Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı’nın (BCFN), The Economist Intelligence Unit (EIU) işbirliğiyle hayata geçirdiği ve geçtiğimiz yıl ilk edisyonuyla tüm dünyada büyük ses getiren "Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi”nin 2017 verileri açıklandı. Detaylar haberimizde..
Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı’nın (BCFN), The Economist Intelligence Unit (EIU) işbirliğiyle hayata geçirdiği ve geçtiğimiz yıl ilk edisyonuyla tüm dünyada büyük ses getiren "Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi”nin 2017 verileri açıklandı.
Dünya nüfusunun üçte ikisini ve gayrisafi küresel hasılanın yüzde 85’ten fazlasını temsil eden endeks, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 34 ülkede gıda ve beslenme sürdürülebilirliğini ölçtü. Endekste ilk sırayı Fransa alırken, Birleşik Arap Emirlikleri ise sonuncu oldu. Geçen yılki ilk endekste 25 ülke arasında 55 puan ile 19'uncu sırada bulunan Türkiye bu yıl daha iyi bir performans gösterdi. Sürdürülebilir tarım, su yönetimi, su çekilmesinin sürdürülebilirliği ve hava kategorilerinde geçen yıla kıyasla 6 puan kazanan Türkiye, bu yıl 15’inci sırada yer aldı.
Lider Yine Fransa
Sürdürülebilir tarım, beslenme sorunları ve gıda israfı olmak üzere üç temel konuda, 58 kriter üzerinden yapılan değerlendirmeyle hesaplanan GSE’nin lideri bu yıl da değişmedi. The Economist Intelligence Unit (EIU) işbirliği ile yaşama geçirilen endeksin dünya lideri 2017’de de Fransa olurken, ikinciliği Japonya, üçüncülüğü ise Almanya aldı. Fransa, yeni kriterler eklenerek daha rafine hale getirilen endekste özellikle gıda kayıpları ve atıkları kategorisinde yüksek performans sergiledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün tahminlerine göre küresel olarak üretilen tüm yiyeceklerin üçte birinin kaybedildiği veya atıldığı bir dünyada, Fransa bu tür kayıpları önleme konusunda uyguladığı politikalar ve aldığı tedbirlerle dünyaya öncülük ediyor.
Türkiye 15’inci Sıraya Yükseldi
Türkiye, geçen yıl 25 ülkenin yer aldığı endekste 55 puan ile 19’uncu olmuşken, bu yıl 34 ülke arasında 61 puan ile 15'inci sırada yer aldı. Türkiye, gıda kayıpları ve atıkları başlığında ortalama bir puan alırken, dağıtım düzeyindeki çözümlerde düşük, son kullanıcı düzeyinde ise nispeten yüksek performans gösterdi. Türkiye, bu yılki endekste en yüksek puanı sürdürülebilir tarım kategorisinde elde etti. Su yönetimi ve su çekilmesinin sürdürülebilirliği ve hava kategorilerinde yüksek puan alan Türkiye, gıda kaybı ve atıkları kategorisinde de son kullanıcı düzeyinde daha iyi performans gösterdi. Ancak, dağıtım seviyesindeki kayıplara yönelik çözüm başlığında zayıf kaldı. Endeksin ‘beslenme sorunları’ başlığında ise Türkiye “aşırı beslenme ve fast food restoranı başına düşen insan sayısındaki artış” nedeniyle ancak orta düzeyde puan alabildi.
"Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi” 2017 raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.