Dünyanın En Büyük 250 Müteahhidi Listesinde 46 Türk Var!

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'ın, müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınlanan "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde Türkiye 46 firma ile ikinci sırada yer aldı. Detaylar haberimizde..

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'ın, müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınlanan "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde Türkiye 46 firma ile ikinci sırada yer aldı.

"Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde 2015 yılında 40 olan Türk firması sayısı 2016'da 46'ya yükselirken; bu firmaların geçen yıl yurtdışında üstlendikleri projelerden elde ettikleri toplam gelir 25,6 milyar dolar oldu.

Türkiye toplam 46 firma Çin'in ardından dünyada ikinci sırada yer alırken, Türk firmalar arasında ilk üç sırayı ise Rönesans, Polimeks ve Enka aldı. ABD ise 43 firma ile Türkiye'nin ardından üçüncü oldu.

Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası İnşaat Firması'nın 2016 yılında pazar büyüklüğü yüzde 6,4 daralarak 468 milyar dolar oldu. Türk firmaların toplam pazar payı ise yüzde 5,5 olarak gerçekleşti. Bu oran Çin için yüzde 21,1, ABD için ise yüzde 8,9 oldu.

Türk müteahhitlerin bölgesel gelirlerdeki payı Avrupa'da bir miktar azalırken, Ortadoğu'da yüzde 7,9'dan yüzde 9,1'e, Asya'da yüzde 5,5'ten yüzde 7'ye, Afrika'da yüzde 4,7'den yüzde 5,1'e çıktı.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, olumsuz küresel koşullara rağmen Türk firmaların uluslararası performansındaki artışın memnun edici olduğunu belirterek şöyle dedi: "Geçtiğimiz dönemde küresel ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik riskler büyük oranda artmış, düşen enerji fiyatları nedeniyle enerji ihracatçısı ülkelerde gerçekleştirilen yatırımlar ivme kaybetmiştir. En büyük pazarlarımızdaki olumsuz gelişmelere rağmen firmalarımızın toplam gelirden aldığı payı yükseltmiş olmaları çok büyük başarıdır."

En büyük 250 müteahhitlik firması arasında 46 Türk şirketin yer aldığı listede, Rönesans 38. sıradaki yeri ile en büyük Türk firması oldu. En büyük 250 listesine giren Türk şirketler arasında Rönesans'ı 42. sırada yer alan Polimeks, 72. sıradaki Enka, 76. sıradaki TAV, 78. sıradaki Yapı Merkezi, 79. sıradaki Alarko, 85. sıradaki Limak, 86. sıradaki Ant Yapı, 92. sıradaki GAP ile 98. sıradaki Universal Acarsan izledi.

Buna göre, dünyanın en büyük ilk 100 müteahhitlik firmasından 10'unu Türk firmalar oluşturdu.

Star Gazetesi kaynaklı haberimizi inşaat sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor