Sadece Sosyal Medya Aracılığı ile 12 Ülkeye İhracat Yapıyor!

Genç girişimci Şeyda Elif Güven, kişiye özel tasarladığı halıları 12 ülkeye ihraç ediyor. Kişiye özel olarak farklı konseptlerde halı tasarımları hazırlayan Güven, sosyal medya hesabı üzerinden satış yapıyor. İşte detaylar..

İzmir'de yaşayan genç girişimci Şeyda Elif Güven, kişiye özel tasarladığı halıları 12 ülkeye ihraç ediyor. 2014'te bir halı firmasının pazarlama müdürlüğü görevinden ayrılan Güven yoluna hayallerini kurduğu kendi markasını oluşturarak devam etti.

Güven, kişiye özel olarak farklı konseptlerde tasarladığı halıları, sadece açtığı sosyal medya hesabı üzerinden satışa sunarak 8 ülkeye 12 ülkeye ihraç eder konuma geldi.

Halıcılıkla Tanışma Hikayesi

Şeyda Elif Çakmak, aslen Hataylı. Profesyonel iş hayatı boyunca iletişim alanında Türkiye’nin farklı şehirlerinde birbirinden farklı sektör ve şirketlerde çalışmış. Halıcılık ve halı tasarımı işiyle tanışması ise son olarak pazarlama müdürü olarak çalıştığı Gaziantep’te büyük bir halı markası sayesinde olmuş.

Gaziantep’e geldiğinde kimseyi tanımadığı için pek sosyalleşme fırsatının olmadığını ve bolca boş zamanı olduğunu söyleyen Çakmak, o dönem halı tasarımı konusunda eğitim aldığını ve fuarlar sayesinde yurt dışındaki trendleri yakından takip etme fırsatı bulduğunu anlatıyor.

Türkiye’de olmayan bir dokuma tekniği olan Tufting tekniğiyle tam da o dönem tanışan Çakmak, bu teknik sayesinde standart makine halısının dışına çıkılabileceğini görüyor. Çalıştığı şirkete bu tekniği anlatıyor ve bu teknikle farklı ürünler üretiyor o marka. Ancak marka yüksek adetli çalıştığı için ürünler hazırlanan koleksiyonların dışına çıkmıyor yani pek de kişiselleştirilemiyor.

Çakmak tam bu dönemde, 2014’te kendi şirketini kurma kararıyla çalıştığı kurumdan ayrılıyor. Kişiye özel halı markası yaratmak için yola çıkan Çakmak, bu halıları Online satma kararı alıyor. Önce Tufting tekniğiyle dokuma yapmaya başlayan üreticileri buluyor. Hatay’da yerleşik aile şirketleri Ganioğulları bünyesinde kendi markası olan Elif Konsept’i kuruyor.

Ürün Gamı Genişletildi

Kendi tasarımlarım yaparak bunları Instagram’da satmaya başlıyor. Hangi mekan için halı yapılacaksa ölçüleri, kapının açılış yönü gibi pek çok detaya göre kişiye özel dokunuyor. Ölçüm metotlarını müşteriye verdiğini, desene birlikte karar verdiklerini ve müşteri onayladıktan sonra o halının dokunduğunu söyleyen Çakmak, sonra çift taraflı kilim üretmek için de harekete geçiyor.

Kilimlerin daha uygun maliyetli ve kolay temizlenir olduğunu belirten Çakmak, ardından ürün gamına patchwork ürünleri de ekliyor. Daha sonra ise puf satışına da başlanıp aksesuar işine de giriliyor.

Elif Konsept tasarımı olan halıların taklit edildiğini söyleyen Çakmak, bunun önüne geçmek için tasarımları olan halıları tescil ettirdiklerinin de altını çiziyor. İtalya, Azerbaycan ve İngiltere’de otellerin kral daireleri ve lobileri için halı hazırladıklarını söyleyen Çakmak bu müşteriler için ağırlıklı iç mimarlarla çalıştıklarını ifade ediyor.

2016-2017 yılında marka için sevindirici bir gelişme oluyor ve Ekonomist’in Anadolu Markaları yarışmasında ilk yıl jüri özel ve ikinci yıl ikincilik ödülünü alıyor Elif Konsept.

Başarılı girişimci Şeyda Elif Güven'in girişimi Elif Konsept'i incelemek için www.elifkonsept.com web adresini ziyaret edebilirsiniz. Tüm okurlarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor