Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından düzenlenen “Yerli ve Milli Üretim Ekosistemi Proje Geliştirme Çalıştayı” Ankara’da düzenlendi. Detaylar haberimizde..
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından düzenlenen “Yerli ve Milli Üretim Ekosistemi Proje Geliştirme Çalıştayı” Ankara’da düzenlendi. Çalıştay, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, kamu kurum, kuruluşlar ve özel sektör temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılışında konuşan KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, yerlilik konusunda ciddi adımların atıldığını ancak bu konuda ülke olarak istenilen düzeye ulaşılmadığını söyledi. Yerlilik konusunda hem alıcı hem kullanıcı hem de üretici tarafında bir bilinç ve şuurun olması gerektiğini dile getiren Uzkurt, KOSGEB olarak, yeni destek modelleriyle hedeflere ulaşılması yönünde daha çok çalışılması gerektiğini bildirdi.
“Yerli ve Milli Üretim Konusunda Üzerimize Düşeni Yapacağız.”
KOSGEB’in yeni destek modellerinin temelini yerliliğin oluşturduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, şunları söyledi; "Piyasanın bir realitesi var. Biz ne kadar 'bunu yerli üreteceksiniz' desek de piyasanın oyuncuları, ‘ben yerli ürettiğimde şu kadara mal oluyor, Çin'den, Avrupa'dan, Amerika'dan yüzde 50'sine alıyorken, beni buna zorlarsanız bu iş olmaz' diyor. Biz, kamu olarak ne pahasına olursa olsun, özellikle kritik, orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerimizde, yerli ve milli üretim konusunda ne gerekiyorsa onu yapacağız. Biz, yaptığımız sözleşmelere belli bir yerlilik şartı koymamıza rağmen birtakım firmaların, bu yerlilik şartını sağlamak yerine 'cezai müeyyidesine razıyım ama benden yerlilik ve milli üretim beklemeyin ya da ülkenizde bunu satın almamı, ürettirmemi beklemeyin' şeklindeki davranışı, beni bu ülkenin vatandaşı olarak çok yaraladı."
Firmaların mazeretlerini dinlediklerini anlatan Uzkurt, "İşletme 5 liralık fazla maliyeti mazeret olarak gösterip, yerli üretim konusunda isteksiz davranıyorsa, biz bu 5 liralık maliyete KOSGEB olarak katlanalım. Günün sonunda birilerinin artık Türkiye'de, 'biz, maliyetinden dolayı bu ürünü ürettiremiyoruz' gibi mazeretleri olmasın." ifadelerini kullandı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise, "BTK olarak yerli ve milli üretimin geliştirilmesinde, kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve sanayi iş birliğinin tesis edilmesini hayati derecede önemli buluyoruz." dedi.
Sayan, BTK öncülüğünde düzenlenen Yerli ve Milli Üretim Ekosistemi Proje Geliştirme Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, özel sektör işletmecisi ve üreticisi farklı yeteneklerin bir araya gelmesinden doğacak sinerjiyle iç ve dış piyasada oluşan ihtiyaçların doğru hedeflere yöneltilmesini sağlamak amacıyla buluşulduğunu söyledi. Ülke olarak 7'den 70'e herkesin yerli ve milli üretimden, bunun öneminden bahsettiğini dile getiren Sayan, Türkiye'de bu konuların konuşulmasının önemli bir farkındalık oluşturacağını bildirdi.
"Katma Değeri Yüksek Ürünlerin İhracatına Önem Vermeliyiz"
Geçen yıl 4,5G ve 3G için yapılan toplam yatırım tutarının yaklaşık 3 milyar lira olarak gerçekleştiğine dikkati çeken Sayan, şöyle devam etti: "Ülkemiz elektronik haberleşme sektöründeki yatırımların tamamına yakınının ithalat yoluyla karşılandığını dikkate aldığımızda, sadece 4,5G ve 3G altyapıları için yapılan yatırımların, cari açığın yüzde 3'lerine tekabül ettiği görülmektedir. Sektörün tamamını dikkate aldığımızda ise bu oranın yüzde 4-5'lere ulaştığını görmekteyiz. Cari açığın azaltılması için sadece ithalat oranlarının azaltılarak ihracat oranlarının artırılması yeterli değil, katma değeri yüksek ürünlerin ihracatına ayrı bir önem vermemiz gerekmektedir."
Sayan, yerli üretim adına kaydedilecek ilerlemelerin sadece ithalatın azalmasıyla kalmayacağını, ihracatçısından da ülke ve firmalara büyük katkılar sağlayacağını belirterek, yerlileşme çalışmalarının ihracat kapılarını açacağını söyledi.
"Yerlilikte En Somut Adımı 4,5G ile Attık"
Elektronik haberleşme sektörü açısından yerli ve milli üretimin geliştirilmesine yönelik en somut adımın, kurumca gerçekleştirilen 4,5G hizmetlerine ilişkin yetkilendirme ihalelerinde atıldığını dile getiren Sayan, işletmecilerin ürünlerinin önemli bir kısmını yerli malı belgeli ürünlerden ve KOBİ'ler tarafından Türkiye'de üretilen ürünlerden kullanma yükümlülüğü getirildiğini kaydetti.
BTK olarak yerli ve milli üretimin geliştirilmesinde kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve sanayi iş birliğinin tesis edilmesini hayati derecede önemli bulduklarını bildiren Sayan, "Bu kapsamda, yerli malı belgeli ürün kullanımı ve KOBİ yükümlülüklerine ilişkin üretici firmaları, üniversiteleri, teknokentleri, sivil toplum kuruluşlarını ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını bilgilendirmek, fikir alışverişinde bulunmak amacıyla etkinlikler düzenlemek, sektör paydaşları tarafından yapılan etkinliklere destek ve katılım sağlamak, ülkemiz ve geleceğimiz açısından taşıdığı değere dikkati çekmek ve paydaşlar nezdinde farkındalığın arttırılmasını sağlamak yaptığımız çalışmaların omurgasını oluşturuyor." dedi.
OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın da yerlilik ve millilik konusunda ne yapılması gerektiğinin söylendiğini belirterek, bunun nasıl yapılacağının belirlenmesini istedi. Aysın, kurum ve tarafların, "yerlilik oranları gerçekleştirilemez" anlayışından vazgeçmeleri gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından çalıştay, proje gruplarının çalışmasıyla devam etti.
KOSGEB kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.