global olarak değiştimişler. Polin 2006 yılından bu yana kaydıraklarını iki tarafı parlak yüzeyli ve pürüzsüz, daha mukavim ama daha hafif, görselliği mükemmel ürün elde etme gibi önemli avantajları olan RTM (Resin Transfer Molding) kapalı kalıp kompozit üretim teknolojisiyle üretmeye başladı. Bu teknoloji kaydırak üretiminde en ileri nokta. Polin böylece, bu üretim tekniğini kullanarak üretim yapan ilk ve tek su kaydırağı üreticisi oldu. Polin kaydıraklarında bu teknolojiyi desen, ışık, ses efektleriyle de zenginleştirip daha heyecanlı bir kullanıcı deneyimi sunuyor.

Firma bu yıl Ar-Ge Merkezi kurma yoluna da gitmiş. Kayagazı firmalarına yer altı haberleşme alt yapısı için yazılım hizmeti geliştirmesi ve daha sonra 'gömülü' yazılım hizmetlerini ihraç etmesiyle…

Desird Tasarım Arge Uyg. Elek. Des. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Yeraltı (downhole) sektörü çok yüksek ortam sıcaklığı, çok uzun kablo iletişimleri, yer altı patlayıcılarından dolayı yüksek titreşim gibi zorlayıcı koşulları nedeniyle savunma ve uzay sektörlerinden daha zorlu kabul ediliyor. Bu bağlamda en yüksek teknolojiler gelişmekte olan bir niş pazar.

Desird Tasarım Ar-Ge olarak, yüzde 100 yerli sermaye ile 2008 yılında İstanbul'da elektronik alanında Ar-Ge ve tasarım hizmeti verme hedefiyle kuruldu. 2012 yılı itibari ile Antalya Teknokent'te ihracat ağırlıklı çalışmalarımıza devam ediyor.

40'a yakın ülkeye aktif ihracat gerçekleştiriyor. Gerek üniversitelerle iş birliği yaparak, gerek kendi danışmanlık hizmetleri ile Amerika ve Japonya'nın da dahil olduğu ülkelere Ar-Ge projeleri ihraç ediyorlar. Firma donanım tasarımından, gömülü yazılımına, seri üretim sürecinden, teknik desteğe kadar pek çok alanda hizmet veriyor.

Amerika'ya büyük bir hızla artan ihracatlarının temelleri 2013 yılında büyük bir petrol (kayagazı) firmasının yer altı haberleşme altyapısı için geliştirdikleri yazılım hizmeti ile başladı. Yer altında kullanılan bu cihazların yazılımı oldukça özel bir alan. Desird kısa bir sürede istenen yazılımı kusursuz olarak firmaya teslim etti.

Tamamlandıktan sonra NASA'nın laboratuvarlarında önemli testlerden geçen tasarım hizmeti referans oldu. Ürünün üretimi ve her üretilen ürünün kullanılmadan önce detaylı test edilmesi şuan için sadece Desird tarafından yapılabiliyor. Ürünün üretilmesi, yazılımlarının yüklenmesi ve testlerinin tamamlanmasının ardından Amerika'ya ihraç ediliyor ve satışları katlanarak devam ediyor.

Kaya gazı çıkarmanın neredeyse Amerika tekelinde olmasına rağmen firmanın bu alanda yazılım ve elektronik ürünler ihraç etmesi ayrı bir gurur kaynağı olmuş.

Gömülü yazılım nedir?

Elektronik cihazları yöneten yazılımlardır. Cep telefonu, trafik lambası, çamaşır makinesi, uydu alıcısı, tv gibi cihazların içerisinde tüm elektronik sistemi yöneten bu tür yazılımlar mevcut.

Üniversite-Sanayi İşbirliği Şampiyonu Dakotek

Ürün, Pamukkale Üniversitesi Tekstil Mühendiisliği'nden Doç. Dr. Yüksel İkiz ve TÜBİTAK ortaklığında geliştirilmiş.

Tekstil sektöründe katma değeri yüksek iki alan üzerinde odaklanan İsa Dal, bunların teknik tekstil ve moda&tasarım olduğunu gördü.

Bursa'daki Ar-Ge Proje Pazarı'nı kendine rehber edinerek teknik tekstillerle ilgili araştırma ve üniversitelerle, kurum ve kuruluşlarla temas kurdu. 2011 yılında farklı illerdeki katılımcılarla birlikte Almanya'da Teknik Tekstil fuarına heyet organize ederek ilki gerçekleştirdi.

Bu fuarda enteresan ürünler tespit ederek bunları Pamukkale Üniversitesi'nde Doç. Dr. Yüksel İkiz hoca ile projeye dönüştürme kararı aldılar. Yapılan piyasa araştırmaları ile benzer ürünün olmadığı kaydedilerek Dal kendi firması Evteks'te ürünü yapma kararı aldı. İşin multidisipliner olarak ilerlemesi için Pamukkale Üniversitesi'nden bir hoca ve Koltuksuz Teksil sahibi Mustafa Koltuksuzla birlikte Dakotek kuruldu. 2011 yılında başlanılan proje için 2012 yılında TÜBİTAK'a başvuru yapıldı. TÜBİTAK 1505 projesi olarak kabul edildi.

Ürünün geliştirilip uygulanması ve mükemmel hale getirilmesi 4 yılı aldı. Bu süreçte İspanya, İsviçre, Amerika'dan destekler alındı. Dünyada muadili olmayan ve satışa başlanan ürün yatan hastalarda özelliği sayesinde yaraları önleyerek, yaraların büyümesini engellemeye yardımcı oluyor. Katma değerli bu çarşafın maliyeti aynı özellik için alınan yatak yarasını önleyici yataklara göre çok daha uygun.

Dakotek'in kurucuları, sadece inovatif ürün ortaya koymanın tek başına yetersiz olduğunu düşündükleri için pazarlama alanında da kendilerini geliştirdiler. Pek çok fuara katıldılar ve Amerika, İsviçre, Almanya ile distrübütörlük anlaşması yaptılar. Böylece ürünü ihraç etmeye başladılar.  Başvuruda, “Topluma yararlı bir şeyler yaparak uygulamak önemliydi. Çok emek harcadık ama faydalı bir iş yaptık” denilmiş.

TİM kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 5.401 kişi okudu.
Kategori: İhracat / İthalat, KAMU, Yarışma
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor