TEB İle Anadolu'daki Minik Maker’lar İş Başında!

Geleceğin hayallerle inşa edileceğine ve bugünün çocuklarının geleceğin girişimcileri olacağına inanan Türk Ekonomi Bankası (TEB), “TEB Minik Maker’ler İş Başında” projesiyle maker hareketini Anadolu’ya yaymaya hazırlanıyor. Detaylar haberimizde..

Geleceğin hayallerle inşa edileceğine ve bugünün çocuklarının geleceğin girişimcileri olacağına inanan Türk Ekonomi Bankası (TEB), “TEB Minik Maker’ler İş Başında” projesiyle maker hareketini Anadolu’ya yaymaya hazırlanıyor. “Bugünün Maker Çocukları, Yarının Büyük Girişimcileri!” sloganıyla başlayan proje ile 9 ilde 500’ün üzerinde çocuğa ulaşarak maker eğitimi verilmesi hedefleniyor. Maker otobüsü’nün ilk durağı ise Edirne oldu.

Geçen yıl İstanbul Haşim İşcan İlkokulu’nda hayata geçirdiği TEB İnovasyon Maker Atölyesi’nin yarattığı farktan ilham alan TEB, maker eğitimlerini Anadolu’ya yaymaya karar verdi. 16 Kasım’da yola çıkan Maker Otobüsü ile TİM-TEB Girişim Evleri’ne giderek, her ilde yaklaşık 8 devlet okulunun 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile bir araya gelecek.

Son durak olarak İstanbul Ataşehir TİM - TEB Girişim Evi’nde tamamlanması planlanan projenin Türkiye genelinde 72 devlet okulundan 500’ün üzerinde öğrenciye ‘3 boyutlu yazıcılar’, ‘Arduino’, ‘Kodlama’ ve ‘Makey Makey’ olmak üzere 4 ana başlıkta içi dolu ve geniş kapsamlı maker eğitimleri verilmesi planlanıyor. Eğitimler proje paydaşları olan Tink (Teknoloji ve İnsan Kolejleri) ve Makers Türkiye eğitmenleri tarafından verilecek.

Turgut Boz: “Çocukların Girişimci Ruhları Cesaretlendirilmeli”

TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, banka olarak Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında teknoloji ve katma değer yaratan bir yapıya geçilmesi gerektiğine, bunun yolunun da inovasyona dayalı girişimcilik ekosistemini güçlendirmekten geçtiğine inandıklarını belirterek, projeyle ilgili olarak şunları söyledi: “Özellikle gençlerimizi inovasyona ve girişimciliğe teşvik ediyor, onların bu yöndeki çalışmalarına destek olmak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. 2013’ten bu yana TEB Girişim Bankacılığı ile ‘Danışman Banka’ anlayışımızla girişimcilere elde ettikleri finansmanla fikirlerini nasıl işe dönüştürebileceklerinden projelerini nasıl yeni pazarlara taşıyacaklarına kadar her konuda yol gösteriyoruz. İstanbul Ataşehir’deki TEB Girişim Evi’nde ücretsiz eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmeti veriyor; aynı çatı altındaki TEB Kuluçka Merkezi’nde girişimcilere ofis desteği sağlıyor; yatırımcı ve müşteri buluşmaları ile projelerini tanıtma imkanı sunuyoruz. Ülke genelindeki girişimcilere ulaşmak ve onların yenilikçi iş fikirlerini ekonomiye kazandırmak amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bir işbirliği yaparak Girişim Evi konseptini Anadolu’ya yaymaya başladık. İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Bursa, Konya ve Edirne olmak üzere 9 ilde açtığımız TİM-TEB Girişim Evi’nde girişimcileri destekliyoruz.”

Boz: “500’den Fazla Çocuğumuzu Maker Hareketi İle Tanıştıracağız”

“Şimdi de TİM-TEB Girşim Evleri’nde ilköğretim çağındaki çocuklarımızı teknolojiyle ‘kendin yap’ kültürünü buluşturan maker hareketi ile tanıştırmak üzere çalışmalarımıza başladık” diye konuşan Boz, “Bugünün çocuklarının yarının büyük girişimcileri olacağına inanıyor ve onları destekliyoruz. ‘TEB Minik Maker’ler İş Başında’ projesiyle Anadolu’daki çocuklarımızın büyük şehirlerde yaşayan çocuklarla fırsat eşitliğine sahip olmasını istedik. Çocukların girişimci ruhları cesaretlendirilmeli. Proje kapsamında İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Bursa, Konya ve Edirne olmak üzere dokuz farklı ilde açtığımız TİM-TEB Girişim Evi’nde öğrencilerimize ‘3 boyutlu yazıcılar’, ‘Arduino’, ‘Kodlama’ ve ‘Makey Makey’ eğitimleri vereceğiz. 72 okulda 500’den fazla 3. ve 4. sınıf öğrencisine ulaşmayı hedefliyoruz. Ülkemizin dört bir yanındaki dokuz TİM-TEB Girişim Evi’nde başlayan bu çalışmalarımızın gelecekte büyük bir başarı hikayesine dönüşeceğinden eminiz” dedi.

Eğitimlerini tamamlayan öğrencilere birer sertifika verileceğini belirten Boz, eğitime katılan öğrencilere TEB Maker Çocuk Dergisi’ni ulaştıracak ve onları TEB Girişim Evi Çocuk Kulübü’ne üye olmaya davet edeceklerini de söyledi. Boz, “Eğitmenler tarafından en başarılı bulunan projelerin sahibi çocuklarımızı 6-9 Aralık tarihlerinde Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Zirvesi’nde ağırlamayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

“TEB Minik Maker’ler İş Başında” ile 4 farklı eğitim verilecek

3 Boyutlu Yazıcılar

  • 3 Boyutlu Yazıcılarla beraber tasarım yetkinlikleri fiziksel dünya ile buluşuyor.
  • Üretim teknolojilerinde devrim yaratan 3 boyutlu yazıcılar dijital bir tasarımın hızlı bir şekilde fiziksel dünyada üretilmesini sağlıyor.
  • Böylece inovasyonun en önemli fazı olan prototipleme fazı hem daha ucuzlamış hem de kalıp teknolojisine göre çok daha kolaylaşmış oluyor.
  • Herkes evinde bile istediği ürünü üretebilir hale geliyor.

Arduino:

  • Elektronik bilmeyenler için tasarlanmış Arduino kartlar ile robotik ve elektronik üretimin prototiplemesi sağlanıyor.
  • 3 boyutlu yazıcıların dış kasa üretimi için prototiplemeyi yaptığı ve hızlandırdığı düşünülürse, dünyada devrim yaratmış açık kaynak Arduino kartları da aynı hızı ve kolaylığı elektronik üretim için sağlıyor.
  • Bu bağlamda Arduino ile örneğin akıllı saatler, yangın alarmları vb. yapabilir.

Kodlama:

  • Geleceğin yabancı dili olarak görülen kodlama yazılımın temeli.
  • Algoritmik düşünce yazılımcı olsun olmasın bugünün teknoloji dünyasının olmazsa olmazlarından.
  • Bu bağlamda bu atölye çalışmamızda kodlama temellerini basit web tabanlı araçlar üzerinden öğreterek bilgisayarın algoritma yapısı nasıl çalışıyor sorusuna cevap veriyor, kodlamaya temel anlamda giriş yapmış oluyoruz.

Makey Makey:

  • MIT Media Labs tarafından geliştirilen Makey Makey elektronik üretime girişi deneyimlemek için önemli bir elektronik kart.
  • Bu kart ile herhangi bir iletken nesneyi bilgisayar ile bağlayıp, yapılan kodlama ile bir ürün ortaya çıkarabiliyor.
  • 7-10 yaş grubu için özellikle Arduino giriş öncesi daha uygun olabilen Makey Makey ile katılımcılar dış dünya ile kodlama platformlarını bağlamanın ne kadar kolay olabileceğini görüyorlar.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor