“Girişimcilikte Önce Kadın”ın Yeni Dönem Eğitimleri 10 İlde Başladı!

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nde yeni dönem eğitimleri 10 ilde aynı anda başladı. Detaylar haberimizde..

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nde yeni dönem eğitimleri 10 ilde aynı anda başladı.

Ürettiği ürünleri gelire dönüştürmek isteyen kadınların girişimcilik kapasitelerini iletişim teknolojilerinin desteğiyle artırmak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nde yeni dönem eğitimlerine başlandı. Adana, Kayseri, Denizli, Trabzon, Gaziantep, Erzincan, Mersin, Muğla, Kocaeli ve Sivas’ta aynı anda başlatılan eğitimlerle, toplam 72 Halk Eğitim Merkezi’nde 140 danışman öğretmenin liderliğinde yaklaşık 6 ay boyunca 10 bin kadına teknoloji ve girişimcilik eğitimleri verilecek. Böylece, ilk yılında 10 bin kadına ulaşarak 15 milyon TL’yi aşkın ekonomik değer yaratan projenin yeni döneminde de 10 bin kadına daha eğitim verilerek toplam 20 bin kadına ulaşılması hedefleniyor.

Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nin yeni dönem kursiyer eğitimlerinin duyurusu, Kocaeli Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Açık Öğretim Daire Başkanı Mehmet Zeki Başyemenici, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan ve Türkiye Bilişim Vakfı Ankara Temsilcisi Dr. Aydın Kolat katılımıyla Kocaeli'de düzenlenen toplantıda yapıldı.

Girişimcilikte Önce Kadın Projesi, Kocaeli’de 10 Halk Eğitim Merkezi’nde 25 danışman öğretmenin liderliğinde yürütülecek. Bu sayede, Kocaeli’de yaşayan 2 bin 500 kadına eğitim verilerek gelir elde etmeleri sağlanacak.

Colman Deegan: “Eğitimleri e-Platforma Taşıyoruz, 81 İldeki Kadınlara Ulaşacağız”

Ülkelerin gelecekte global rekabette var olabilmesinin ancak kadınların ekonomiye daha fazla katılımıyla mümkün olacağına dikkat çeken Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, şöyle konuştu: “Vodafone olarak, 10 yıldır faaliyette bulunduğumuz Türkiye’de 20 milyar TL’ye yakın yatırım yaptık. Türkiye pazarına girmemizin hemen ardından hayata geçirdiğimiz Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında bugüne kadar 29 milyon TL’lik sosyal yatırım yaparak 4 milyona yakın insanın hayatına dokunduk. Toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanmasının ve beraberinde kadın istihdamının artırılmasının ‘akıllı ekonomi modeli’ olarak benimsenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında 2011 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz projelerle 11 bini aşkın kadın girişimciye ulaştık ve 2,5 milyon TL’yi aşkın sosyal yatırım yaptık. Girişimcilikte Önce Kadın Projesi ile kadınların girişimcilik yoluyla ekonomiye tam katılımlarını sağlamayı hedefliyoruz. Bugün de projemizin yeni dönem kursiyer eğitimlerini 10 ilde birden başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yaklaşık 6 aylık dönemde 10 bin kadına teknoloji ve girişimcilik eğitimleri vereceğiz. Projenin ilk yılında 10 bin kadına ulaşmıştık. Yeni dönemde 10 bin kadına daha eğitim vererek toplam 20 ilde 20 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Bu yıl projemizi dijital teknolojilerin imkânlarından yararlanarak daha fazla kadının erişimine sunmak üzere çalışıyoruz. Tüm eğitim içeriklerini Bakanlığın e-öğrenme platformuna yükleyerek Türkiye’nin 81 ilindeki kadınlara ulaştırma arzusundayız. Vodafone olarak, kadınlara istihdam yaratmaya yönelik faaliyetlerimizi artırarak sürdüreceğiz.”

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Açık Öğretim Daire Başkanı Mehmet Zeki Başyemenici, şunları söyledi:

“Girişimcilikte Önce Kadın Projesi, kadınların potansiyelini ortaya çıkarmayı onları ekonomide daha etkin ve söz sahibi yapmayı hedefliyor. Geçen yıl proje kapsamında 10 bin kadınımıza fikir nasıl bulunur, dijital mobil teknolojiler pazarlama mali yükümlülükler, iletişim becerileri ve girişimcilik konularında eğitimler verdik. Böylece kadınlarımız hem meslek sahibi oldular hem üretim yaptılar hem de internet üzerinden ürünlerini satarak ekonomiye katkı sundular. 2008 yılından bugüne kadar toplam yaklaşık 44 milyon kursiyere ulaşılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, yüzlerce alanda her yıl ortalama 6 milyon kursiyere eğitim vermektedir. Bu önemli misyonla girişimcilik alanında da farklı ve insanların hayatına dokunabilecek bir alana el attığımızı düşünüyorum. Kadınlarımızın hayatına yeni bir motivasyon getirecek, yaptıkları ürünlerin sadece eşe dosta hediye edebilecekleri basit bir hobi niteliğinden çıkarabilecek, onların hayatını dokunabilecek onları birer iş ve mobil ticaret erbabı olarak yetiştirecek bu projenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Türkiye Bilişim Vakfı Ankara Temsilcisi Dr. Aydın Kolat şunları kaydetti:

“Girişimci kadınlarımızın böyle bir rekabet ortamına girebilmelerini cesaretlendirmeyi hedefleyen Girişimcilikte Önce Kadın Projesinde paydaş olarak bulunmaktan gurur duyuyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Türkiye Vodafone Vakfı’na verdikleri desteklerden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Böyle özverili bir projelerin en keyifli kısmı kadınlarımızın güncel teknolojileri de kullanarak hem üretip hem de satarak aile bütçelerine katkı sağlar duruma gelmeleri olacak.”

E-öğrenme Platformuyla Daha Fazla Kadına Ulaşılacak

Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nde 24 saatlik bir sertifikalı eğitim programı uygulanıyor. Eğitimler, “teknoloji” ve “girişimcilik” alanlarında, uygulamaya yönelik, kolay anlaşılır ve kısa içerikler barındırıyor. “Girişimcilik” modülünde, girişimciliğin ne olduğu, Türkiye ve dünyada kadın girişimciliğinin durumu, şirket kurmadan da girişimci olmayı sağlayacak asgari girişimcilik modeli, satış, pazarlama ve iletişim kanalları ile ilgili bilgiler veriliyor. “Teknoloji” modülü ise bilgi teknolojileri ve internetin sunduğu olanaklar, e-ticaret ve girişimcilik, proje web sitesinin kullanımı, güvenli teknoloji ve internet kullanımı konusundaki eğitimleri kapsıyor.

Yeni dönemde, ilk dönemden farklı olarak, eğitim içerikleri Millî Eğitim Bakanlığı’nın e-öğrenme platformuna yüklenecek ve çok daha fazla kadının eğitimlerden faydalanması sağlanacak. Eğitim almaya başlayan kursiyerler, el emeği göz nuru ürünlerini projenin online satış sitesi olan oncekadin.gov.tr üzerinden gerçekleştirebilecek. Siteye üye olan kursiyerleri cesaretlendirip teşvik etmek için Ekim ayında düzenlenecek yarışmayla başarılı kadınlar cansuyu sermayesi ile ödüllendirilecek.

Kadınları Ekonomiye Kazandırıyor

Kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılmalarına katkıda bulunmayı hedefleyen Girişimcilikte Önce Kadın Projesi Nisan 2015’te hayata geçirildi. Projenin birinci döneminde, 100 danışman öğretmenle 10 ilde 10 bin kadın kursiyere ulaşıldı. Kadınlara 243 bin saat eğitim verildi. Projenin önemli bileşenlerinden biri olan dijital mağazaya (oncekadin.gov.tr) 3 bin kursiyer üye olurken, 14 kategoride 16 bin 534 ürün ilanı girildi. Sitede toplam bin 512 ürünün satışı gerçekleştirildi. Kursiyerlerin siteye üye olmalarını ve ilan girmelerini teşvik ederek başarı hikâyeleri çıkarmak amacıyla düzenlenen Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması’nda ise toplam 26 bin 500 TL ödül dağıtılarak kadınların gelecek planlarına destek verildi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor