Ekonomide Tüm Göstergeler Yükselişi İşaret Ediyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan toplantıda Trabzonlu ve karadenizli iş adamlarıyla bir araya gelerek, ekonominin gidişatı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan toplantıda Trabzonlu ve Karadenizli iş adamlarıyla  bir araya gelerek, ekonominin gidişatı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı toplantıda, cumartesi gecesinden beri ata yurdu Karadeniz'de hem vatandaşlarla kucaklaştığını hem de yatırımları bizzat yerinde görüp gelişmeleri takip ettiğini söyledi.

Ekonomide tüm göstergelerin yükselişi işaret ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ekonomi alanında tüm göstergeler yükselişi, gelişmeyi, ileriye doğru gidişi gösteriyor. İyi yoldayız, iyi yoldasınız, daha iyi olacak. Bu yılın ilk çeyreğinde elde ettiğimiz yüzde 5'lik büyüme oranını yılın sonuna kadar sürdüreceğimize inanıyorum. İhracatta geçen ay itibarıyla yıllık bazda 150 milyar doları geride bıraktık. İnşallah bunu daha da artıracağız. İstihdamda işsizliği yeniden tek haneli rakamlara indirdik. İşte TOBB'daki kardeşlerim de biliyor, orada bir çağrı yaptık ve bu çağrıyı yaptığımız andan itibaren 'en az 1 ama 1 yeterli değil.' dedik. 'Ne olur yani herkes yanına 3-5 tane daha kendi potansiyeline, kapasitesine göre eleman alsa.' dedik ve bu alınan elemanlarla birlikte bir anda hamdolsun 1 milyon 600 bine ulaştı ve şimdi tek haneli rakama işsizlik düştü, bu güzel bir gelişme" dedi.

Her Kesime Çok Önemli Destekler Verdik

Yaptığı konuşmasında gelecek dönemlere dair öncü ekonomik göstergelerin oldukça olumlu bir seyir ortaya koyduğuna önemle dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Hükûmetimiz tarafından hayata geçirilen birçok teşvik paketleriyle genç girişimcilerimiz, esnaf ve sanatkârlarımıza işini büyüterek istihdam üretmesi noktasında heyecan veriyoruz ve ticaret erbabından uluslararası yatırımcılara kadar her kesime çok önemli destekler verdik, vereceğiz. Bu teşvikler aynı zamanda piyasada nakit sıkışıklığının azaltılmasına da önemli katkıda bulunuyor. Tabi piyasaya asıl finans desteği sağlaması gereken kurumlar kimler, bankalar ama bankalar rahat durmuyor. Niye? Bakıyorsunuz hâlâ biz 'Faizler düşmesi lazım.' diyoruz, bankalar ise vatandaşın oraya yatırdığı paraları kendisi için adeta bir soyup soğana çevirme aracı olarak kullanıyor. Kendi parası değil, vatandaşın oraya emanet ettiği para ve o bunu kalkıyor kendisi acımasızca yüksek faizle kendisine bir rant aracı hâline çeviriyor ama ben inanıyorum ki gerek Merkez Bankamız, devlet bankalarımız bu konuda kararlı adım atmak suretiyle inşallah bu işi aşağı çekeceklerdir."

Bankalar Faizi Makul Seviyelerde Tutarak Ülkemizin Gelişmesine Katkı Sağlamalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçtiğimiz yıl çektiğimiz onca sıkıntının sonunda Türkiye yüzde 2,9 büyürken bankalar yüzde 40 civarında kar artışı elde etmişse burada bir sorun var demektir. Üstelik bu yıl bankaların kar oranlarını neredeyse ikiye katladıkları görülüyor, bu bir felaket ve bu para bunların cebinden çıkmıyor, kendi öz sermayeleri değil. Biz kimseden zararına bir iş yapmasını istemiyoruz ancak bankalardan kredi şartlarını ve faiz oranlarını makul seviyelerde tutarak ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına katkı sağlamalarını beklemek de hakkımızdır diye düşünüyorum. Parayı değerli kılan bankaların kasasında yatması değil esnafın, sanatkârın, girişimcinin tezgâhında bulunmasıdır. Şayet bankacılık sektörü piyasayı fonlama konusunda biraz daha cesaretli olursa ekonomideki yükselişimiz ne yapacaktır, hızlanacaktır. En azından tüm göstergelerin olumlu yönde seyrettiği şu dönemde bankacılık sektöründen bu yönde güzel haberler beklediğimi özellikle belirtmek istiyorum. Yarın gazeteler bunu yazar." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı toplantıda ayrıca, Karadenizin ülke ekonomisindeki önemi, 2023 hedefleri ve hain terör örgütleri (PKK, FETÖ, DEAŞ) ile ilgilide  önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin tamamı için: https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/80126/ekonomide-tum-gostergeler-yukselisi-isaret-ediyor.html

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor