TİM İhracata Hizmet Eden Sektör Liderlerini Ödüllendirdi!

Bu yıl ilk kez düzenlenen “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” araştırması kapsamında Türkiye’nin hizmet ihracatı şampiyonları ödüllendirildi. Başbakan Binali Yıldırım’ın beraberinde 10 bakan ile katıldığı organizasyonda hizmet sektörünün potansiyeli gözler önüne serildi. Detaylar haberimizde.

Bu yıl ilk kez düzenlenen “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” araştırması kapsamında Türkiye’nin hizmet ihracatı şampiyonları ödüllendirildi. Başbakan Binali Yıldırım’ın beraberinde 10 bakan ile katıldığı organizasyonda hizmet sektörünün potansiyeli gözler önüne serildi.

2023 yılında 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefine ulaşmayı amaçladıklarını belirten Mehmet Büyükekşi, “Araştırmaya konu olan 500 firmamız 2015 yılında toplam 18.5 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam ülkemizin hizmet ihracatının yüzde 40’ına tekabül ediyor” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ekonomi Bakanlığı’nın katkıları ile bu yıl ilk kez gerçekleştirdiği “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” araştırmasında şampiyonlar ödüllerini aldılar.

11 sektörde ilk üç sırayı alan 33 firmanın ödüllendirildiği gecede, Türkiye genelinde ilk 10 sırayı alan firmaların ödüllerini ise Başbakan Binali Yıldırım verdi. Gecede ayrıca Ay Sanat Prodüksiyon ve Yapım firması Karadayı, Ezel, Aşk-ı Memnu gibi dizilerin Ortadoğu ve komşu ülkelerdeki başarısı, Taleworlds Entertaintment ise geliştirdiği oyunla dünyada ses getirmesi nedeniyle TİM Özel ödülüne layık görüldü. Uluslararası Nakliyeciler Derneği’ne (UND) ise araştırmaya katkılarından ötürü teşekkür plaketi verildi.

Araştırmaya Konu Olan Firmalardan 18,5 Milyar Dolar İhracat

Ödül töreninin açış konuşmasını yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi araştırmanın amacının 2023 yılında 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefine ulaşmak olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Son 10 yılda küresel hizmet ihracatı iki katına çıkarak 4,9 trilyon dolar değerine ulaştı. Ülkemizin ise 2015 yılı toplam hizmet ihracatı 46,3 milyar dolar. 2015’te 24 milyar dolar fazla vererek net hizmet ihracatçısı olduğumuzu da eklemek istiyorum. Özellikle turizm, taşımacılık ve inşaat hizmetlerinde ihracat fazlası veriyoruz. Araştırmaya konu olan 500 firmamız 2015 yılında toplam 18,5 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam, ülkemizin hizmet ihracatının yüzde 40’ına tekabül ediyor”

Firmalarımız Dünya Genelinde, 333 Milyar Dolarlık Proje Üstlendi

Mehmet Büyükekşi, Türk firmalarının bu alanda hem girdiği pazarlarda hem de dünya çapında ön sıralarda yer aldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hizmet ihracatında ülkemizde çok güzel örneklerimiz var. Tale-Words isimli bir yazılım firması geliştirdikleri oyun ile tüm zamanların en iyi 100 bilgisayar oyunu arasında 30. oldu. Diğer taraftan Türkiye dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhitlik firması arasında 43 firmayla Çin’den sonra ikinci sırada yer aldı. Firmalarımız şu ana kadar dünya genelinde, 333 milyar dolarlık proje üstlendi. Medarı iftiharımız THY geçtiğimiz yıl 6. kez Avrupa’nın en iyi havayolu şirketi seçildi. Avrupa’nın yolcu sayısı bakımından en büyük 2. havayolu özelliğini taşıyan THY, 7,6 milyar dolarlık hizmet ihracatı ile ülkemizin en fazla döviz kazandıran şirketidir.”

2017 Yılı İhracat İçin Atılım Yılı İlan Edildi

Mehmet Büyükekşi, hükümetin ihracat desteklerini üç katına çıkarması, Kredi Garanti Fonu’nun yapısını ihracatçılar lehine değiştirmesi, ihracatçılara yeşil pasaport verilmesi gibi konularda verdiği tüm destekler sonrasında, TİM olarak 2017 yılını ihracat için bir atılım yılı olarak ilan ettiklerini söyledi. Mevlana’nın “Duranda döneni, dönende duranı görmelisin” sözüne atıfta bulunan Büyükekşi mevcut ile yetinmeyeceklerini, daha iyisini aramaya devam edeceklerini vurguladı. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusuna da değinen Büyükekşi, “Avrupa Komisyonu bir açıklama yaptı ve görüşmelerin başlaması için parlamentodan yetki istedi. Hepimiz biliyoruz ki Ekonomi Bakanımız göreve geldiği günden bu yana bu konuya oldukça önem veriyor. İnşallah yakın zamanda bunun meyvelerini almaya başlayacağız. Güncelleme ile hizmetler, kamu alımları ve yatırımlar anlaşmaya dahil edilmiş olacak. Dolayısıyla hizmet ihracatımız için de Önemli bir rekabet gücü sağlayacak. Adeta bir kaldıraç etkisi yaratacak” dedi.

Başbakan Yıldırım’dan İhracatçılara Övgü

Başbakan Binali Yıldırım hizmet ihracatının şampiyonlarına ödüllerini verdikten sonra yaptığı konuşmada hizmet işinin akıl işi olduğunu söyleyerek, “Akıl teri ile para kazanmayı daha fazla artırmalıyız. Gelişmenin yolu bu. Akıl şu anda birçok şeyin üzerindedir. Ülkemizi dünyanın her tarafında tanıtan ihracatçılarımıza hükümetimiz ve milletimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz. Başarılarının daim olmasını diliyorum” dedi.

Zeybekci: “Destekler Devam Edecek”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de mal ve hizmet sektörleri için verdikleri desteklere devam edeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Bize150 milyar dolar mal ihracatı yetmez bunu daha yükseklere çıkarmalıyız. Bunun için yöntem değiştirmeliyiz. 2017’de önemli bir başarı elde etmek istiyoruz. Bunun için bir seferberlik başlattık. Hizmet ticaretinin de önü açılacak. Bütün gayretlerimiz tek tek yerine geliyor. İhracata dayalı büyüme için harekete geçtik. Başbakanımızın talimatı ile fuarlarla ilgili destekleri ikiye katladık. İhracat desteklerini de üç katına çıkardık.”

TİM ev sahipliğinde ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin desteğiyle düzenlenen “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” araştırması kapsamında 11 farklı sektörde hizmet ihracatının şampiyonları ödüllendirildi. Sektörün potansiyelini gözler önüne seren ihracat şampiyonları ödüllerini Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli, Mehmet Şimşek, Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın elinden aldı.

Hizmet İhracatında ilk 10 sırayı alan kuruluşlar

  1. Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı,
  2. Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş,
  3. Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş,
  4. Sun Ekspress,
  5. GAP İnşaat Yatırım ve Ticaret A.Ş.
  6. Atlas Global,
  7. Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş.,
  8. Netlog Lojistik Grubu,
  9. Odeon Turizm İşletmeciliği A.Ş,
  10. Taha Kargo Dış Ticaret A.Ş

Sektörlere Göre İlk 3’te Yer Alan Kuruluşlar

1-Eğitim Hizmetleri :

  • Bahçeşehir Üniversitesi, 
  • İstanbul Aydın Üniversitesi, 
  • İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi

2- Görsel-İşitsel Hizmetler:

  • Doğan TV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş, 
  • Digitürk Krea İçerik Hizmetleri ve Prodüksiyon A.Ş, 
  • Global Telif Hakları Yap. Tic. A.Ş.

3-Bilişim Hizmetleri:

  • Netaş Telekomünikasyon A.Ş., 
  • Ekin Teknoloji Sanayi ve Ticaret A.Ş. 
  • P.I Works TR Bilişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.

4- İletişim Hizmetleri:

  • Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş, 
  • Millenicom Telekominikasyon Hizmetleri A.Ş, 
  • Türknet İletişim Hizmetleri A.Ş.

5- Mühendislik Hizmetleri:

  • Ford Otomotiv Sanayi A.Ş, 
  • Türk Hava Yolları Teknik A.Ş,
  • Aselsan A.Ş..

6- Müteahhitlik Hizmetleri:

  • Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş, 
  • GAP İnşaat Yatırım ve Dış Tic. A.Ş, 
  • Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş.

7- Teknik Müşavirlik Hizmetleri:

  • Yüksel Proje Uluslararası A.Ş, 
  • Temelsu Uluslararası Mühendislik Hizmetleri A.Ş, 
  • Ural Mühendislik A.Ş.

8-Sağlık Hizmetleri:

  • Acıbadem Sağlık Grubu A.Ş, 
  • Medical Park Mlp. Sağlık Hizmetleri A.Ş, J
  • ohns Hopkins Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı Sağlık Tesisleri

9- Turizm Hizmetleri :

  • Odeon Turizm İşletmeciliği A.Ş, 
  • Kilit Global Turizm Seyahat Sanayi ve Ticaret A.Ş, 
  • Antalya Pegas Otelcilik Limited Şirketi

10- Eşya Taşımacılığı ve lojistik Hizmetler:

  • Netlog Lojistik Grubu A.Ş, 
  • Taha Kargo Dış Ticaret A.Ş, 
  • Ekol Lojistik A.Ş.

11- Yolcu Taşımacılığı Hizmetleri:

  • Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı A.Ş, 
  • Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş, 
  • Sun Ekspres Havacılık A.Ş.

Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçı Firması araştırması hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tim.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor