Türkiye'deki Girişimcilerin Temelde İki Önemli Sorunu Var!

Workinton’un daveti ile Türkiye’ye gelen ve Almanya’nın en büyük girişim organizasyonlarından biri olan Betahaus’un Startup elçisi Katka Nagyova, Türkiye’de girişimcilik ekosistemini değerlendirdi. Detaylar haberimizde..

Workinton’un daveti ile Türkiye’ye gelen ve Almanya’nın en büyük girişim organizasyonlarından biri olan Betahaus’un Startup elçisi Katka Nagyova, Türkiye’de girişimcilik ekosistemini değerlendirdi. Nagyova’ya göre temelde iki önemli sorun var: “Herşeyi devletten beklemek ve girişimcilerin fikir değil de, para peşinde koşması.”

Serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte global pazarlara gecikmeli de olsa entegre olan Türkiye, internetin şekillendirdiği yeni ekonomi düzeninde de rekabete hazırlanıyor. Genç girişimcileri desteklemek için önemli bir sorumluluk üstlenen Workinton, Avrupa’nın en büyük girişim organizasyonlarından biri olan Beta Pitch Startup yarışmasının Türkiye’de yapılmasını sağladı.

Almanya ve Avrupa’nın startup iklimini yöneten, genç girişimcilere yol gösteren ve yatırımcılarla buluşturarak ekonomik anlamda güç kazanmasını sağlayan Betahaus, dünyanın 10 ülkesinde eş zamanlı yarışmalar düzenliyor. Betahus Startup Elçisi Katka Nagyova, Workinton Levent 199 şubesinde düzenlenen etkinlikte Türk girişimcilerin izlemesi gereken yolu tarif etti.

Almanya’da Özel Sektör Startup’lara Desteğin Yüzde 80’ini Karşılıyor

Almanya ve Avrupa’da startup’ların ağırlıklı olarak melek yatırımcılar tarafından desteklendiğini ifade eden Startup Elçisi Katka Nagyova, “Almanya’da Türkiye’deki gibi melek yatırımcı lisansı almaya gerek yoktur. Zaten melek yatırımcı ünvanı alan kişiler, üst düzey şirketlerde yönetim kademesinde bulunmuştur. Dolayısıyla iş fikrini takip eder ve bu fikre inandıkları içinde startup ekosistemi büyür. Bu konuda devletten destek beklemektense özel şirketlerin ve bunların yöneticilerinin devreye girmesinin yolu açılmalıdır” diye konuştu.

Sadece Berlin’de 120’nin üzerinde inovasyon merkezi bulunduğunu sözlerine ekleyen Katka Nagyova, “O kadar büyük şirketler bu merkezleri destekliyor ki, devlet destekleri artık komik seviyede kalıyor. Özel sektör startup’lara desteğin yüzde 80’ini karşılıyor” şeklinde konuştu.

Özellikle uluslararası şirketlerde deneyim sahibi yöneticiler melek yatırımcı oluyor.

Avrupa’da melek yatırımcıların fonlama yaptıkları şirketlerden kolaylıkla çıkış yapabildiğini ve girişimcilerin de bu rüzgardan etkilendiğini savunan Nagyova, büyük şirketlerin yöneticileri el atması gerektiğinden bahsederek, “Özellikle uluslararası şirketlerde deneyim sahibi yöneticiler melek yatırımcı oluyor. Sayı belirtmek çok güç olsa da 400 civarında melek yatırımcı var diyebiliriz. Zaten Almanya’da yatırımcı bir kültür var. Herkes yatırım yapma peşinde koşar, bazen küçük bir restoranın bile teknoloji yatırımı yaptığına şahit olursunuz” dedi.

Berlin’deki Startup Sayısı Türkiye Kadar

Startup’ları motive eden en önemli unsurun maddi beklentiler olduğunu aktaran Katka Nagyova, “Sadece Berlin’de 1800 ile 3000 arası start-up bulunmaktadır. 50’den fazla hızlandırıcı program ve 50 sektörel coworking şubesi var. Yaklaşık 16 bin tane mentor, aktif 400 melek yatırımcı var. Almanya genelinde ise 31 bin iş geliştirici danışman var. Avrupa genelinde startup’lara sermaye yatırımında Almanya 333 milyon Euro ile üçüncü sırada yer alıyor. İkinci sırada 392 milyon Euro ile Fransa ve 1 milyar Euro ile İngiltere yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre 2016’nın ilk çeyreğindeki yapılan yatırım 2014’ün ilk çeyreğine göre tam iki kat daha fazladır” dedi.

Girişimci Para Peşinde Koşmaz

Genç girişimcilerin daha yolun başında iken fon ve maddi kaynak peşinde koştuğunu ve bunu da son derece anlamsız bulduğunu ifade eden Katka Nagyova, “Girişimcinin öncelikle fikrini ve aklını kusursuz bir şekilde organize etmesi lazım. Doğru bir planlama ile yönetilmeyen girişim maddi kaynağı da yönetemez. Bunun için öncelikle tecrübe edinmek lazım, tecrübeyi edindikten sonra yatırım bütçeleri peşinde koşulmalıdır” diye konuştu.

Avrupa ile ABD Arasındaki Fark

Avrupa’daki startup’ların kültürel bir değişim içine girdiğini ve daha çok teknoloji ile üretim işine odaklandıklarını söyleyen Katka Nagyova, Amerika’daki startup trendinin Avrupa’dan farklı olduğunu vurguladı. Silikon Vadisi diye adlandıralan teknoloji bölgesinin ağırlıklı olarak sosyal medya ve kullanıcı deneyimi üzerine yoğunlaşan startup’lardan oluştuğunu söyleyen Nagyova şöyle devam etti: “Avrupa’da üretim süreçlerini modernize edip kolaylaştıran girişimler ön plana çıkıyor. Hatta bu yönde ürün geliştirenler tercih ediliyor. ABD’deki sosyal medya stratup’larında ise büyük bir artış var. Haliyle rekabet daha da can alıcı seviyede gerçekleşiyor.”

Türkiye’deki genç girişimcilere de önerilerde bulunan Katka Nagyova görüşlerini 5 başlıkta özetledi:

  • Pazarı iyi tanıyın
  • Fikrinizi ve iş planınızı kusursuzlaştırın
  • Problemlerin üzerine gidin ve daha çok test yapın
  • Ekibinizi iyi kurun,
  • İnsanların ve üretim proseslerinin ihtiyaçlarını gözetin.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor