Antartika'ya 2. Bilim Seferi Başlıyor!

Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Antarktika’ya 2. Bilim Seferi'ni yapacak Bilim Heyetini bakanlıkta kabul etti. Detaylar haberimizde..

Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Antarktika’ya 2. Bilim Seferi'ni yapacak Bilim Heyetini bakanlıkta kabul etti. Ekibe başarılar dileyen Özlü, 10 gün kadar sonra başlayacak 2. Seferde, bilim üssünün fizibilite çalışmalarının tamamlanacağını ve Ulusal Kutup Programı çerçevesinde, çeşitli bilimsel çalışmalara imza atılacağını söyledi.

“Biz de Danışman Ülke Olacağız”

İkinci Antarktika Seferi'nin liderliğini, kadın bilim insanı, Doç Dr. Burcu Özsoy’un yapacağını belirten Özlü şöyle devam etti;  “Antarktika Kıtası, 1 Aralık 1959 tarihinde imzalanan Antarktika Andlaşması ile yönetilmektedir. Antarktika Andlaşması’na bugün itibari ile 53 ülke taraf olup, bunların 29’u Danışman, 24’ü Danışman Olmayan, gözlemci ülke statüsündedir. Türkiye, şimdilik gözlemci ülkedir. Şimdilik diyorum, çünkü Bilimsel seferlerimizden ve bilimsel çalışmalarımızın ardından, biz de danışman ülke statüsü elde edeceğiz.”

Antarktika’da yapılacak bilimsel çalışmaların yol haritası niteliğindeki ‘Ulusal Kutup Bilim Programı’nın yaklaşık 40 farklı kurumdan, 100 civarında katılımcının katkılarıyla hazırlandığını hatırlatan Özlü; programın, yer bilimleri, fiziki bilimler, canlı bilimleri ve sosyal ve beşeri bilimler başlıklarından oluştuğunu ve 2018 – 2022 yıllarını içeren 5 yıllık dönemi kapsadığını söyledi.

TÜBİTAK’tan 1 Milyon Avro’luk Yeni Çağrı

Bakan Özlü, 2018 yılında TÜBİTAK’ın da, Ulusal Kutup Programı araştırmalarını desteklemek için, toplam tutarı 1 milyon Avro olan yeni bir çağrı açacağını belirterek, “Böylece, kutup alanındaki araştırma çalışmaları, sadece sefer projeleriyle sınırlı olmayacaktır. Projeler, ülke geneline yayılacak ve Danışman ülke olma sürecimiz hızlanacaktır.” diye konuştu.

“Antarktika Seferi, Vizyon Projemiz”

2. Antarktika Seferinin vizyon projelerinden biri olduğunun altını çizen Bakan Özlü, şöyle devam etti;

“Bu proje ve program; Tük bilim dünyasının, bilim insanlarımızın ve bilimsel tecrübemizin kat ettiği büyük mesafeyi göstermektedir. Bilimin ve bilimsel gelişmelerin sınırı yoktur. Bilim; ülke sınırlarını ve kıta sınırlarını aşan bir karaktere sahiptir. Türkiye, her alanda olduğu gibi, bilim ve teknolojide de, kendini aşan, dünya ile yarışan bir ülke olmaya kararlıdır. Bilim insanlarımız; Türk’ün bilim bayrağını, dünyanın her yerinde gururla dalgalandırmaya devam edeceklerdir. 2.Antarktika seferimizi, sadece bilimsel bir sefer olarak değerlendirmek, eksik bir bakış açısı olacaktır. Antarktika seferimiz, bizim vizyonumuzu, gücümüzü, bilimsel tecrübemizi, bilim insanlarımıza olan güvenimizi ve kararlılığımızı ortaya koyan, büyük bir adımdır. Bugün, aynı zamanda Türk Bilim Tarihi açısından da, çok özel bir gündür.”

“Türkiye’nin gücü, bilim heyetimizin arkasında”

15 bin kilometre uzakta zor coğrafi şartlar altında, sevdiklerinden uzak kalarak, bilimsel çalışmalar yapan ve üs kurmak için çalışan bilim insanlarımızın bu zoru başaracaklarına emin olduğun altını çizen Özlü; “Türkiye’nin gücü, bilim heyetimizin arkasında olacaktır.” dedi.

Antarktika projesini himaye eden ve destekleyen Cumhurbaşkanına da teşekkür eden Özlü, bilim heyetinin başbakanı da ziyaret edeceğini söyledi.

Sanayi Bakanlığı kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor