Uluslararası Buluş Fuarı ISIF'17 İstanbul'da Gerçekleştirildi!

02-04 Mart 2017 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen Fuarın açılışını, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı Birim Başkanı Quan-Ling Sim ve Avrupa Patent Ofisi Avrupa İşbirliği Direktörü Carlo Pandolfi yaptı. Detaylar haberimizde..

02-04 Mart 2017 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen Fuarın açılışını, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı Birim Başkanı Quan-Ling Sim ve Avrupa Patent Ofisi Avrupa İşbirliği Direktörü Carlo Pandolfi yaptı.

TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, açılışta yaptığı konuşmada henüz ikincisi gerçekleştirilen İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nın IFIA’nın araştırmasına göre dünyada gerçekleştirilen uluslararası büyük fuarlar arasında ilk beş fuar arasında yer aldığını aktardı.

Prof. Dr. Asan, 2016 yılının dünyada ve ülkemizde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Türk Patent ve Marka Kurumu açısından sınai mülkiyet alanında başarılı sonuçların alındığı bir yıl olduğunu ifade etti. "Yaklaşık on yıldır üzerinde çalıştığımız Sınai Mülkiyet Yasa Tasarısının 10 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi" diyen Prof. Asan, yaklaşık 200 maddeden oluşan yasanın hazırlanışından yasalaşıncaya kadar geçen süreci ve yasanın önemini anlattı.

2016 yılında elde edilen bir diğer önemli başarının TÜRKPATENT'in WIPO Genel Kurulu'nda Uluslararası Patent Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak atanması olduğunu anımsatan Prof. Asan, sözlerine, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında öğretime başlayan, WIPO ile işbirliği sonucu Ankara Üniversitesi’nde açılan Fikri Mülkiyet Yüksek Lisans Programı'nın da elde edilen bir başka başarılı sonuç olduğunu ekledi.

2016 yılında Türkiye’de yerli patent başvurularında %17’lik bir artış sağlandığına dikkat çeken Prof. Asan, faydalı modelle birlikte düşünüldüğünde Türkiye’nin yılda 10 bin patent ve faydalı model başvurusu yapılan bir ülke konumuna geldiğini kaydetti.

Prof. Asan, Türkiye'nin marka başvurularında son beş yılda 100 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa’da en fazla marka başvurusu yapılan ülke, tasarım başvurularında da Avrupa’da 3. sırada olan ülke konumunu koruduğunu söyledi.

Fuarın son günü gerçekleştirilen Ödül Törenine, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü'de katıldı. Özlü, İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF) kapsamında düzenlenen ödül töreninde, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal kalkınma sürecinin temeline buluşları, yenilikleri ve teknolojiyi yerleştirmek istediklerini, böylece hem ülkeyi güçlendirmeyi hem de insanlığa hizmet etmeyi hedeflediklerini anlattı.

Son dönemde Türkiye'de sınai mülkiyet alanında güzel gelişmelere şahit olduklarını, 2011 yılından bu yana her yıl 100 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa'da en fazla marka başvurusu yapılan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Özlü, "40 binin üzerinde tasarım başvurusuyla Avrupa'da 3., dünyada ise 6. sırada yer alıyoruz." dedi.

Bakan Özlü, son 14 yılda yerli patent başvuru sayısını 16 katına, tescil sayısını 24 katına çıkarma başarısını gösterdiklerini belirterek, şöyle konuştu: "2016'da da yerli patent başvurularımız bir önceki yıla göre yüzde 17 artış göstererek 6 bin 445'e yükseldi. 3 bin 457 yerli faydalı model başvurusunu da dahil edersek, geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık 10 bin yerli buluş için patent ve faydalı model başvurusu yapıldığını görüyoruz. Patent başvurularındaki artışa baktığımızda çok iyi bir ivme yakalamış durumdayız. Önümüzdeki ülkelerle aramızdaki farkı hızla kapatıyoruz. İnşallah başvuru sayısında gelişmiş ülke seviyelerini en kısa sürede yakalayacağımıza inanıyoruz. Ancak meselenin sadece başvuru ve tescil sayılarını artırmaktan ibaret olmadığını da biliyoruz. Raflarda kalan başvuru ve tescil belgeleri derdimize deva olmayacaktır. Bu nedenle, başvuru ve tescil sayılarını artırırken patentlerin ticarileşmesine daha büyük bir titizlikle odaklanacağız."

Türk Patent ve Marka Kurumu'nun ekim ayında uluslararası patent araştırma ve inceleme otoritesi olarak atandığını hatırlatan Özlü, "Böylece kurumumuz, uluslararası seviyede hizmet vermeye başlayacak." dedi.

Aralık ayında ise Sınai Mülkiyet Kanunu'nun TBMM Genel Kurulunda yasalaştığını dile getiren Özlü, "Bu kanunu, yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyoruz. Artık sınai mülkiyet haklarının tümüyle ilgili başvuru, tescil ve koruma süreçlerini çok daha etkin bir şekilde yöneteceğiz." dedi.

Bu hakların niteliğini artırmak ve ticarileşmesini sağlamak yönünde de ciddi adımlar atabileceklerine işaret eden Özlü, Fikri Mülkiyet Akademisi ve Patent Borsası gibi yapıların etkin bir şekilde devreye girmesiyle birlikte, sınai mülkiyet alanında çok daha başarılı günler yaşanacağına inandıklarını söyledi.

Buluş yapıldığında her şeyin bitmiş olmadığına dikkati çeken Özlü, şöyle devam etti: "Tam aksine, zorlu ve en az buluş yapmak kadar önemli bir süreç başlıyor. Bu süreçlerin doğru ve profesyonel bir şekilde yürütülmesi, ülkede oluşturulan sağlıklı bir sistemin varlığıyla doğrudan ilgilidir. Burada bulunan herkes, hepimiz bu sistemin farklı bir noktasında yer alıyoruz. Kamu kurumları, üniversiteler, teknoloji transfer ofisleri, KOBİ'ler, bireysel buluşçular, patent vekilleri ve yatırımcılar olarak hepimiz bu geminin içindeyiz. Her bir paydaşın kendi başına, yalnızca kendi gayretleriyle bir şeyler yapmaya çabalaması durumunda istediğimiz sonuçları alamayacağımız aşikardır. Bu fuar, buluşlar ve bunların ticarileşmesiyle ilgili tüm aktörleri bir araya getirdiği için büyük bir önem ve değer taşımaktadır. Fuarda gerçekleştirilen etkinliklerin ve kurulan temasların hem bu buluşların ticarileşmesine hem de bundan sonraki süreçte daha iyi buluşlar yapılmasına vesile olacağına inanıyorum."

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Habip Asan ise fuarda sergilenen buluşların yerli ve ulusal ziyaretçiler tarafından incelendiğini belirterek, bu sene 2.'si düzenlenmesine karşın fuarın dünyadaki en büyük 5 fuar arasında yer aldığını kaydetti.

Bir çok dalda birden fazla kişi, kurum ve kuruluşa ödül verilen törende önce bronz, gümüş ve altın madalyalar dağıtıldı. 10 kategoride Altın madalya almaya hak kazanlara ödülleri Bakan Özlü tarafından verildi.

İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.istanbul-inventions.org web adresini ziyaret edebilir, Fuarda sergilenen buluşlara ise buradan ulaşabilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor