Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması Ticaret Maliyetlerini Düşürecek!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması hakkında açıklamalar yaptı Detaylar haberimizde..

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'na ilişkin yaptığı değerlendirmede “Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 112 ülkenin faydalanacağı anlaşmanın dünyada ticaret masraflarını yüzde 14 civarında azaltması ve küresel ticarete yılda 1 trilyon dolarlık bir katkı sağlaması öngörülüyor” diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması hakkında açıklamalar yaptı. Dünya Ticaret Örgütü’ne üye ülkelerin üçte ikisinin onaylaması ile birlikte 2013 yılında Bali’de imzalanan Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın 22 Şubat tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan TİM Başkanı Büyükekşi, “Anlaşma ile birlikte önümüzdeki dönemde küresel ticaret üzerindeki düzenlemelerin hafifletilmesi ve gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması amaçlanıyor. Anlaşmadan şimdilik aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 112 ülke faydalanacak. ABD, Avrupa Birliği, Çin gibi dünyanın önde gelen ekonomilerinin de dahil olduğu anlaşmanın dünya genelinde ticaret masraflarını yüzde 14 civarında azaltması ve küresel ticarete yılda 1 trilyon dolarlık bir katkı sağlaması öngörülüyor” diye konuştu.

Anlaşmaya taraf ülkelerden biri olarak Türkiye’de ticaretin önündeki kısıtlayıcı engellerin azaltılmasını oldukça önemli bulduklarının altını çizen TİM Başkanı Büyükekşi, “İhracatçılar olarak karşılaştığımız en önemli sorunların başında gümrük ve lojistik maliyetleri geliyor. Birçok ülkede ihracatçılarımızın karşısına uzun süren ve maliyetleri artıran gereksiz prosedür işlemleri ile ticareti zorlaştıran çeşitli tarife dışı engeller çıkıyor. Bunların yanı sıra, yine bazı ülkelerdeki gümrüklerin ve limanların kapasitelerinin yetersiz olması ve modernizasyonun gerçekleştirilememesi sebebiyle de ticaret maliyetleri yukarılara çıkıyor” şeklinde konuştu.

Tek Pencere Sistemi Gümrük İşlemlerini Hızlandıracak

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu açıklamalarda bulundu: “Ülkemizde de gümrük ve lojistik maliyetlerinin aşağı çekilmesi yönünde başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ve Ekonomi Bakanlığımız olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarca önemli çalışmalar yürütülüyor. Türkiye’nin Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’na taraf olması ile birlikte geçtiğimiz aylarda aralarında Meclisimizin de yer aldığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı Müsteşarları eş başkanlığında Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu kuruldu. Söz konusu Kurulun Türkiye’de ticaretin önündeki engellerin azaltılmasına yönelik önlemleri hızlı bir şekilde ele alarak ülkemizin uluslararası rekabetçilikte elini güçlendirecek adımlara imza atacağına inanıyoruz. Bu kapsamda, son dönemde Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız tarafından atılan adımları dikkatle takip ediyoruz. Özellikle Tek Pencere sisteminin yaygınlaştırılmasının gümrüklerimizdeki işlemlerin çok daha hızlı olması ve ihracatçılarımızın maliyetlerini azaltması açısından son derece önemli buluyoruz. İnanıyoruz ki, önümüzdeki dönemde gerek limanlarımızdaki altyapıların geliştirilmesi, gerekse de gümrüklerimizdeki modernizasyon sürecinin hızlanması ile birlikte Türkiye bu alandaki uluslararası yükümlülüklerini yerine getirecek ve ticari işlemlerini çok daha hızlı ve efektif bir hale getirecektir.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor