Cazibe Merkezleri Programı Bilgilendirme Toplantısı Van'da Gerçekleştirildi

Hükümetin açıkladığı “Doğu ve Güneydoğu Yatırım - Destek Hamlesi” kapsamında “Cazibe Merkezleri Programı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı” Van’da gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Hükümetin açıkladığı “Doğu ve Güneydoğu Yatırım - Destek Hamlesi” kapsamında “Cazibe Merkezleri Programı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı” Van’da gerçekleştirildi. Programa Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan’ın yanı sıra iş dünyası temsilcileri, yatırımcılar ve ilgili kalkınma ajansları yetkilileri katıldı.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve sanayicilere yapacakları desteklemelerle ilgili bilgiler vererek gelecek dönemde Van başta olmak üzere Muş, Bitlis ve Hakkari illerini cazibe merkezi haline getireceklerini vurguladı.

Toplantıda bölge illerinde hangi yatırımların öncelikli olarak değerlendirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını aktaran Elvan, şöyle konuştu: "Her şey var burada. İstenilen düzeyde Van'ı ve hinterlandındaki illeri geliştiremedik. 15 yıl öncesine gidersek bu bölgelerimizdeki illerin gayrisafi hasıladan aldıkları payı, Türkiye ortalaması kıyasladığımızda bire 10 civarındaydı. Ancak son zamanlarda kişi başı gelir oranlarını yükseltiyoruz. Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını azaltıyoruz. Bu yeterli mi, değil. İş adamları istediği takdirde biz Van'ı sadece bölgenin değil Türkiye'nin incisi haline çok rahat getirebiliriz. Sizler için buradayız. Van için buradayız, bölge illeri için buradayız. Gerçekten yatırım yapmak isteyen yatırımcılara her türlü imkanı sunduğumuz bir altyapı oluşturuyoruz. Bizim sizlerden beklentimiz Van'a, bölge illerine yatırım yapmanız."

"Yatırımın Tüm Aşamalarında Olacağız"

Elvan, cazibe merkezleri programının yatırım düşüncesi aşamasından işletme aşamasına kadar tüm süreci kapsayan bir destek mekanizması olduğunu anlattı.

Yatırımlarla ilgili fizibilite çalışmalarını ücretsiz yapacaklarını anlatan Elvan, "Sizler başvuracaksınız, Kalkınma Bankası sizi dinleyecek, elinizde fizibilite çalışması varsa bunun üzerinden de danışmanlık hizmeti vereceğiz. Yatırımın danışmanlık aşamasından arsa temini, bina yapımı, makine teçhizat yardımı, işletmeye geçinceye kadar tüm süreçlerde Kalkınma Bankası sizinle olacak. Size teşvik belgesi verilerek 'gidin yatırım yapın' demeyeceğiz. Sizlerle bu süreci götüreceğiz. Kalkınma Bankası kendine ait bir fabrika yapıyormuş gibi çalışacak." ifadelerini kullandı.

"Sıfır Faizli Kredi Desteği Vereceğiz"

Elvan, yatırımların yapılmasına karar verilmesi durumunda organize sanayi bölgelerindeki boş alanları değerlendireceklerini bildirdi.

Arsa tahsisi için tüm işlemleri yine Kalkınma Bankası'nın yürüteceğini, yatırımcının asra tahsisi ile ilgili iş ve işlemlerle uğraşmayacaklarını anlatan Bakan Elvan, şu bilgileri verdi:

"Binayı yaptıktan sonra artık binanın içine makine alınması gerekiyor. Bunun için de öngörümüz toplam sabit yatırımın yüzde 30'unun öz sermaye olması gerekiyor. 100 liralık yatırımın 30 lirasını yatırımcı koyacak. 70 lirasını biz kredi olarak vereceğiz. Makine teçhizatın bedelini biz karşılayacağız, sizlerden ilave teminat istemeyeceğiz. Alınan teçhizat, teminat olarak verilmiş olacak. Bunda yüzde 30'luk öz sermayeyi koruyacağız. Sıfır faizli kredi vereceğiz. Ödeme şartları da eğer yerli makine kullanırsanız vade 10 yıl olacak, ilk 3 yıl ödemesiz. İthal makine kullanırsanız 2 yıl ödemesiz 7 yıl vade olacak. Yerli makine teçhizat kullanımını özendirmek istiyoruz. Personel istihdamında da bunların eğitimini biz karşılayacağız. Bundan sonra işletme aşamasında da biz toplam sabit sermaye yatırımının yüzde 10'u kadar işletme sermayesi verebileceğiz. Sermaye için aldığınız kredi şartları da, yüzde 50 faiz sübvansiyonu sağlayacağız. Alınan kredilerin yarısını biz karşılayacağız. Ödeme şartları ise 1 yıl ödemesiz 4 yıl vadeli olacak."

Batı illerindeki bir fabrikasını bölge illerine getirmek isteyen iş adamlarına da ciddi teşviklerin verileceğini kaydeden Elvan, "Batı illerinden Van'a taşınacak fabrikanın 1 milyon liraya kadar taşınma masraflarını biz karşılayacağız. Buradan bedelsiz yatırım yeri istiyorsanız bunun tesisini sağlayacağız. Eğer siz taşıdığınız fabrikayı büyütmek istiyorsanız büyüteceğiniz kesime yönelik mekanizmalardan yararlanabileceksiniz." diye konuştu.

İstanbul'dan Van'a taşınan tesisin yeni yatırım gibi kabul edileceğini ve 6 bölgenin teşviklerden yararlandırılacağını anlatan Elvan, çağrı merkezleri için de 200'den fazla eleman istihdam edilmesi durumunda arsa tahsisi yapacaklarını ve binayı vereceklerini kaydetti.

Elvan, OSB'lerde yeterli yer olmaması durumunda dışarıdan arsa tahsisi yapabileceklerini ve tüm desteklerin aynı şekilde kullandırılacağını vurgulayarak, sadece tahsis edilen yerle ilgili altyapı eksikliklerine karışmayacaklarını ifade etti.

"Terör Örgütü Bölgenin Gelişmesini İstemiyor"

Bölgede yarım kalan ya da tamamlanmış ama işletilemeyen tesislere de destek sağlayacaklarını aktaran Elvan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bölge terörden çok çekti. Teröre destek verenleri aranızda barındırmayacaksınız. Terör örgütü bölgenin gelişmesini istemiyor. Bölgede terör olmasa şimdi Van şahlanmıştı, Türkiye'nin önemli merkezlerden biri olmuştu. Bu günlerimize hep birlikte sahip çıkalım. İş dünyası sahip çıkarsa, teröristleri, sempatizanlarını elinin tersiyle iterse bölge hak ettiği yere gelecektir. Allah'ın izniyle terörle mücadelede önemli bir noktaya geldik, (terör) can çekişiyor. Bu bölgeyi kalkındıracağız. Kente birlikte sahip çıkacağız. İlinize sahip çıkın. Terör örgütlerinin kimler tarafından desteklendiğini sizler de biliyorsunuz. Bunlar nasıl ayakta kalıyor? Gelin hep birlikte kentlerimize sahip çıkalım. Sınır ülkelerinde yaşananları görüyorsunuz. İnsanlara nasıl zulmedildiğini görüyorsunuz. Birlikte bölgeyi parlatalım, güçlü hale getirelim. İnşallah bu noktada sizlerle hep birlikte bölgemizi ayağa kaldıracağız."

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, devletin “Doğu ve Güneydoğu Yatırım - Destek Hamlesi” kapsamındaki Cazibe Merkezleri Programı’nın Bölge için yüzyılın önemli fırsatlarından biri olduğunu, Bölge’ye yapılacak yatırımlarla Bölge’nin cazibe merkezi konumuna geleceğini belirtti.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki yerler beş bölge ve yirmi üç ilden oluşuyor. Bunlar ilerin içerisinde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Fırat Kalkınma Ajansı’nın faaliyet gösterdiği iller yer alıyor.

Uygulama kapsamında yatırımcının tek muhatabı Kalkınma Bankası olacak. Başvuru toplama, bilgilendirme, her türlü izin ve ruhsat işleminin takibi konusunda Kalkınma Ajansları, Bankaya yardımcı olacak. Valilikler ve Bölge Kalkınma İdareleri de tüm imkânları ile bu süreci yatırımcı adına kolaylaştırmak için her türlü desteği verecek.

Kalkınma Bankası tarafından “Yatırım ve Üretim Destek Paketi” kapsamında verilecek olan destekler:

  • Danışmanlık Hizmetleri Desteği
  • Bedelsiz Yatırım Yeri Tahsisi Desteği
  • Anahtar Teslim Fabrika Binası Yapım Desteği
  • Sıfır Faizli Yatırım Kredisi Desteği
  • İşletme Kredisi Desteği
  • Üretim Tesislerini Taşıma Desteği
  • Çağrı Merkezi Yatırım ve İşletme Desteği

Desteğe 2016 yılı içinde başlanması hedeflenmekte olup işletmelere fizibilite, mühendislik, müşavirlik, dış ticaret, finansman, hukuk, mesleki eğitim, yenilik, fikri ve sınaî mülkiyet vb. konularda danışmanlık hizmeti verilecek.

Fizibilitesi uygun olan yatırımların uygulama süreçlerinin yürütülmesinde birebir destek verilecek. Destek kapsamı yatırım sürecinin bütününü gören uzun vadeli bakış açısı ile yakından takip edilecek.

Haberimizi doğu ve güneydoğuya yatırım yapmak isteyen tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 4.635 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, KAMU, Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor