4. TGB Zirve'si Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarına göre, geçen yılın en başarılı teknoloji geliştirme bölgesi ODTÜ Teknokent oldu. Detaylar haberimizde..
4. TGB Zirve'si Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarına göre, geçen yılın en başarılı teknoloji geliştirme bölgesi ODTÜ Teknokent oldu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Teknoloji geliştirme bölgeleri konusunda, şu anda nicelik olarak istediğimiz seviyeye geldiğimizi söyleyebilirim. Önümüzdeki günlerde Ar-Ge ve teknoparklarla ilgili yeni teşvik konuları gündemimizde. Onları da açıklayacağız." dedi.
Özlü, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 4. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, geçen hafta, Türkiye'nin 2015 yılında yaptığı Ar-Ge harcamalarıyla ilgili istatistiklerin yayımlandığını hatırlattı.
Katılımcılarla bu konudaki sitemini paylaşmak istediğini dile getiren Özlü, "Ar-Ge istatistikleri, bu ülkenin geleceğinin nasıl şekilleneceğini belirleyecek olan çok önemli verilerdir. Ancak bizim gündemimiz, ne yazık ki yine magazinle, sporla, kısır, taraflı ve önyargılı tartışmalarla işgal edildi. Dışı dolu ama içi boş olan bu gündemin debdebesi içinde, bu önemli verilere yeterince yer verilmediğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Geçen yıl Ar-Ge harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 17’lik bir artış göstererek 20,6 milyar liraya ulaştığına işaret eden Özlü, "2014’te Ar-Ge harcamalarımızın milli gelire oranı yüzde 1,01 olarak gerçekleşmişti. Bu ülke tarihinde ilk defa gerçekleşen bir rekordu. 2015’te bu rekoru daha da geliştirdik. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 1,06’ya yükselttik." diye konuştu.
Ar-Ge harcamalarını daha da artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Özlü, Türkiye'nin gelişmiş ekonomilerde olduğu gibi Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranında yüzde 3'ü yakalaması gerektiğini söyledi.
Özlü, küresel markalar oluşturulması ve dünya ihracatından daha fazla kar elde edilmesi isteniyorsa, bu zihniyeti tüm firmalara da kazandırılmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti. Bakan Özlü, "Deyim yerindeyse, sanayi üretimine bir aşı enjekte etmeliyiz. O aşı, bilgi ve teknoloji aşısıdır. O aşı, Ar-Ge ve tasarım aşısıdır" diye konuştu.
"2018 Hedefi Şimdiden Yakalandı"
Özlü, "Teknoparklar sayesinde, enformasyon teknolojileri ve yazılım, yeni malzemeler, biyoteknoloji, yeni enerji kaynakları, uzay teknolojileri, esnek imalat sistemleri, otomasyon ve robotik gibi alanlarda önemli ilerlemeler yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor." dedi.
10. Kalkınma Planı’nda, 2018 yılı için teknoloji geliştirme bölgelerinde hedeflenen firma sayısının 4 bin olduğuna dikkati çeken Özlü, bu hedefin şimdiden yakalandığını belirtti.
Teknoloji geliştirme bölgelerine yönelik destekler hakkında bilgi veren Özlü, "Teknoloji geliştirme bölgeleri konusunda, şu anda nicelik olarak istediğimiz seviyeye geldiğimizi söyleyebilirim. Önümüzdeki günlerde Ar-Ge ve teknoparklarla ilgili yeni teşvik konuları gündemimizde. Onları da açıklayacağız." ifadelerini kullandı.
Özlü, artık niteliğe daha fazla odaklanılacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Teknoloji geliştirme bölgelerini, tüm paydaşları için çok daha güçlü bir ekosistem haline getireceğiz. Bu bölgelerde daha nitelikli firmaların kurulmasını ve daha nitelikli projelerin yürütülmesini sağlayacağız. Özellikle teknoloji transferine ve ticarileşmeye daha büyük bir dikkatle yoğunlaşacağız. Bu bölgelerde kurulu olan özellikle start-up firmalara yönelik, risk ve girişim sermayesi fonlarını daha etkin hale getireceğiz.
Teknoloji geliştirme bölgelerimizin, yarın sadece Türkiye’ye değil dünyaya damga vuracak olan firmalarımıza gebe olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, teknoloji geliştirme bölgelerimizi daha da geliştirme konusunda büyük bir kararlılık içindeyiz."
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarına göre, geçen yılın en başarılı teknoloji geliştirme bölgesi ODTÜ Teknokent oldu.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 4. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nde, 2015 yılına ilişkin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçları açıklandı.
Geçen yıla göre performansını artıran bölgeleri tebrik eden Özlü, "Geçtiğimiz yıla göre performansı gerileyen teknoloji geliştirme bölgelerimiz varsa, onları da ciddi bir muhasebe yapmaya davet ediyorum. Teknoloji geliştirme bölgelerimizin performanslarının önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğine inanıyorum." dedi.
TGB Performans Endeksine Göre Türkiye'nin En Başarılı Teknokentleri
Kategori |
Kategorilerindeki En Başarılı Teknokentler |
Genel Sıralama: |
- ODTÜ Teknokent
- İTÜ Arı Teknoloji Geliştirme Bölgesi
- Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Cyberpark)
|
Gelişen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri:
|
- Erciyes Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi
- Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi
- Gazi Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi
|
Erken Aşama Teknoloji Geliştirme Bölgeleri: |
- İstanbul Teknoloji Geliştirme Bölgesi
- Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi
- Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi
|
En iyi Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri: |
- Erzurum Ata Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi
- Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi
- Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi
|
Sanayi Bakanlığı kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.