500 Kadın Liderden Oluşan ‘’Foundation 500” Listesi

Gelişmekte olan pazarlardan 500 kadın liderin yer verildiği Foundation 500 listesiyle H&M Vakfı ve uluslararası yardım kuruluşu CARE iş dünyasının liderlerini yeniden tanımlamak ve kalıpları yıkmak istiyor. Neden? Detaylar haberimizde..

Gelişmekte olan pazarlardan 500 kadın liderin yer verildiği Foundation 500 listesiyle H&M Vakfı ve uluslararası yardım kuruluşu CARE iş dünyasının liderlerini yeniden tanımlamak ve kalıpları yıkmak istiyor. Neden? 

H&M Vakfı ve uluslararası yardım kuruluşu CARE tarafından ortaklaşa hazırlanan Foundation 500 listesi, Fortune dergisi tarafından yayınlanan ünlü Fortune 500 listesine gönderme yapıyor. Ancak erkek odaklı Fortune 500’e karşılık Foundation 500, sadece kadınlardan oluşuyor. Gelişmekte olan ülkelerden kadın iş liderleri, iş dünyası dergilerinde erkek liderlerden aşina olduğumuz güçlü pozları veriyor. H&M Vakfı ve CARE’in mesajı kadınları güçlendirmenin yoksulluk döngüsünü kırmak ve ekonomik gelişme yaratmak için en etkili yollardan biri olduğu yönünde. Nüfusun çok önemli bir kısmı tüm potansiyelini gerçekleştiremediğinde tüm ekonomik sistem kaybediyor.

Diana Amini: "Çağımızın Kahramanı Girişimci"

H&M Vakfı Genel Müdürü Diana Amini“Çağımızın kahramanı girişimci. Önümüzdeki yıllarda yaklaşık 1 milyar kadın iş gücüne katılacak. Bunların çoğunluğu girişimcilik yoluyla iş gücüne dahil olacak. Ama örneğini görmediğiniz bir şey olamazsınız. Kadınları çok nadiren iş dergilerinin kapaklarında görüyoruz. En son bir kadının Fortune dergisinin kapağında yer aldığı yıl, Ekim 2014. Foundation 500 ile bir liderin nasıl görüneceğini yeniden tanımlamak istedik.’’ diyor. 

Foundation 500 listesi, Fildişi Sahili’ndeki ilk otobüs şirketinin sahibi, Endonezya’da yükselen bir şirketin CEO’su, Peru’daki tarım örgütünün başkanı gibi isimlerden oluşuyor. Kamuoyu ve medya www.foundation500.com adresindeki hikayeleri, görselleri ve sahne arkası materyalleri paylaşmaya davet ediliyor.

En Çetin Girişim Koşullarında Kendi Servetlerini Yaratan Kadın Girişimciler Foundation 500’de

İngiliz/Sudanlı süpermodel, girişimci ve H&M Vakfı Elçisi Alek Wek; "Sıfır imtiyazla doğan, Foundation 500’de yer alan bu kadınlar, en çetin girişim koşullarında kendi servetlerini yarattılar. Ama çoğu zaman hikayeleri anlatılmıyor. Ben, Güney Sudan’da büyürken iş dergilerinin kapağında böyle kadınlar görmek isterdim." diyor.

Foundation 500, H&M Vakfı ve CARE ortaklığında 2014 yılında gerçekleştirilen Kadınları Girişim Yaratılması ile Güçlendirme programından elde edilen öğrenimlerle yaratıldı. Foundation 500’de yer alan kadınlar bu programda yer almışlardı. Program ilk etabında Burundi, Fildişi Sahili, Guatemala, Endonezya, Ürdün, Nepal, Peru, Filipinler, Sierra Leone, Sri Lanka, Yemen ve Zambiya’da 100.000’den fazla kadına ulaştı. Burundi’de programda yer alan kadınların gelirleri ortalamada % 202,8, en düşükte % 104, en yüksek olarak da % 401 artış gösterdi. Başarısından sonra program üç yıllık daha uzatıldı.

Karl Johan Persson: "Şimdi Harekete Geçme Zamanı"

H&M Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve H&M CEO’su Karl Johan Persson ise, “2014-2020 yılları arasında H&M Vakfı gelişmekte olan pazarlardan kadın girişimcilere işlerini başlatmak ve büyütmek için 120 milyon İsveç kronu (14 milyon dolar / 12 milyon euro) fon ayırdı. Eğer Birleşmiş Milletler’in koymuş olduğu sürdürülebilirlik hedeflerinden olan Kadın Güçlendirilmesi ve Cinsiyet Eşitliği’ne ulaşmak istiyorsak şimdi harekete geçme zamanıdır.’’ dedi

Foundation 500 hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz foundation500.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor