Robotların Yapamayacağı Meslekleri Tercih Edin!

Gelecek trendlerini araştıran düşünce kuruluşu GelecekHane’nin Kurucusu Halil Aksu, dünyanın hızla dijitalleşmesine değinerek, gelecekte yeni meslekler için yeni yetkinliklerin gerekeceğine dikkat çekti. Detaylar haberimizde..

Gelecek trendlerini araştıran düşünce kuruluşu GelecekHane’nin Kurucusu Halil Aksu, dünyanın hızla dijitalleşmesine değinerek, gelecekte yeni meslekler için yeni yetkinliklerin gerekeceğine dikkat çekti.

Malzeme bilimleri, yaşam bilimleri, yapay zeka, sanal gerçeklik gibi alanların gelecekte önemli çalışma alanları arasında yer alacağını ve klasik meslek gruplarının ise geçerliliğini kaybedebileceğini belirten GelecekHane Kurucusu Halil Aksu’ya göre, makine öğrenimiyle ve robotlarla yapılabilecek işlere yönelik meslekler gelecekte değersizleşecek.

Dünya dijitalleşiyor, dijital dünyalaşıyor. Gelecekte daha da yaygınlaşması beklenen robotların gelişiyle birlikte, günlük hayat ve iş dünyası geri dönüşü olmayan bir şekilde etkileneceğe benziyor. Belki bugün değil ama pek yakında, endüstri alanında robotların işçilerin görevlerini tamamen ellerinden almaları bekleniyor.

Gelişen ses tanıma teknolojileri sayesinde arkadaşınızla sohbet eder gibi cep telefonundaki kişisel asistan ile işleri halledebilmek mümkün hale geldi. Belki bugün değil ama pek yakında çağrı merkezi çalışanlarının tarihe karışması söz konusu olabilir. Otonom araçların ise Türkiye’ye de gelmesi ile taksilerde, dolmuşlarda ve otobüslerde şoförlere gerek kalmaması da dikkat çeken öngörüler arasında yer alıyor.

Bir Ömür Boyu Bir Mesleği İcra Etme Dönemi Kapandı

GelecekHane’nin Kurucusu Halil Aksu, beyaz yakalı çalışanlar için de benzer bir tehlikenin olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Yapay zekâ ve yazılım robotları o kadar hızlı gelişiyor ki pek çok işi insandan daha iyi yapabilir hale gelecekler. Pratisyen doktorlar, sigorta şirketleri ve bankalarda basit evrak işleri yapanlar, spor hakemleri, düz mantık eğitim veren eğitimciler ve benzeri rasyonel işler yapan meslekler; algoritmalar tarafından çok daha kaliteli, çok daha güvenilir, çok daha hızlı ve çok daha ekonomik bir şekilde yapılır hale gelecek. Hatta zaman içinde yaratıcılık gerektiren meslekler bile otomasyonun tehdidi altında olacak. Oxford Üniversitesi’nde Carl Frey ve Michael Osborne tarafından yapılan bir araştırmada pek çok mesleğin hangi yılda hangi olasılıkla teknoloji tarafından ikame edileceği öngörülüyor. Yuval Noah Harari’nin yeni kitabında ise insanlığın geleceğine bu pencereden bakılmakta ve manzara çok iç açıcı görünmüyor. Bir yetkinlik öğrenerek, bir disiplinin eğitimini alarak ve bunlarla bir ömür boyu bir mesleği icra etme dönemi kapandı. Bilim ve teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki ekonomik ve toplumsal dengeler aynı nesil içinde birden fazla defa değişmeye başlamış ve daha sık değişecek. En önemli yetkinlik, kendini yenileme ve adaptasyon kabiliyeti olacak. Yeni bir eğitimi almak, yeni bir mesleğe veya sektöre adapte olmak, yeni bir meslek icra etmek gerekecek’’ diyor.

Gelecekte Hangi Meslekler Tercih Edilmeli?

Bugün eğitim alan çocukların öğretmenlik, avukatlık, doktorluk ve mimarlık gibi klasik meslekler edinerek, bununla hayatlarını sürdürebileceklerini düşünenlerin büyük bir yanılgı içinde olmaları mümkün. Öte yandan malzeme bilimleri, yaşam bilimleri, yapay zekâ, sanal gerçeklik alanları geleceğin önemli çalışma alanları içinde olacak. Bunlarla ilgili multidisipliner ekiplerde yer almak, tasarımcı olmak, hikaye geliştiricisi / anlatıcısı olmak; başka bir deyişle kısa veya orta vadede robotların ve makinelerin yapamayacağı veya zorlanacağı işleri yapabilmek gelecekte ayrıca önem kazanacak.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor