Kimya İhracatı Son 4 Ayda 5,4 Milyar Dolara Ulaştı!

Kimya sanayi ihracat performansı ile Türkiye ekonomisinin itici gücü olmaya devam ediyor. Sektör 2017 yılının ilk dört ayında geride bıraktığımız yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 13,60 artışla 6 milyon 590 bin ton, değerde ise yüzde 17,41 yükselişle 5 milyar 369 milyon dolara ulaştı. Detaylar

Kimya sanayi ihracat performansı ile Türkiye ekonomisinin itici gücü olmaya devam ediyor. 2017 yılına iyi bir başlangıç yapan sektör ihracatta yakaladığı yükseliş ivmesini sürdürüyor. Sektör 2017 yılının ilk dört ayında geride bıraktığımız yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 13,60 artışla 6 milyon 590 bin ton, değerde ise yüzde 17,41 yükselişle 5 milyar 369 milyon dolara ulaştı.

Kimya sektörünün Ocak-Nisan döneminde en çok ihracat yaptığı ilk on ülke; Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Irak, Singapur, Mısır, ABD, İtalya, İspanya, İran ve Malta olarak sıralandı.

Ocak- Nisan döneminde kimya ihracatına alt sektörler bazında en fazla katkıyı plastikler ve mamulleri sağlarken en güçlü artış ise mineral yakıtlar ve yağlarda yaşandı. Söz konusu dönemde plastikler ve mamülleri yüzde 1,67 artış ve 1 milyar 644 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Mineral yakıtlar, yağlar ve ürünleri yüzde 74,16 yükselişle 1 milyar 520 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken üçüncülüğü ise yüzde 3,22 artış ve 398 milyon 252 bin dolarla kauçuk ve kauçuk eşyalar üstlendi.

AB Ülkelerine İhracat Artıyor

Kimya sektörünün en önemli pazarlarında Avrupa Birliği’ne ihracat yılın ilk dört ayında yüzde 5,75 artış gösterdi. Böylece ülke gruplarında zirve AB’nin oldu. AB’den sonra ihracata en fazla katkı sunan ülke grubu Ortadoğu olurken Kuzey Amerika’ya yüzde 72,43 Orta ve Güney Amerika’ya ise yüzde 65,80’lik ihracat artışı gerçekleşti.

Kimya sektörünün ülke bazında yaptığı ihracata bakıldığında en dikkat çekici artışların ilk 10 ülke sıralamasında da yer alan Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur, ABD ve Malta’da olduğu görüldü. Bu ülkelere ihracat sırasıyla yüzde 218, yüzde 95,63, yüzde 78,89 ve yüzde 241,40 artış kaydetti.

Kimya ihracatı Nisan’da 1 milyar 239 milyon dolar oldu

İKMİB verilerine göre; 2017 yılı Nisan ayı kimya ihracatı 2016 yılının aynı ayı ile karşılaştırıldığında miktarda yüzde 8,69 azalış ile 1 milyon 388 bin ton, değerde ise yüzde 0,18 artış ile 1 milyar 239 milyon dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 10 ülke şöyle sıralandı: Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, ABD, Irak, Malta, İran, İtalya, Mısır, İngiltere ve Bulgaristan.

Ocak-Nisan dönemi ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz şunları söyledi: “Yılın ilk dört ayında elde ettiğimiz ihracat rakamları 2017 yılı için belirlediğimiz 15,5 milyar dolarlık ihracat hedefimize rahatlıkla ulaşacağımızı gösteriyor. Başta plastikler ve mamülleri, mineral yağlar ve ürünleri, kauçuk ve kauçuk eşyalar, kozmetik, medikal ve boya olmak üzere tüm alt sektörlerimiz ihracatımıza önemli oranlarda katkı sağlamaya devam ediyor. Sektörümüzde yatırımların hız kesmeden devam etmesi dinamizmini korumasında etkin rol oynuyor. Mevcut pazarların yanında yoğunlaştırılmış alternatif pazar faaliyetleri de ihracatımıza olumlu yansıyor. İhracatta yaşadığımız artışlarda petrol ve petrol türevleri fiyatlarının sabitlenmeye başlaması da etkili oldu. Fiyatların dengeli seyrediyor olması ihracatçılarımız açısından son derece önemli. Bunun yanında Kredi Garanti Fonu da ihracatçılarımızı rahatlatan bir diğer etken olarak dikkat çekiyor. İhtiyaç duyduğu hammaddeyi ya da makineyi Kredi Garanti Fonu kredisi ile nakit alan ihracatçılarımız daha cesur adımlar atabiliyor.”

Haberimizi kimya sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor