Faizsiz Finansın Desteklenmesi Sisteme Yenilikler Getirecek!

Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan, kamu otoritelerinin faizsiz finans uygulamalarının yaygınlaşması için attığı adımların sisteme birtakım yenilikler getireceğini söyledi. Detaylar haberimizde..

İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSİFAM) tarafından "Türkiye'de İslam İktisadı Anlayışı ve Uygulamaları" başlıklı bir panel düzenlendi. Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan, kamu otoritelerinin faizsiz finans uygulamalarının yaygınlaşması için attığı adımların sisteme birtakım yenilikler getireceğini söyledi.

Ufuk Uyan, panelde yaptığı konuşmada, dünya genelinde 50 yıllık geçmişi bulunan faizsiz bankacılığın aktif büyüklüğünün 2017 sonu itibarıyla 2 trilyon doları aşmasının beklendiğini ifade etti.

Türkiye'de ise 1983 yılındaki yasal düzenlemeyle tasarruflarını faizsiz esasa göre değerlendirmek isteyenlere bu imkanın sağlandığını ve 1985 yılından itibaren özel finans kurumlarının faaliyete başladığını anlatan Uyan, bugün ülkede 5 katılım bankasının bulunduğunu dile getirdi.

Uyan, Türkiye'de yaklaşık bin şube ve 15 bin personelle hizmet veren katılım bankalarının aktif büyüklük toplamının 2016 sonunda 133 milyar liraya ulaştığı bilgisini verdi.

Uyan, "2017'den itibaren Kuveyt Türk olarak biriken gecikme cezalarında enflasyon farkı, avukat masrafı ve gecikmeleri takip için çalışan personel masrafı gibi masrafları çıkardıktan sonra 5 yıl içinde belirlenmiş olan cezaları iade edeceğiz." dedi.

"Faizsiz Bankalar Zorluklar Yaşadı"

Faizsiz bankaların Türkiye'de çeşitli zorluklar yaşadığı dönemler olduğuna değinen Uyan, "2002 yılında sukuk ihracı çalışmalarına Malezya ile birlikte başlamamıza rağmen, bunu 10 yıl sonra belirli riskleri alarak ancak gerçekleştirebildik. Şu ana kadar yapılan yaklaşık 20 milyar dolarlık toplam ihraç hacmi, sistemin kaynak ihtiyacının karşılanmasında bu tür ürünlerin önemini gösteriyor." yorumunu yaptı.

Katılım bankalarının tüm zorluklara rağmen sistem içinde ayrışan özelliklerini muhafaza ettiğine dile getiren Uyan, kamu otoritelerinin faizsiz finans uygulamalarının yaygınlaşması için bugün önemli birtakım adımlar attığını, bunun da sisteme yenilikler getireceğini söyledi.

AA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor