Gelecek E-Ticarette: Cesur Olun Girişimcilik Ruhunuzda Var!

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen organize gıda perakende sektörünün en büyük buluşması olan YZB 2017, ikinci gününde TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ağırladı. Detaylar haberimizde..

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen organize gıda perakende sektörünün en büyük buluşması olan Yerel Zincirler Buluşuyor Fuar ve Konferansı YZB 2017, ikinci gününde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ağırladı.

Üreticiden, tedarikçi ve perakende satış noktasına kadar binlerce sektör temsilcisini ağırlayan YZB 2017'de dünya ekonomisinin büyüme trendine girdiğini, Türkiye'nin de müthiş bir performans göstererek 2016'da 2,9'luk bir büyüme gerçekleştirdiğini söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Hain FETÖ darbe girişimine rağmen, müthiş bir başarı elde ederek büyüme yakaladık. AB ve ABD'ye kıyasla biz daha iyi bir büyüme yakaladık. Dünyada hiçbir ülkenin başına gelmeyen hain FETÖ darbe girişiminden 3 ay sonra Türkiye'nin tekrar büyüme hızını yukarıya çıkardık. Bu önemli başarı hikayesinin ardında Türk özel sektörü var. Hepinizi tek tek kutluyorum” dedi.

Konferansta Türkiye’nin gelişimini ışık haritasından takip ettiğini belirten Rifat Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti; “Türkiye’nin gelişmesini NASA’nın çektiği gece ışık haritasından takip ediyorum. 1990 ile 2015 yıllarını kıyasladığımızda İstanbul’dan Ankara’ya, İzmir’den Manisa’ya, Denizli’den Adana’ya, Mersin’den Hatay’a ve Gaziantep’e kadar ışık huzmesi nasıl geliştiğimizi net bir şekilde gösteriyor. Peki bu ışık huzmesi ile nereye gitmek istiyoruz? Türkiye’nin batısına. Gelmek istediğimiz yer, hedefimiz Avrupa. Türkiye olarak her tarafın ışıl ışıl, zenginleşmenin olduğu bir harita görmek istiyoruz.”

“1 Milyon 500 Bin İşletmemizi Kutluyorum”

TOBB’un 2016 yılındaki odaklandığı konulara da değinen Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ekonomisinin gelişmesinde en önemli nokta işsizlik meselesi. Türkiye’de her yıl 1 milyon kişi istihdam nüfusuna katılıyor. Yani her yıl 1 milyon kişiye iş bulmak zorundayız. İş bulamazsak, o zaman mutsuzlar ordusu artar, hepimizin huzuru kaçar. 7 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanımızın katılımı ile gerçekleştirdiğimiz şurada işsizlik meselesini çözmek için Cumhurbaşkanımızdan ve Bakanlarımızdan destek istedik. İş dünyasının bugüne kadarki en iyi desteği sağladılar. Yeni istihdamda 3 ay işe alınan kişinin maaşını devlet ödüyor. Sigortasını devlet veriyor. 3 ay sonra bu kişi çalıştırmaya devam edilirse sadece 773 lira olan kişi başına düşen vergi ve SSK primlerinin hepsini de devlet ödüyor. Bu girişim sayesinde tarihi bir başarı yakaladık. 2 ayda 762 bin kişiye istihdam sağlandı. Buradan 1 milyon 500 bin işletmemizi kutluyorum" açıklamasını yaptı.

"3 Ayda 91 Bin Firmaya Kefil Olduk"

TOBB'un ekonominin zor bir dönemden geçtiği günümüzde işletmelere kefil olmak için devlerle yaptığı görüşmeler neticesinde Kredi Garanti Fonu'nu hayata geçirdiklerini söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "KOBİ'lere nefes vermek için güç birliği yaptık. Bütün bankalarda geçerli olmak üzere krediye ihtiyaç duyan işletmelerimize 1 günde talep yaratıyoruz. 3 ay içinde 91 bin firmamızın kullandığı kredilerin 75 milyar TL'lik kredisine kefil olmuşuz" dedi.

Kredi geçmişi bozuk KOBİ'ler için kredilerin yeniden yapılandırılmasının kolaylaştırıldığını da söyleyen Hisarcıklıoğlu, " İş dünyası olarak sıkıntılarımızdan biri kriz dönemlerinde, vergi borçlarını ödeyemeyenlere diyorduk ki vergi yapılanması yapalım. Borçları yeniden yapılandıralım. Bu kolaylıkları çıkartırdık. Ayrıca toplam 100 bin KOBİ'yi kapsayacak üzere 50 bin TL'yi faizsiz, 3 yıl içinde ödeyebileceği kredi imkânı çıkardık. Şu ana kadar 30 bin KOBİ kullandı. 70 bin KOBİ'nin kullanmasını bekliyoruz" dedi.

"Gelecek  E-Ticarette"

Konferansta ticaretin geleceğinin e-ticarette olduğuna da değinen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "Gelecek e-ticarette. Türkiye'nin içindeki e-ticaretin payı yüzde 2. Önümüzde fırsatlar var. Çünkü Türkiye'de 72 milyon kişiye mobilden ulaşabiliyorsunuz. E-Ticaret kullanımında 137 ülke içinde 49. sıradayız. Dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz. Eğer gelişmeleri takip etmezsek daha da geri düşeceğiz. E-Ticaret konusunda Gümrük Bakanlığı ile bir çalışma yaptık. Güven damgası başladı. Artık e-ticaret daha güvenli olacak. Türkiye'de bu işe en hızlı sizler adapte olabilirsiniz. Bunun için girişimci ve cesur olmak lazım. Siz yereller müthiş güçlü ve iyisiniz. Girişimcilik zaten ruhunuzda var. Önümüz açık. Cesur olun. Bizim yaşıtlarımız, 35. sırada olan ekonomimizi 17. sıraya getirdi. Bizden sonraki kuşak eğitimli, kültürlü, teknolojiden anlıyor. Onların da desteğiyle hedefimiz olan ilk 10 içinde yer alacağız." 

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor