Siber Suçlar 2021’de 6 Trilyon Dolarlık Zarara Neden Olacak!

Araştırma şirketi Cybersecurity Ventures’ın analizine göre, 2021’de siber suçlar nedeniyle ortaya çıkan zararın 6 trilyon dolar'a ulaşacağı öngörülülüyor. Detaylar haberimizde..

Araştırma şirketi Cybersecurity Ventures’ın analizine göre, 2021’de siber suçlar nedeniyle ortaya çıkan zararın 6 trilyon dolar'a ulaşacağı öngörülülüyor.

Cybersecurity Ventures, küresel siber suç maliyetlerinin 2015 yılındaki 3 trilyon dolardan 2021 yılına kadar yıllık 6 trilyon dolara yükseleceğini öngörüyor. Bu rakamların, verilerin zarar görmesi ve tahrip edilmesi, çalınan paralar, üretkenlik kaybı, kişisel ve finansal verilerin çalınması, zimmete para geçirme, dolandırıcılık, normal iş akışına müdahale sonrası saldırının bozulması, saldırıya uğramış veri ve sistemlerin adli soruşturması, restorasyonu ve silinmesi ve itibar kaybı gibi nedenlerden dolayı artışa uğrayacağı belirtiliyor.

IBM Corp.'un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ginni Rometty,  IBM Güvenlik Zirvesi'nde yaptığı konuşmasında "Verilerin zamanımızın fenomeni olduğuna inanıyoruz. Dünyanın yeni doğal kaynağı. Rekabet avantajının yeni bir temelidir ve her mesleği ve endüstriyi dönüştürmektedir. Bütün bunlar doğruysa - hatta kaçınılmazsa - siber suç, tanım olarak, her mesleğe, her endüstriye, dünyanın her şirketine yapılan en büyük tehdittir." diyor.

Microsoft, 2020'de 50 milyar cihazın internete bağlanacağını ve çevrimiçi veri hacimlerinin bugünkü değerin 50 katı olacağını öngörüyor.

Secure Decisions tarafından yapılan araştırmalara göre, her yıl üretilen 111 milyar yeni yazılım kodu satırı milyarlarca güvenlik açığı içeriyor.

Bazı medya tahminlerine göre IoT (Nesnelerin interneti) cihazları 2020 yılına kadar 200 milyarı aşacak.

IDC, küresel giyilebilir cihazlarının (diğer bir deyişle, akıllı saatler, elektronik spor takip cihazları) sayısının 2019'da 173 milyonu aşacağını tahnin ediyor. İspanyol telekomünikasyon sağlayıcısı Telefonica ise 2020 yılına kadar araçların yüzde 90'ının çevrimiçi olacağını belirtiyor.

Bununla birlikte kardiyoverter defibrilatörler (ICD), kalp pilleri, derin beyin nörostimülatörleri, insülin pompaları, kulak tüpleri ve daha fazlasını içeren, kablosuz olarak bağlı ve dijital olarak izlenebilir implante edilebilir tıbbi cihazlar (IMD) vasıtasıyla yüz binlerce ve muhtemelen milyonlarca insan siber saldırılarla karşıkarşıya.

Rapordan çıkan diğer ilgi çekici noktalar ise şöyle;

  • Cybersecurity Ventures tarafından üç ayda bir yayımlanan Cybersecurity Piyasa Raporu'na göre, siber güvenlik ürünleri ve hizmetleri ile siber suçlara karşı savunma amaçlı global harcamaların önümüzdeki beş yıl içinde 2017'den 2021 yılına kadar 1 trilyon doları aşması beklenmektedir.
  • ABD, siber tehditlerle başa çıkmak için ulusal bir acil durum ilan etti; diğer ülkeler ise halen dünyanın küresel bir siber savaşla meşgul olduğunu iddia etmekle kalmakta ve bunun için bir önlem almamaktadır.
  • Bilgisayarlar, ağlar ve akıllı telefonları hedef alarak insanlara zarar veren siber tehditler,  artık arabalara, demiryollarına, uçaklara, elektrikli ızgaralara ve kalp atışı veya elektronik darbeli her şeye dönüşmüştür.
  • Bugün finansal siber suçlar için etkili bir yasal kanun yoktur.
  • 2016 yılında bir milyon siber güvenlik işi olan ciddi bir siber güvenlik bölgesi iş gücü sıkıntısı yaşamaktadır. Bu rakamın 2019 yılında 1.5 milyona ulaşması beklenmektedir.
  • Siber korsanlar için hazine değerindeki kurumsal BT altyapıları ve veritabanları daha saldırgan ve karmaşık siber saldırılarla karşı karşıyadır.
  • Siber saldırıların neredeyse yarıya yakını küçük işletmelere karşı yapılmaktadır.
  • İşletmeler ve hükümetler siber tehditlere karşısında çalışanlarına verdiği güvenlik bilinci eğitimi ile mücadele etmektedir.
  • 2021 yılına kadar şirketlerin temel bir siber savunma stratejisi geliştirmesi beklenmektedir.

Cybersecurity Ventures’ın Siber Suç Raporu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.cybersecurityventures.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.746 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor