Yatak Yarasını Engelleyen Çarşaf Üretti, Yurt Dışından Bile Sipariş Aldı!

Denizli'de sanayici-üniversite iş birliğinde üretilen ve test süreci tamamlanarak seri üretimine başlanan "hastalarda yatak yarasını engelleyici tekstil ürünü", yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi gördü. Detaylar haberimizde..

Denizli'de sanayici-üniversite iş birliğinde üretilen ve test süreci tamamlanarak seri üretimine başlanan "hastalarda yatak yarasını engelleyici tekstil ürünü", yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi gördü.

Denizli'de bir girişimcinin üniversite ile iş birliğinde hazırladığı proje kapsamında geliştirilen "hastalarda yatak yaralarını engelleyen" tekstil ürünü, seri üretimine başlanmasının ardından yurt içi ve dışından yoğun talep görüyor.

Denizli'de tekstil ürünleri imalatı yapan girişimci İsa Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında katıldığı bir fuarda ilgisini çeken fonksiyonel elyaf üzerine yaptığı inceleme sonrası, uzun süre yatakta kalmak zorunda olan hastaların basıdan kaynaklanan yatak yaralanmalarıyla ilgili sorunlarına çözüm olabileceği düşüncesiyle üniversite ortaklığında geliştirdiği projenin, test sürecinin tamamlandığını ve ürünün seri üretimine başlandığını söyledi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tekstil Mühendisliği Ar-Ge bölümüyle geliştirdikleri ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje çerçevesinde üretilen ürünlerin, yaklaşık 3 yıllık test sürecini geçtiğini, ardından ticarileştirmesi yönünde çalışmalara başlandığını aktaran Dal, denemelerini laboratuvar ortamlarının yanında, ev ve otel tekstil ürünü verdikleri firmaların katılımıyla, müşteri memnuniyetini değerlendirerek de gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Dal, testlerden alınan olumlu sonuçlar sonrası projede seri üretime geçildiğini, bunun da çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Üniversite-sanayi iş birliğinin bir örneği olan TÜBİTAK destekli proje kapsamında üretilen ürüne yurt dışından yoğun talep alıyoruz. Şu anda ABD, Almanya başta olmak üzere İngiltere, İsviçre, Avusturya, Hollanda, Fransa, İskandinav ülkelerinin tamamı, Rusya, İsrail ve Çin gibi ülkelerde bayilik sözleşmesi imzaladık." dedi.

"Medikal Bir Teknik Tekstil Ürünü"

Ürünün uzun süre yatağa bağımlı yaşayan hastalarda oluşabilen bası yaralarını engellediğini ve kumaşın yumuşaklığı sayesinde sürtünmeyle oluşan yaraların önüne geçtiğini belirten Dal, şu bilgileri aktardı:

"Yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalar ile sürekli yatağa bağımlı yaşayan kişiler, bu çarşaf sayesinde bası yaralarından kurtulmuş olacak. Ürün dünyada bir ilk. Benzer ürünlerin yanında fonksiyonerlik anlamında bizim ürünümüz çok daha önde gidiyor. Medikal bir teknik tekstil ürünü bu. Ürünün muadili olmadığından dolayı, en yakın ürüne göre yaklaşık 3-5 kat daha uygun fiyatta olması da tercih edilmesini sağlıyor. Sıradan bir çarşaf gibi kullanımı kolay, farkı ancak üzerine yattığınız zaman hissediyorsunuz. Terlemeyi engelleyen özelliği var. Terlediğinizde ise teri hızlı bir şekilde vücuttan alıyor, kuru bir ortam sağlıyor. Terin asidik özelliğini nötralize eden bir özelliği var bu kumaşın. Bu özelliğiyle kıl dönmesi vakalarında da bu ürünü çamaşır olarak kullanabiliyoruz. Aslında daha çok uygulama alanı var. Biz şu anda uygulama alanları içerisindeki en ivedi ve acil konular üzerinde duruyoruz. Bu da bası yaralarını engelleme özelliği. Yastık kılıfı şeklinde de üretimi yapılıyor. Yattığı zaman hasta çok terliyorsa o terini hemen yok ediyor, kuru bir ortam sağlıyor."

Ürünün 5 yıllık yoğun çalışmayla ortaya çıkarıldığını, Türkiye'ye yeni ihraç kalemi kazandırmaktan mutlu olduklarını ifade eden Dal, ürünün, Ekonomi Bakanlığı himayesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen İhracatın Gizli Şampiyonları Yarışması'nda üniversite-sanayi iş birliği dalında ödüle layık görüldüğünü, bunun da projeye ayrı bir anlam kattığını söyledi.

Normal konvansiyonel tekstilde pamuk ya da polyester ipliğin kilogramı ile ürünün değerinin ölçüldüğünü dile getiren Dal, "Oysa bizim ipliğimizin, kullanmış olduğumuz elyaf ve artı teknik özellikleri, bunun 20 katı değerinde çünkü kullandığınız ham madde, malzemeler çok daha değerli. Teknik tekstil ürünü olduğu için üretimi normal bir çarşaf gibi değil. Normal üründen 1 milyon üretilebilirken bundan 10-15 "Çarşafın ABD'de medikal ürün olarak kabul edilmesi için başvuruldu"

Ürüne ve geliştirilme sürecine ilişkin bilgi veren Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Coşkun, felç durumunda ya da komada uzun süre kalan hastalarda cildin kemiğe yakın bulunduğu yerlerde bası yaralarının oluştuğunu, bunu engellemek için havalı yatakların kullanıldığını fakat uzun süre yatan hastalarda terleme ile ciltte tahribat yaşandığını ifade etti.

Bu problemle sık karşılaşıldığı için Teknokent'te üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde başlatılan çalışmada geliştirilen ürünün, üniversitenin yoğun bakım bölümünde TÜBİTAK projesi olarak 1,5-2 yıl denendiğini ve çok iyi sonuçlar elde edildiğini aktaran Coşkun, "Ürünün içerisindeki özel bir elyaf, hem sıvıyı çekiyor hem de küçük hava kabarcıkları ile basılan yerin hareket etmesini, hava almasını sağlıyor. Ciltte tıpkı bir masaj yatağı gibi bir hava yastığı oluşturuyor. Aynı zamanda da sıvıyı çektiği için oradaki asiditeyi ve terlemeyi azaltıyor." bilgisini verdi.

Prof. Dr. Coşkun, çarşafın ABD'de medikal ürün olarak kabul edilmesi için de geçen ay FDA-Gıda ve İlaç Dairesi'ne başvurduklarını, TÜBİTAK'la yaptıkları çalışmalarla ilişkin raporları sunduklarını da aktardı.

Hastalarda yatak yarasını engelleyici tekstil ürünü hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.evteks.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

AA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

GÖKÇEN BARIŞ
GÖKÇEN BARIŞ
SAYIN İSA DAL ;
ÖNCELİKLE BAŞARILARINIZDAN DOLAYI SİZİ TEBRİK EDER ; BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLERİM.
BUNDAN 34 GÜN ÖNCE RAHMETLİ CANIM BABACIĞIM VEFAT ETMİŞTİ.KALÇA KIRIĞI AMELİYATINDAN SONRA İYİLEŞME SÜRECİNDE,YATAĞA BAĞIMLI KALMIŞTI.DİJİTAL YATAK YARASI ENGELLEYEN PED/KILIFTAN ALMAK İSTEMİŞTİM.AMA KALBİNDE PİL OLDUĞU İÇİN KARDİYOLOJİ UZM.DOÇ.DR.MÜSAADE ETMEDİ.BİZ DE ALMADIK.YARALARI,GÜNDEN GÜNE ARTMIŞTI.İYİLEŞME SÜRECİ DE UZADI.VE..YATAĞA BAĞLI KALDIĞI 87. GÜNÜ İSE; CANIM BABACIĞIM VEFAT ETTİ.ACISINA DAYANAMIYORUM.ÇÜNKÜ,CANIM BABACIĞIMI ÇOK ÖZLÜYORUM.SİZLERİ DE ÜZDÜĞÜM İÇİN ÖZÜR DİLERİM.
SİZ DEN RİCAM; KURBAN BAYRAMINDAN SONRA CANIM ANNECİĞİM,AMELİYAT OLACAK.ALLAH KORUSUN TEKRAR AYNI SORUNLARI YAŞAMAMAK İÇİN YATAK YARASINI ÖNLEYEN ÇARŞAF/KILIF , TALEP ETMEK İSTİYORUM.TALEP/SİPARİŞ,KONUSUNDA YARDIMCI OLURSANIZ;BENİMLE İRTİBATA GEÇERSENİZ,SEVİNİRİM.
SAYGILARIMLA. gokcenbaris35@hotmail.com

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor