Türk Eximbank ve KGF'nin sunduğu destekler Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda ele alındı. Toplantıda EBSO YK Başkanı Ender Yorgancılar, Nefes Kredisi'ni işaret ederek şartlar oluştuğunda bankacılık sisteminin yüzde 9.9 faizle kredi verebilmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi. Detay
Türk Eximbank'ın ve Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) sunduğu destekler Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) düzenlenen toplantıda ele alındı. Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Nefes Kredisi'ni işaret ederek şartlar oluştuğunda bankacılık sisteminin yüzde 9.9 faizle kredi verebilmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, "Önümüzdeki dönemde gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında her evde bir Türk malı olması yönünde hedef konulursa ihracatın 500 milyar dolara ulaşmaması mümkün değil" diye konuştu.
"Sanayiciler Yüksek Maliyetli Borcu Ödeyebilecek Kârlılığa Sahip Değil"
Kredi Garanti Fonu (KGF) isminin son dönemlerde çok fazla telaffuz edilmeye başlandığını belirten Yorgancılar, bunun sebebinin ise TOBB ve KGF öncülüğünde uygulamaya başlanan Nefes Kredisi olduğunu bildirdi. Nefes Kredisi kapsamında Ziraat Bankası ve Denizbank’ın katılımıyla protokol imzalandığının altını çizen Ender Yorgancılar, şartlar oluştuğunda bankacılık sisteminin yüzde 9.9 faizle kredi verebilmesinin dikkat çekici olduğunu aktardı.
Yorgancılar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce kamuoyu gündemine taşıdığı gibi bankacılık ve finans kesiminin sanayicilere daha ucuz maliyetle kredi vermek durumunda olduğunu söyledi. Erdoğan’ın sözünün altında da Nefes Kredisi ile düşen faizlerin yattığına değinen Ender Yorgancılar, "Sanayicilerin bu kadar yüksek maliyetle hem faiz hem de borcu geri ödeyebilmesi için iyi para kazanması gerekiyor. Oysa karlılık oranlarına baktığımızda, özellikle dövizle borçlanan, ihracatı olmayan şirketlerimizin bilançolarında önemli şekilde kur farkı zararıyla karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz" diye konuştu. Yorgancılar, Nefes Kredisi'nin miktarına bakılmaksızın çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini vurguladı.
Konuşmasında, Gümrük Birliği Anlaşması'na yönelik son gelişmeleri de değerlendiren Yorgancılar, ABD Başkanı Trump’ın seçildikten sonra ülke ekonomisine yönelik yaptığı açıklamalara atıfta bulunarak şunları söyledi: "Ülkenin geleceği, ülkenin menfaatleri her şeyin başında geliyor. Ben de bugün aynı şekilde, kendi ülkemizin menfaatlerini tekrar gündeme getirebilmek, bunları tekrardan tartışabilmek için elimizi kolumuzu bağlayan Gümrük Birliği Anlaşması'nın yeni başta yazılmasını, müzakere edilmesi gerçeğini bir kez daha vurgulamak istiyorum."
Gümrük Birliği Anlaşması imzalandığında Türkiye’nin AB’ye girdiğinin zannedildiğini ifade eden Ender Yorgancılar, işin böyle olmadığını, özellikle imzalanan serbest ticaret anlaşmalarının genişletilmesinin doğru olduğu görüşünü anlattı.
Önümüzdeki dönemde gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında her evde bir Türk malı olması gerektiği yönünde hedef konulması gerektiğini söyleyen Yorgancılar, bunun gerçekleştirilmesi durumunda ihracatın 500 milyar dolara ulaşmamasının mümkün olmadığını bildirdi.
Konunun önemine rağmen, Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticisi Türkiye’nin halen beyaz eşya ithal ettiğine değinen Ender Yorgancılar, "Her eve bir Türk malı hedefi varsa, mutlaka e-ticaret konusunun üzerine gidilmesi gerekiyor. Bugün, amazon.com, alibaba.com gibi sitelere oturduğunuz yerden kredi kartı ile cep telefonundan siparişi veriyorsunuz ve evinize kadar geliyor. O zaman tüm dünya ülkelerinde cep telefonu ve kredi kartını kullanarak niye Türk malı almasınlar? Türkiye olarak bunu yapma mecburiyetimiz var" şeklinde konuştu.
Dünya Gazetesi kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.