Big Data Siber Korsanların İştahını Kabartıyor!

Komtera Teknoloji uzmanları, iyi analiz edildiğinde şirketlerin iş hacmini büyütebilecek değerdeki Big Data’nın siber korsanların hedefinde olduğunu belirterek güvenlik önerilerinde bulunuyor. Detaylar haberimizde..

Gelişen teknolojiyle birlikte herkes tarafından, her yerde üretilen dijital verilerin büyüklüğü de giderek artıyor. Öyle ki medeniyetin doğuşundan 2003 yılına kadar toplam 5 exabytes (5 milyar GB) veri üretilmişken şimdi ise sadece her iki günde bir 5 exabytes veri üretiliyor ve bu oran her geçen gün artıyor.

Tüm bu verilerin bir araya getirilip bilimsel veya ticari amaçla analiz edilerek işlenebilir biçime dönüştürülmesiyle oluşturulan Big Data, şirketler tarafından pazarlama süreçlerinde aktif olarak kullanılıyor. Komtera Teknoloji uzmanları, iyi analiz edildiğinde şirketlerin iş hacmini büyütebilecek değerdeki Big Data’nın siber korsanların hedefinde olduğunu belirterek güvenlik önerilerinde bulunuyor.

Big Data Güvenliği Şirketinizin Varlığı İçin Büyük Önem Taşıyor

Pazar analizleriniz, satış verileriniz ve müşteri bilgileriniz gibi kaybettiğinizde ya da sızdırdığınızda şirketinize maddi veya manevi zarar verebilecek hassas verilerin güvenliği şirketinizin varlığı için kilit öneme sahiptir. Siber korsanların saldırı hedefleri arasına giderek daha fazla girmeye başlayan Big Data ile ilgili Komtera Teknoloji uzmanlarının, şirketlere uyardığı güvenlik önlemleri şöyle:

  • Analistlerin veri sağlayıcılarından veri çalmasını engelleyin. Verilerinizin analiz edilmesini veya güvenliğini sağlamaya çalışırken onları siber korsanların eline geçirmeyecek bir model oluşturun.
  • Hangi datanın neye işaret ettiğinden emin olun. Elinizde çok fazla veri olduğu için bazılarını önemsememeye eğilimli olabilirsiniz ancak her verinin neyi gösterdiğini bilin ve ona göre karar verin. Veri toplama hiç bitmeyen ve önemli ayrıntıları kaçırmamanızı gerektiren bir disiplin gerektirir.
  • Verilerin hassaslık seviyesini belirleyin. Hassas veri kayıplarının engellemesi ve iç tehdit güvenliği çalışmaları için bir güvenlik çözümü kullanın. Bu konuda Gartner raporlarında lider olan McAfee’den yararlanabilirsiniz.
  • İzleme sürecine önem verin. DLP projelerini sürdürürken deneme aşamasında yani ürünü aktif olarak kullanmadan önce bir izleme süreci oluşturun ve gözlemlerimiz sonucunda ihtiyaç duyulan koruma tekniklerini aktif hale getirin.
  • Verilerinizi şifreleyin. Verilerin bir şekilde şirket dışına çıksa dahi korunacağından emin olmak için şifreleme ürünü kullanın. Böyle bir sistem ile şirket içerisinde istenilen kullanıcılara atanan ve özel anahtarla erişilebilen dosya ve klasörlere erişim hakkı sağlayabilirsiniz.
  • Gemalto şifreleme yöntemleriyle ileri seviye şifreleme yaratın. Gemalto ile McAfee'nin ortaklaşa sağladığı dosya ve klasör şifrelemenin yanı sıra; uygulama, ağ, veri tabanı şifreleme gibi noktalarda KVKK kurallarına uyum sağlayan ileri seviye veri şifreleme çözümleri kullanabilirsiniz.
  • Müşterileriniz dışındaki kişilerin verilerine de dikkat edin. Şirketlerin düştüğü en büyük hatalardan biri, sadece halihazırda müşterileri olan kişilerin yarattığı verileri toplayıp incelemektir. Geriye kalan insanlara ait verileri incelemek, iş hacminizin büyümesini sağlayarak başarınızı arttırır.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor