Tekstil Sektöründe Teknik Tekstile Dönüşüm TEKSMER İle Olacak!

Katma değeri yüksek teknik tekstil ürünlerinin üretimi ve geliştirilmesi için 4 yıllık çaba sonucunda kurulan Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi(TEKSMER) tüm fonksiyonlarıyla çalışmaya başladı. Detaylar Haberimizde..

Türkiye'nin ihracatında ve istihdamında lokomotif sektörlerin başında gelen Tekstil Sektörü Ege Bölgesi'nde bir dönüşümün eşiğinde. Katma değeri yüksek teknik tekstil ürünlerinin üretimi ve geliştirilmesi için 4 yıllık çaba sonucunda kurulan Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEKSMER) tüm fonksiyonlarıyla çalışmaya başladı.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğinde, İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi Yerleşkesi'nde kurulan TEKSMER, Ege Bölgesi'nde tekstil sektöründe bir dönüşüme imza atacak.

Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yürüteceği çalışmalarla İzmir’i teknik tekstilin başkenti yapmayı hedeflediklerini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, dünya genelinde tekstil endüstrisinin teknik tekstillere doğru bir dönüşüm sürecinden geçtiğini, bu dönüşümü ıskalamamak için TEKSMER'i kurduklarını belirtti.

Türkiye’de son 5 yıldır ihracatta bir tıkanma yaşandığına işaret eden Ünlütürk, “İhracattaki durgunluğu aşmak ve ihracatta sürdürülebilirliği sağlamak için teknoloji ve Ar-Ge altyapımızı güçlendirmemiz gerekiyor. TEKSMER ile geleneksel ihraçürünlerinden, katma değerli ürünlere geçeceğiz. Tekstil sektörünün 2023 yılı için ortaya koyduğu 20 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için TEKSMER benzeri örnekleri çoğaltmamız gerekiyor" diye konuştu.

TEKSMER'i Türkiye'de yapılamayan testleri yapacak bir teknik donanımla kurdukları bilgisini veren Ünlütürk şöyle devam etti: "Teknik tekstil sektörümüzde gelecek senaryolarımızdan birisi iplikten en son noktaya kadar farklı farklı her şeyin mümkün olabileceği bir laboratuvar. Türkiye'de olmayan bir cihazımız var. Lif çekim cihazı getirttik, burada amacımız da hammaddeden itibaren teknik tekstil sektörünün ihtiyacı olan elyaf ve iplik üretimini hedefliyoruz.”

Gelecek Teknik Tekstil'de

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği bünyesindeki iplik ve kumaş ihracatçılarının teknik tekstil odaklı, katma değeri yüksek ürün ihracatlarını geliştirmek amacıyla "Konvensiyonel Üretimden Teknik Tekstil Üretimine Geçiş" isimli URGE Projesi'ne start verdikleri bilgisini veren EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, projede yer alacak firmaların yapacağı harcamaların yüzde 75'inin Ekonomi Bakanlığı tarafından destekleneceği müjdesini verdi.

Dünya genelinde teknik tekstilin kullanım alanlarının hızla arttığına işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, “Konvensiyonel Üretimden Teknik Tekstil Üretimine Geçiş" adını verdikleri proje ile 10 ile 25 arası firmanın ortak hedef ve ortak pazarlama faaliyetleri etrafında katma değerli ürün üretmesini ve ihracat potansiyellerinin artmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, "Konvensiyonel Üretimden Teknik Tekstil Üretimine Geçiş" isimli URGE Projesi’nin tanıtımı amacıyla, Ege Bölgesi’nde teknik tekstil alanında uzun yıllardır çalışmalar yürüten Ekoten Tekstil A.Ş. Genel Müdürü Aydın Öztürk’ün konuşmacı olduğu bir seminer düzenledi.

Ekoten Tekstil Genel Müdürü Aydın Öztürk, teknik tekstil alanında yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verirken, teknik tekstilin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi verdi. “Gelecek teknik tekstilde olacak” mesajı veren Öztürk, teknik tekstil alanında çalışacak firmaların yapılarının güçlü, beyaz yakalı insan kaynağı gücünün yüksek olması gereğine vurgu yaptı.

Dünya genelinde teknik tekstil ihracatının 96 milyar dolar seviyesinde olduğuna işaret eden Öztürk, “Türkiye ise 1.5 milyar dolar teknik tekstil ihracatı yapıyor. Dünya genelinde teknik tekstil ihracatı 2018 yılında 160 milyar dolara çıkacak. Konvansiyonel tekstil yüzde 8-10 artıyorsa, teknik tekstil ihracatı yüzde 40-50 artıyor. Teknik tekstil ürünlerindeki katma değer konvansiyonel ürünlere göre çok daha fazla. İlk etapta konvansiyonel üretimden kazandığınızı teknik tekstile yatırarak teknik tekstilde büyüyebilirsiniz ya da birleşme ve satın almalarla daha hızlı gelişebilirsiniz. Konvansiyonel tekstilden teknik tekstile dönüşüm uzun ve maliyetli olmasına rağmen sonucunda bu yüke fazlasıyla katlanmaya değiyor” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

TEKSMER hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz web adresini www.teksmer.com ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor